Dordrecht, Netherlands

‘Op bezoek’ bij Jan Eijkelboom, Cees Buddingh’ of verzetsheldin Lenie Dicke met wandeling tijdens Weekend van de Begraafplaats

Op vrijdag 28, zaterdag 29 en zondag 30 mei is het in het hele land het Weekend van de Begraafplaats. Ook de Essenhof staat stil bij dit weekend, en brengt daarom een speciale wandeling langs graven van bijzondere Dordtenaren onder de aandacht.
Vivian Rutte | 28 mei 2021 15:43 | Aangepast op 28 mei 2021 15:43
Vanwege coronamaatregelen zit een rondleiding langs de graven er even niet in, daarom is de wandeling online te vinden. In het document staat een routebeschrijving die individueel gevolgd kan worden, met informatie over graven van prominente stadsgenoten die op de Essenhof hun laatste rustplaats hebben gevonden.

Jan Eijkelboom

Journalist en schrijver Jan Eijkelboom is vooral bekend om zijn gedichten. Zijn dichtregels prijken op verschillende plekken in de stad, zoals bij het Dordrechts Museum. Jan Eijkelboom debuteerde als dichter pas in 1979, drieënvijftig jaar oud, met de dichtbundel: Wat blijft komt nooit terug. Eijkelboom won voor zijn dichtkunsten verschillende prijzen.


Cees Buddingh’

Ook de bekende dichter Cees Buddingh’ ligt op de Essenhof begraven. Het thema van het Weekend van de begraafplaats dit jaar is ‘Begraafplaatsen: vol liefde’, en dat is op het graf van Cees zeker van toepassing: hij ligt er begraven samen met zijn grote liefde en muze Stientje.


Lenie Dicke-Kouwen

Lenie Dicke behoort tot de bekende familie Dicke, waartoe ook tekenaar Otto Dicke (eveneens te vinden op de Essenhof en in de wandeling) behoort. De familie was zeer prominent in het verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog in Dordrecht. Begin januari 1945 werd Lenie gevangen gezet in het huis van bewaring aan de Doelstraat. Ze wist veel en het verzet besloot haar te bevrijden. Via een spectaculaire actie werd zij bevrijd en achterop een fiets in veiligheid gebracht en snel op een onderduikadres ondergebracht. De Duitsers waren woedend en besloten daarop het huis van haar ouders aan het begin van de Prinsenstraat in brand te steken. De brandweer werd verhinderd om in actie te komen. Het huis werd nooit herbouwd. Voor Lenie werd de dag van haar bevrijding uit het huis van bewaring, een nieuwe geboortedag.

Behalve deze drie bijzondere stadsgenoten zijn er dus nog meer boeiende verhalen te vinden op de Essenhof, zoals over kunstenaar Hans Petri en zijn vrouw Greetje, slachtoffers uit Nederlands-Indië en de bekende familie Stoop. De wandeling met informatie en een routekaart over de Essenhof is hier te downloaden.

Meest gelezen

Meisje gewond na aanrijding lijnbus

Redactie Streek 56 | 11 jul 2025 09:01

Big Rivers van start: zo zag de drukke eerste festivalavond eruit

Corrado Francke | Stijn van der Poel | 12 jul 2025 08:00

Lees ook

Meer cruises op komst, maar: ‘We zijn niet alleen een parkeerplaats voor de molens’

De gemeente Dordrecht gaat in zee met cruiseschipmaatschappij Viking om meer riviercruiseschepen naa...

Bomvolle binnenstad bij jubileumeditie Big Rivers: 'Dordrecht op z'n mooist'

Moe maar voldaan kijkt de organisatie van Big Rivers terug op drie dagen feest in Dordrecht. Tevrede...

Gemeente plaatst camera bij huis na explosie

Bij een huis in Zwijndrecht waar vorige week een explosie is geweest, is een mobiele camera geplaats...

Zwijndrecht kapt met spoed bomen vanwege besmettelijke ziekte

De gemeente Zwijndrecht kapt deze week met spoed een aantal bomen. De iepen hebben de zogeheten besm...

Robert de Heer volgt Rik van der Linden op als Dordtse lijsttrekker CU-SGP

Het duurt nog even tot de volgende gemeenteraadsverkiezingen, maar de Dordtse ChristenUnie-SGP-fract...

Drie overlastgevers opgepakt in Hendrik-Ido-Ambacht

De politie heeft vrijdagavond laat drie mensen aangehouden op de Sophiapromenade in Hendrik-Ido-Amba...