Dordrecht, Netherlands

Annemarijn uit Dordt deelnemer provinciale voorronde Nationale Voorleeswedstrijd

Annemarijn, op de stoel, tijdens de lokale finales in Dordrecht Bilbiotheek AanZet
Annemarijn zal in de provinciale voorleesfinale van Zuid-Holland strijden tegen zeven andere scholieren uit onder andere Zoetermeer, Gorinchem, Den Haag en Voorschoten. Deze vindt plaats op 19 april, vanaf 14:00 in het bibliotheektheater in Rotterdam. Ze mag als vijfde, direct na de pauze, haar gekozen verhaal voordragen.
Redactie RTV Dordrecht | 17 april 2023 15:00 | Aangepast op 17 april 2023 15:00
De leerling van IKC De Horizon zal uit het 'Zeemeermeisje’ van Jowi Schmitz gaan voorlezen. Haar concurrenten hebben ervoor gekozen om in Rotterdam verhalen uit klassiekers als de Griezelbus van Paul van Loon en De Heksen van Roald Dahl voor te dragen. Annemarijn won eerder al de lokale wedstrijd in Dordrecht en ging door bij de regionale finales in Ridderkerk. Nu mag ze, mits ze de schifting in Rotterdam overleeft, naar de nationale finales in Utrecht.

Ouders, klasgenoten en leerkrachten zijn van harte welkom om de voorlezer te komen aanmoedigen, iedere deelnemer mag ongeveer twintig supporters meenemen. Een jury van deskundigen bepaalt wie het beste en boeiendst voorleest. De winnaar van de provinciale finale krijgt een grote beker, een boekenbon en een oorkonde. De presentatie van de provinciale finale is in handen van actrice, zangeres en theatermaakster Irene van der Aart.

Dit jaar streden de meer dan 500 Zuid-Hollandse basisschoolleerlingen van de groepen 7 en 8 tegen elkaar om de titel Provinciale Voorleeskampioen. Deze zal Zuid-Holland vertegenwoordigen tijdens de landelijke finale op 24 mei in TivoliVredenburg Utrecht. Een jury van bekende kinderboekliefhebbers bepaalt dan wie zich De Nationale Voorleeskampioen mag noemen. Daarnaast wordt De Nationale Voorleeskampioen een jaar lang Kinderdirecteur van het Kinderboekenmuseum. Hij of zij heeft een belangrijke rol bij de start van tentoonstellingen en evenementen en ziet er op toe dat het museum leuke dingen organiseert voor kinderen van 3 tot en met 13 jaar.

Nationale Voorleeswedstrijd
De Nationale Voorleeswedstrijd is de spannendste leesbevorderingscampagne voor groep 7 en 8. Kinderen nemen het tegen elkaar op in verschillende wedstrijdrondes. De plezierige spanning én het enthousiasme van de supporters maken de wedstrijd onvergetelijk voor leerlingen. De Nationale Voorleeswedstrijd, een campagne van Stichting Lezen in samenwerking met de bibliotheken, is opgezet om het leesplezier onder kinderen te stimuleren.

De boeken uit de serie De waanzinnige boomhut van Andy Griffiths & Terry Denton zijn het meest voorgelezen (gekozen door 126 schoolkampioenen). De series Dagboek van een muts (125 keer) en Het leven van een loser (109 keer) volgden. Roald Dahl is de meest voorgelezen auteur; maar liefst 249 leerlingen lazen voor uit een van zijn boeken. De Nederlandse schrijfster Carry Slee werd door 169 schoolkampioenen voorgelezen tijdens de schoolrondes.

Lees meer over:

Voorlezen|Horizon|

Meest gelezen

Oud-nieuwslezer TV Dordrecht Sieto Zeeman (66) overleden

Redactie RTV Dordrecht | 18 apr 2024 15:35

Brandbrief aan Blue Amigo: zorg voor een alternatief!

Redactie RTV Dordrecht | 19 apr 2024 17:00

Lees ook

Voorleesmarathon in de bibliotheek

De Stadsbibliotheek aan de Groenmarkt staat maandagavond 15 januari geheel in het teken van verhalen...

Vrouw (51) opgepakt wegens bedreiging en opruiing bij voorleesmiddag Dragqueens

Een 51-jarige vrouw uit Dordrecht is zaterdagavond aangehouden op verdenking van opruiing en bedreig...

Wethouder leest kinderen voor in de bibliotheek: ''Voorlezen is een fijn momentje van verstilling''

Wethouder en tevens voorleesambassadeur Peter Heijkoop heeft in het kader van de Nationale Voorleesd...

'Het voegt echt iets toe aan je leven'

Samen met haar man Mathijs is Nicoline al zo'n zesenhalf jaar een pleegouder. Ze hebben twee pleegki...