Dordrecht, Netherlands

Minder tegels, meer groen: schoolplein IKC De Repelaer ondergaat metamorfose

Integraal KindCentrum (IKC) de Repelaer in het Land van Valk heeft nu nog een schoolplein dat vooral uit tegels bestaat, maar daar komt snel verandering in. Afgelopen vrijdag ging namelijk de ontwerpfase van het groenblauw schoolplein project van start.
Redactie RTV Dordrecht | 9 februari 2023 13:20 | Aangepast op 9 februari 2023 12:17
Het initiatief moet ervoor zorgen dat de kinderen zich in een meer natuurlijke omgeving gaan bevinden op hun schoolplein. Ter gelegenheid was er een ‘pleinworkshop’ georganiseerd waar leerlingen, leraren, ouders en buurtbewoners hun eerste ideeën voor het ontwerp konden delen.

Ook de jongste leerlingen waren al goed voorbereid op deze dag. Twee juffen hadden namelijk een filmpje opgenomen als ‘mevrouwtje groen en mevrouwtje blauw’ waarin zij het huidige schoolplein inspecteerden. Het resultaat viel vies tegen, nu zijn er alleen maar tegels, twee bomen en nauwelijks plantjes en beestjes. Volgens leerkracht Judith keken haar leerlingen uit groep 1 en 2 erg uit naar deze dag en wordt ook hun wens meegenomen in het ontwerp. Zo liggen er grote plattegronden waar de kinderen op mogen tekenen en kunnen ze met stoepkrijt aangeven waar ze wat op het plein willen hebben.

Een groenblauw schoolplein bestaat uit minder stenen en er is juist meer ruimte voor beplanting en natuurlijke elementen. Dit heeft meerdere voordelen. Zo kan de regen beter worden opgenomen en wordt het grondwater aangevuld. Daarnaast is het koeler op hete dagen en wordt de biodiversiteit vergroot.

Het schoolplein "nieuwe stijl" is ook goed voor de lichamelijke en geestelijk gezondheid van de leerlingen. Zo raken de kinderen al op een jonge leeftijd vertrouwd met de natuur en kan er creatiever buiten worden gespeeld. Daarnaast kan het plein nu ook als lesruimte gebruikt kunnen worden.
Verantwoordelijk wethouder Rik van der Linden was ook aanwezig. Hij sprak de kinderen toe en ging in gesprek met de betrokkenen. De wethouder is erg blij met deze ontwikkeling: “De ambitie is om zoveel mogelijk schoolpleinen groenblauw te maken.” Toch kunnen niet zomaar alle schoolpleinen ineens getransformeerd worden volgens de wethouder: “Scholen moeten er ook aan toe zijn om hun pleinen opnieuw in te richten. Wij hebben er budget voor maar scholen moeten ook wat leveren. In de afgelopen jaren zijn we ermee begonnen en we proberen elk jaar een aantal scholen in het traject mee te krijgen.”

Cultureel ondernemer Lotti Hesper leidt het project en werkt samen met het ontwerpbureau Krachtgroen. Het weghalen van de duizenden tegels wordt nog een flinke klus, hulp van buitenaf is volgens de projectleider dus zeer welkom. “Het is een heel groot project, je kan euro’s werven maar mensen kunnen ook in natura helpen. Ze kunnen bijvoorbeeld planten doneren uit hun eigen tuin of meehelpen met stenen stapelen en daar mooie muurtjes van maken”. Lotti hoopt dat het voorlopige ontwerp voor de zomer af is, vervolgens zullen er fondsen worden gewerfd. Naar schatting kan de uitvoering dan in de herfst van start gaan en wordt het nieuwe schoolplein in het voorjaar van 2024 geopend.

Meest gelezen

Hier in Dordrecht komt de grootste 'powerbank' van Nederland

Corrado Francke | Redactie Streek 56 | 14 jun 2024 17:09

Papendrecht diep teleurgesteld over keuze voor locatie voor windturbines

Redactie Streek 56 | Hans Hulswit | 14 jun 2024 12:32

Tweede grote stroomstoring in acht dagen treft Drechtsteden, opnieuw PFAS uitgestoten

Trevyn van Houwelingen | Redactie Streek 56 | 18 jun 2024 12:02

Lees ook

Hendrik-Ido-Ambacht koploper energiezuinige woningen in de streek

Volgens een recent onderzoek blijkt dat in Hendrik-Ido-Ambacht meer dan de helft van de woningen bes...

Samen buitenspelen bij De Repelaer tijdens Nationale Buitenspeeldag

Het is Nationale Buitenspeeldag en dat kun je op basisschool De Repelaer wel zien. Sinds twee maande...

Gemeente Dordrecht nagenoeg de perfecte plek voor elektrisch rijden

Goed nieuws voor alle elektrische autorijders in Dordrecht. De gemeente staat landelijk op plek twee...

Hoe viezer, hoe beter: nieuw schoolplein nodigt uit tot ontdekkend leren

Basisschool IKC De Repelaer heeft een nieuw groenblauw schoolplein, dat meer ruimte moet maken voor ...

Gemeenten en organisaties zetten in op versnelde verduurzaming Drechtsteden

De Drechtsteden hebben zich gecommitteerd aan een energieneutrale regio vóór 2050. Om die ambitie te...

Deze week op de deurmat: Energiekrant vol duurzame tips

De Drechtsteden streven ernaar om in 2050 volledig energieneutraal te zijn. Om dat te bereiken zijn ...