Dordrecht, Netherlands

OMT adviseert chirurgisch mondneusmasker type 2, maar wat is dat precies?

Sinds 6 november is het weer verplicht om in publieke binnenruimtes, winkels en in het openbaar vervoer een mondkapje te dragen. Het Outbreak Management Team (OMT) heeft deze week het kabinet geadviseerd binnen, maar ook buiten (op plekken waar je niet voldoende afstand kan houden) een chirurgisch mondmasker (minimaal type 2) te dragen.
Robin Nanninga | 12 januari 2022 13:10 | Aangepast op 12 januari 2022 13:10
Maar wat is nou eigenlijk het verschil tussen zo’n type 2 masker en de stoffen maskers die we nu vaak gebruiken? Een woordvoerder van het Albert Schweitzer ziekenhuis legt het uit. “Stoffen maskers hoeven niet per se minder goed te beschermen, maar ze zijn meestal niet volgens een bepaalde standaard geproduceerd en mensen gaan er bovendien anders mee om dan met chirurgische mondneusmaskers. De stoffen maskers worden meer als persoonlijk accessoire gebruikt en te weinig gewassen. Veel mensen stoppen het weg en halen het weer tevoorschijn terwijl een chirurgisch masker meer wordt ervaren als een wegwerpartikel, wat het ook is.”

“Het masker waarover het OMT nu spreekt is overigens een chirurgisch mondneusmasker type 2, wat iets anders is dan een FFP2-masker. Dat laatste is een medisch hulpmiddel dat de lucht filtert van microdruppels. Die gebruiken we ook in het ziekenhuis alleen in specifieke situaties nabij coronapatiënten waar aerosolvorming kan optreden.”

Nog geen ander beleid
Vooralsnog gaat het om een advies van het OMT; het is nog niet duidelijk of het kabinet het ook overneemt. “Ons beleid in het ziekenhuis verandert vooralsnog niet. Wij zijn er vanaf het begin al duidelijk over dat je in een ziekenhuis geen keiharde plicht moet hanteren en handhaven op het gebruik van mondneusmaskers, omdat er juist in het ziekenhuis bijvoorbeeld kwetsbare COPD-patiënten komen, of mensen met angstklachten of aangezichtspijnen, dus mensen voor wie een masker niet haalbaar is. Wij verzoeken iedereen wel dringend om neus en mond te bedekken. Dat mag ook met een eigen stoffen masker. Dat blijft zo. Ziekenhuizen zijn vrij om daarin hun eigen beleid te formuleren.“

Als het zo is dat het kabinet inderdaad het OMT-advies overneemt, en dat weten we nu nog niet, dan verandert er in principe niets aan ons beleid. Het blijft een dringend advies/verzoek en dus stellen we ook geen eisen aan welk masker het dan precies moet zijn. Wat WEL zou kunnen, is dat we mensen met een stoffen masker bij de entree een chirurgisch masker aanbieden als extra service. Dat bepalen we op het moment dat het kabinet met zijn eventuele nieuwe standpunt komt. Iedereen die nu een eigen masker vergeten is of erom vraagt, krijgt van ons al een chirurgisch mondneusmasker aangereikt.”

De huidige coronamaatregelen gelden tot en met 14 januari. Naar verwachting geeft het kabinet aanstaande vrijdag weer een persconferentie. Dan wordt waarschijnlijk ook duidelijk of dit advies van het OMT wordt overgenomen.

Foto: Jordy Nijenhuis.

Meest gelezen

Fietser omgekomen bij ongeluk op Oranjelaan

Marjolein Vos | 1 dec 2022 10:40

Lees ook

Nu 'relatief rustig' in Albert Schweitzer ziekenhuis, maar 'verwachting is dat er een piek komt'

De omikronvariant van het coronavirus zorgt voor een flink aantal nieuwe besmettingen. Woensdag werd...

Einde aan coronamaatregelen, alleen adviezen blijven gelden

Vanaf volgende week woensdag worden ook de laatste coronamaatregelen afgeschaft. Dat heeft minister ...

Zorgmedewerkers ziekenhuis dreigen 1000 euro kwijt te zijn aan  parkeren: ASZ opnieuw aan tafel met gemeente 

Het Albert Schweitzer ziekenhuis zit donderdag (7 juli) opnieuw aan tafel met de gemeente om te prat...

Jaarlijkse TopASz Award naar diabetesverpleegkundigen Jos en Valerie

In het Albert Schweitzer ziekenhuis is de jaarlijkse TopASz Award uitgereikt aan twee medewerkers in...

Coronamaatregelen afgeschaft, maar niet in verzorgingshuizen

In winkels hoefden het al niet meer, maar vanaf volgende week woensdag zijn mondmaskers ook niet mee...

Dordts ziekenhuis blaast overleg met gemeente af over betaald parkeren

Het Dordtse ziekenhuis Albert Schweitzer heeft donderdagavond eenzijdig het overleg over de parkeerp...