Dordrecht, Netherlands

Omstreden onderwijsassistent vangt bot bij rechter, ontslag was terecht

Het ontslag van de christelijke onderwijsassistent Benny Elwuar door stichting H3O was terecht, dat oordeelde de kantonrechter in Dordrecht vrijdag. De medewerker is lid van een evangelische geloofsgemeenschap en werd na Paarse Vrijdag, 9 december 2022, op non actief gesteld na verschillende homofobe uitspraken tegenover leerlingen.
Trevyn van Houwelingen | 19 mei 2023 13:30 | Aangepast op 19 mei 2023 13:06
Tijdens Paarse Vrijdag, een actiedag waarop scholieren door paarse kleding te dragen hun solidariteit kunnen tonen met lhbt+'ers, werden paarse armbanden uitgedeeld. De man zou volgens leerlingen hebben geweigerd de armband te dragen. Hierna ontstond een discussie, waarin de onderwijsassistent meerdere Bijbelse teksten citeerde om uit te leggen waarom hij moeite heeft met de lhbt-themadag.

Ook zou hij hebben gezegd dat homo’s in de hel belanden, iets wat het schoolbestuur hem extra aanrekent omdat het hier gaat om een gesprek met leerlingen. Tijdens het omgaan met jongeren die nog in een vormende fase van hun leven zitten zou de assistent beter hebben moeten weten. De scholenkoepel noemt het gedrag van de assistent onverantwoordelijk.

Mediacircus
De zaak kreeg veel aandacht toen het verhaal van Elwuar via meerdere conservatief-christelijke websites werd gedeeld. Daarna ging het snel, met een demonstratie van medestanders van Elwuar voor de school op het Halmaheiraplein tot gevolg. Elwuar zelf zegt met zijn geloofsgenootschap gesproken te hebben en actievoeren afgeraden te hebben. Dat is dus toch gebeurd, en heeft negatieve impact op de situatie gehad.

Volgens de rechter hadden de partijen (de school en Elwuar, red.) elkaar wellicht nog weer kunnen vinden als alle commotie niet in de openbaarheid was beland: “Dan hadden zij het gesprek kunnen aangaan over de mate waarin een docentassistent zijn persoonlijke geloofsovertuiging en interpretatie van de Bijbel mag uiten in de schoolomgeving en wanneer hij zich daarin moet beperken/daarvan moet onthouden om soortgelijke problemen in de toekomst te voorkomen.”

Lees ook

Cel en werkstraf geëist tegen Dordtse vader en zoon die agenten zouden hebben aangevallen

Een 46-jarige Dordtenaar gaat bijna vier maanden de cel in als het aan justitie ligt. De man wordt e...

H3O over ontslagen medewerker: ‘Hij heeft de sociale veiligheid ernstig schade berokkend’

De reden van het ontslag van de onderwijsassistent Benny Elwuar is omdat ‘zijn handelen de sociale...

Techniek is hipper dan je denkt; festival voor de toekomst

De media staan er vol mee: berichten over technische bedrijven die zich zorgen maken om de aanwas va...

Bzzzzz! Brugklassers bouwen insectenhotel in tuin Onderwijsmuseum

Bijen en vlinders kunnen vanaf dinsdag goed toeven in de tuin van het Onderwijsmuseum. Daar werd din...

Leerlingen Insula College gaan proberen impact te maken in Dordtse wijken

Ruim 400 leerlingen van het Insula College gaan de komende maanden proberen impact te maken. Dit kan...

Trek je paarse kleding maar uit de kast, want het is Paarse Vrijdag!

Seksualiteit en diversiteit zijn steeds vaker het gesprek van de dag al helemaal op Paarse Vrijdag. ...