Dordrecht, Netherlands

Omstreden onderwijsassistent vangt bot bij rechter, ontslag was terecht

Het ontslag van de christelijke onderwijsassistent Benny Elwuar door stichting H3O was terecht, dat oordeelde de kantonrechter in Dordrecht vrijdag. De medewerker is lid van een evangelische geloofsgemeenschap en werd na Paarse Vrijdag, 9 december 2022, op non actief gesteld na verschillende homofobe uitspraken tegenover leerlingen.
Trevyn van Houwelingen | 19 mei 2023 13:30 | Aangepast op 19 mei 2023 13:06
Tijdens Paarse Vrijdag, een actiedag waarop scholieren door paarse kleding te dragen hun solidariteit kunnen tonen met lhbt+'ers, werden paarse armbanden uitgedeeld. De man zou volgens leerlingen hebben geweigerd de armband te dragen. Hierna ontstond een discussie, waarin de onderwijsassistent meerdere Bijbelse teksten citeerde om uit te leggen waarom hij moeite heeft met de lhbt-themadag.

Ook zou hij hebben gezegd dat homo’s in de hel belanden, iets wat het schoolbestuur hem extra aanrekent omdat het hier gaat om een gesprek met leerlingen. Tijdens het omgaan met jongeren die nog in een vormende fase van hun leven zitten zou de assistent beter hebben moeten weten. De scholenkoepel noemt het gedrag van de assistent onverantwoordelijk.

Mediacircus
De zaak kreeg veel aandacht toen het verhaal van Elwuar via meerdere conservatief-christelijke websites werd gedeeld. Daarna ging het snel, met een demonstratie van medestanders van Elwuar voor de school op het Halmaheiraplein tot gevolg. Elwuar zelf zegt met zijn geloofsgenootschap gesproken te hebben en actievoeren afgeraden te hebben. Dat is dus toch gebeurd, en heeft negatieve impact op de situatie gehad.

Volgens de rechter hadden de partijen (de school en Elwuar, red.) elkaar wellicht nog weer kunnen vinden als alle commotie niet in de openbaarheid was beland: “Dan hadden zij het gesprek kunnen aangaan over de mate waarin een docentassistent zijn persoonlijke geloofsovertuiging en interpretatie van de Bijbel mag uiten in de schoolomgeving en wanneer hij zich daarin moet beperken/daarvan moet onthouden om soortgelijke problemen in de toekomst te voorkomen.”

Lees ook

Terwijl zijn flat afbrandt, vecht Dordtenaar H. met twee agenten

Als de hoogste verdiepingen van het flatgebouw in de brand staan, krijgt bewoner H. het aan de stok ...

Warm, versleten en les in de gymzaal: deze school is nodig toe aan iets anders

Versleten, veel te warm en overvol. Het Insula College wil, weliswaar met pijn in het hart, snel afs...

In de Dordtse rechtbank: vrouw schopt man van trap

In het gezin van een 39-jarige vrouw lopen de spanningen al tijden op. Ze ergert zich enorm aan haar...

Met hamers, keukenmessen en deo zoeken de meisjes tijdens pyjamafeest naar inbreker

Een Dordtse inbreker slaat vlak voor kerst 2023 toe tijdens het slaapfeestje van een groepje meisjes...

Als Mark een Tinderdate heeft, belt hij de vrouwen daarna 's nachts hijgend en kreunend op

Een 38-jarige man kan zich niet beheersen en belt dag en nacht kreunend naar de vrouwen met wie hij ...

Celstraf voor dader van overval op twee supermarkten binnen halfuur

De man die eind vorig jaar binnen korte tijd twee Dordtse supermarkten overviel, moet vier jaar de c...