Wijnkeuzes
Ad spreekt eerst met ‘wijnagent’ Rainier Koster. “Dat houdt in dat ik wijn importeer van het buitenland naar Nederland, en het hier ook weer aan winkels verkoop.” Hierbij let hij vooral op wat hij zelf “LVT-wijnen” noemt: lekker voor thuis. Zijn grootste tip aan kerstshoppers is om niet te snel weg te lopen van bepaalde soorten wijnen. "De grootste fout die je kunt maken is bepaalde wijnkeuzes te baseren op vooroordelen", vertelt Rainier. "Laat je liever goed adviseren en probeer te leren wat je lekker vindt.”
En, het is volgens Rainier ook niet automatisch zo dat een kurkfles altijd een betere wijn is. “Vaak is het voor de wijn zelfs beter als er een schroefdop op zit.” Het is dan wel belangrijk om de wijn een paar uur van tevoren open te zetten. Als dat lukt tenminste. “Ik snap natuurlijk dat je vaak een wijntje opentrekt omdat je er nu zin in hebt. Maar voor de kerstdagen kun je de wijn het beste in de ochtend al openen, dan kan de wijn ademen en is de smaak duidelijker.”
En als je nu geen grote wijnkelder hebt? “Dat is geen probleem. Het is belangrijk dat de wijn in een ruimte staat waar de temperatuur gelijk blijft. Dat mag ook de gangkast zijn.”
Steeds meer chocolade
Ook chocolade als toetje of als bedankje voor je gastheer of gastvrouw komt in Nederland steeds meer voor. Hier weet chocolatier Femke van der Muuren alles van. “In landen als Italië en Frankrijk was het al gebruikelijk om een mooi stuk chocoladekunst mee te nemen als gast met de Kerst. En nu beginnen we dat hier ook steeds meer te doen.”
En hoe combineer je chocolade dan met wijn? “Dat kan op veel manieren. Je ziet bijvoorbeeld ook al steeds meer bonbons met wijn erin”, vertelt Femke. “Maar ik raad vooral een rode wijn met pure chocolade aan. Die versterken elkaars smaak erg.” Voor een witte wijn wijst ze de kijkers toch naar een melkchocolade.
En wat soort chocolade raad je dan aan? “Zelf hou ik het meest van pure chocolade, daar zit de meeste cacao in”, aldus Femke. “Maar ik hoop vooral dat mensen nadenken over wat hun product doet met de mensen die de cacao geplukt hebben. Goede, duurzame chocolade is eerlijker naar de chocoladeboeren.”
Benieuwd naar de verdere tips, verhalen en ongeschreven wijn- en chocoladeregels van Rainier en Femke? Kijk dan naar deze gloednieuwe aflevering van Op Pad Met Ad. De uitzending van Op Pad Met Ad zie je woensdagavond op TV Dordrecht, vanaf 18.00 uur direct na het nieuws. Of kijk hem nu alvast online: