Dordrecht, Netherlands

Onderzoek naar pgb's Jeugdhulp

Staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid stelt een onderzoek in naar de besteding van de budgetten voor jeugdhulp door gemeenten. Dat meldt RTV Rijnmond. Ouders in de Rijnmondregio zeggen dat hun kinderen niet de hulp krijgen waar zij recht op hebben, omdat ze minder vaak een vrij te besteden zorgbudget krijgen.
Peter Tromp | 18 april 2017 10:12 | Aangepast op 18 april 2017 10:12
Mogelijk komt dit doordat gemeenten vaker zorg in natura hebben ingekocht. Van Rijn wil weten of die relatie er is, schrijft hij vrijdag in een brief aan de Tweede Kamer.

Aanleiding voor het onderzoek is een brief van een aantal ouders uit Zuid-Holland-Zuid. Bij zeventien gemeenten trokken ze eind februari aan de bel omdat ze minder geld kregen voor de verzorging van hun zieke of beperkte kind. Op basis van de Jeugdwet zeggen ze daar wel recht op hebben.

Zorg zelf kiezen of opgelegd door gemeente

Om hoeveel ouders en kinderen het precies gaat, is niet bekend. Ze wonen in onder meer Dordrecht, Zwijndrecht, Alblasserdam, Korendijk en Sliedrecht en delen de bezwaren tegen hun gemeente. Ouders met een persoonsgebonden budget (pgb) kunnen zelf zorg inkopen voor hun kind.

Bij zorg in natura bepaalt de zorgaanbieder voor de ouders op welke zorg hun kinderen recht hebben. Van Rijn wil weten of gemeenten meer zorg in natura hebben ingekocht en daardoor minder vaak persoonsgebonden budgetten uitkeren. Hij zegt dat ook in andere gemeenten te zien.


Ouderplatform Zuid-Holland-Zuid

Anke -Elze de Jong-Rietstap van het Ouderplatform Zuid-Holland-Zuid (i.o.) zegt gematigd positief te zijn over de brief van Van Rijn: "Die geeft me in ieder geval het gevoel dat ik serieus genomen wordt."

Ze heeft zelf de zorg over twee zieke kinderen, waarvan er één met de Jeugdwet te maken heeft. "Als moeder wil ik natuurlijk het liefst dat dit snel opgelost wordt. Maar ik begrijp dat de zorg gedecentraliseerd is en bij de gemeente is neergelegd. Dit is in ieder geval een stap."

Van Rijn gaat verder niet inhoudelijk in op de brief van de ouders. Dat is een zaak tussen de ouders en de gemeenten, stelt hij. "De brief van het ouderplatform Zuid-Holland-Zuid is geschreven aan de gemeenteraden in Zuid-Holland-Zuid. Zij zijn verantwoordelijk voor een antwoord op de brief."

Lees ook

Extra stageplekken voor studenten na verbouwing Geef het Dordt

Doorgeefinitiatief Geef het Dordt aan de Merwedestraat is klaar met de verbouwing. De opslag werd ui...

Niet zwemmen maar kunst kijken bij expositie POP-UP Wantij

Het zwemseizoen is voorbij, maar dat betekent niet dat het deze zaterdag stil was bij het wantijbad,...

Tijdens 'klimaatalarm' storten actievoerders ter aarde op Dordts station

Een bijzonder beeld voor nietsvermoedende reizigers: ongeveer twintig actievoerders stortten zich ma...

Een eigen plek voor LHBTIQ+: COC start regenboogcafé in Dordrecht

COC Rotterdam start samen met Stichting Door een maandelijkse ontmoetingsavond voor de LHBTIQ+ gemee...

Organisatie jongerenfestival In de Biesboschhal spreekt van “veelbelovende start”

De eerste editie van het nieuwe vierdaagse jongerenevenement In de Biesboschhal heeft meer dan 2500 ...

112-nieuws: mishandeling en aanrijding op dezelfde plek in Dordts centrum

Op een zebrapad in het centrum van Dordrecht is op dezelfde dag iemand mishandeld én, enkele uren la...