Dordrecht, Netherlands

Minder tegels, meer groen: schoolplein IKC De Repelaer ondergaat metamorfose

Integraal KindCentrum (IKC) de Repelaer in het Land van Valk heeft nu nog een schoolplein dat vooral uit tegels bestaat, maar daar komt snel verandering in. Afgelopen vrijdag ging namelijk de ontwerpfase van het groenblauw schoolplein project van start.
Redactie RTV Dordrecht | 9 februari 2023 13:20 | Aangepast op 9 februari 2023 12:17
Het initiatief moet ervoor zorgen dat de kinderen zich in een meer natuurlijke omgeving gaan bevinden op hun schoolplein. Ter gelegenheid was er een ‘pleinworkshop’ georganiseerd waar leerlingen, leraren, ouders en buurtbewoners hun eerste ideeën voor het ontwerp konden delen.

Ook de jongste leerlingen waren al goed voorbereid op deze dag. Twee juffen hadden namelijk een filmpje opgenomen als ‘mevrouwtje groen en mevrouwtje blauw’ waarin zij het huidige schoolplein inspecteerden. Het resultaat viel vies tegen, nu zijn er alleen maar tegels, twee bomen en nauwelijks plantjes en beestjes. Volgens leerkracht Judith keken haar leerlingen uit groep 1 en 2 erg uit naar deze dag en wordt ook hun wens meegenomen in het ontwerp. Zo liggen er grote plattegronden waar de kinderen op mogen tekenen en kunnen ze met stoepkrijt aangeven waar ze wat op het plein willen hebben.

Een groenblauw schoolplein bestaat uit minder stenen en er is juist meer ruimte voor beplanting en natuurlijke elementen. Dit heeft meerdere voordelen. Zo kan de regen beter worden opgenomen en wordt het grondwater aangevuld. Daarnaast is het koeler op hete dagen en wordt de biodiversiteit vergroot.

Het schoolplein "nieuwe stijl" is ook goed voor de lichamelijke en geestelijk gezondheid van de leerlingen. Zo raken de kinderen al op een jonge leeftijd vertrouwd met de natuur en kan er creatiever buiten worden gespeeld. Daarnaast kan het plein nu ook als lesruimte gebruikt kunnen worden.
Verantwoordelijk wethouder Rik van der Linden was ook aanwezig. Hij sprak de kinderen toe en ging in gesprek met de betrokkenen. De wethouder is erg blij met deze ontwikkeling: “De ambitie is om zoveel mogelijk schoolpleinen groenblauw te maken.” Toch kunnen niet zomaar alle schoolpleinen ineens getransformeerd worden volgens de wethouder: “Scholen moeten er ook aan toe zijn om hun pleinen opnieuw in te richten. Wij hebben er budget voor maar scholen moeten ook wat leveren. In de afgelopen jaren zijn we ermee begonnen en we proberen elk jaar een aantal scholen in het traject mee te krijgen.”

Cultureel ondernemer Lotti Hesper leidt het project en werkt samen met het ontwerpbureau Krachtgroen. Het weghalen van de duizenden tegels wordt nog een flinke klus, hulp van buitenaf is volgens de projectleider dus zeer welkom. “Het is een heel groot project, je kan euro’s werven maar mensen kunnen ook in natura helpen. Ze kunnen bijvoorbeeld planten doneren uit hun eigen tuin of meehelpen met stenen stapelen en daar mooie muurtjes van maken”. Lotti hoopt dat het voorlopige ontwerp voor de zomer af is, vervolgens zullen er fondsen worden gewerfd. Naar schatting kan de uitvoering dan in de herfst van start gaan en wordt het nieuwe schoolplein in het voorjaar van 2024 geopend.

Lees ook

Gemeente doet het licht uit

Het Stadhuis en de Grote Kerk zullen deze week in de avond en nacht minder goed te zien zijn. De gem...

Rekenkamercommissie: gemeente doet te weinig voor duurzaam wonen

De gemeente Dordrecht moet zich meer inzetten voor energiezuinige woningen. In het woonbeleid zijn h...

'Afval scheiden voor ondernemers in Dordrecht kan veel goedkoper en duurzamer'

Afval scheiden moet aantrekkelijker worden voor ondernemers in Dordrecht, stelt de Partij voor de Di...

Waterschap Hollandse Delta en gemeente Dordrecht gaan meer samenwerken: ‘Aandacht voor waterveiligheid en biodiversiteit’

Ze werken al langer samen, maar maandag hebben het Waterschap Hollandse Delta en de gemeente Dordrec...

Initiatiefvoorstel om zonnepanelen op daken binnenstad makkelijker te maken

De Dordtse fracties van het CDA, de VVD en GroenLinks hebben het initiatiefvoorstel 'Geen dag zonder...

Gemeente: 'meer en versneld investeren in energiebesparing, warmtenet en groene energie'

Als het aan de gemeente ligt, wordt er in 2030 30% meer energie bespaard dan in 2020. Daarnaast wil ...