Dordrecht, Netherlands

Omwonenden langdurig blootgesteld aan PFOA door chemiebedrijf DuPont

Omwonenden van de chemiefabriek DuPont/Chemours in Dordrecht zijn jarenlang via de lucht blootgesteld aan de stof perfluoroctaanzuur (PFOA). Het is waarschijnlijk dat zij hierdoor langdurig aan hogere waarden PFOA zijn blootgesteld dan de door het RIVM vastgestelde grenswaarde voor chronische blootstelling.
arjan Verwoerd | 23 maart 2016 18:59 | Aangepast op 23 maart 2016 18:59
Voor deze overschrijding zijn meerdere scenario’s doorgerekend. In het ongunstigste geval is de grenswaarde 25 jaar lang overschreden.


Gezondheidsrisico’s omwonenden beperkt

Bij een dergelijke chronische blootstelling aan PFOA zijn gezondheidseffecten, zoals aan de lever, niet uit te sluiten. Er is geen verhoogd risico op schade voor het ongeboren kind. Uit dierproefstudies komt naar voren dat het extra risico op kanker beperkt lijkt. Concretere duidingen van mogelijke gezondheidseffecten zijn op basis van dit onderzoek niet te geven. 

Het RIVM heeft in deze risicobeoordeling onderzocht in hoeverre de stof PFOA tussen 1970 en 2012 uit de fabriek in Dordrecht is vrijgekomen in het milieu en welke mogelijke gezondheidseffecten dat heeft gehad voor omwonenden. Hiervoor is gekeken naar de verspreiding in lucht en drinkwater. Rond de fabriek is geen sprake van een verhoogde blootstelling aan PFOA via drinkwater.

PFOA is tot 2012 gebruikt voor de productie van teflon. In 2013 is de stof in Europa op de lijst van Zeer Zorgwekkende Stoffen geplaatst, omdat de stof moeilijk afbreekbaar is (persistent), bio-accumulerend, schadelijk voor de voortplanting en mogelijk kankerverwekkend. De RIVM-grenswaarde houdt rekening met de ‘stapeling’ van PFOA in het lichaam en een langdurige blootstelling. De RIVM-grenswaarde is daardoor bruikbaar om de risico’s van de blootstelling sinds 1970 te beoordelen. 

Bij een langdurige blootstelling onder het niveau van de RIVM-grenswaarde voor chronische blootstelling, worden geen negatieve effecten op de gezondheid verwacht. Boven de grenswaarde is er een risico op gezondheidseffecten. Vanaf 2002 wordt op basis van de analyse de gezondheidskundige grenswaarde niet meer overschreden. Op basis van de risicobeoordeling worden aanbevelingen gedaan voor aanvullend onderzoek, waarmee kan worden bepaald of een gezondheidsonderzoek onder omwonenden zinvol is.


Onderzoek werknemers wenselijk

Mogelijke gezondheidseffecten bij werknemers vallen buiten het bereik van dit onderzoek. Op basis van de resultaten van dit onderzoek is nader onderzoek naar de risico’s voor werknemers gewenst. 

Het RIVM heeft dit onderzoek uitgevoerd op verzoek van het ministerie van Infrastructuur en Milieu (IenM) na Tweede Kamervragen. Deze waren ingegeven door aandacht voor diverse Amerikaanse onderzoeken over gezondheidseffecten in relatie tot de PFOA-emissie door een fabriek van DuPont in de Verenigde Staten. Daar was de blootstelling aan PFOA via drinkwater en lucht hoger dan in Dordrecht.

Lees ook

Bekendmaking paus Leo XIV brengt 'vreugde' in Dordtse kerk

In de Dordtse Sint-Antoniuskerk zitten donderdag tien personen aan tafel voor een bijbelcursus, wann...

Dordrecht vraagt buurgemeenten om hulp bij opvang vluchtelingen

Dordrecht heeft omliggende gemeenten verzocht te helpen bij de tijdelijke huisvesting van Oekraïense...

Man heeft seksafspraak met 15-jarig meisje, maar het blijkt een val te zijn

Een 63-jarige Dordtenaar is veroordeeld voor het maken van een seksafspraak met een minderjarige. Hi...

Vrijdag op TV Dordrecht: Dodenherdenking op het Sumatraplein

Honderden Dordtenaren hebben zondagavond de Dodenherdenking op het Sumatraplein bijgewoond. Voor de ...

Demonstratie voor eigen turnhal: 'Wij verdienen een serieuze plek'

Een kleine honderd leden, ouders en sympathisanten van gymnastiekvereniging OKK Ridderkerk hebben do...

Nog niet alle auto’s uit gesloten Spuihavengarage

Nog niet iedereen heeft zijn auto uit de Spuihavengarage in Dordrecht gehaald. De garage werd half a...