Dordrecht, Netherlands

'Opkoopbescherming nadelig voor verkopers'

In heel Nederland geldt sinds 1 januari een opkoopbescherming. De opkoopbescherming zorgt ervoor dat in gewilde gebieden huizen niet zomaar kunnen worden opgekocht voor de verhuur. Op die manier blijven meer koopwoningen beschikbaar voor mensen die er zelf in gaan wonen. Gemeentes mogen zelf bepalen waar en wanneer ze die invoeren. Na onder meer Den Haag en Rotterdam, gaat nu ook Dordrecht zich eraan wagen. Maar niet iedereen is het helemaal eens met het plan dat er nu ligt.
Alexander Eleveld | 1 februari 2022 15:29 | Aangepast op 1 februari 2022 15:29
Makelaar John Oosten van OZP Makelaars denkt dat er betere manieren zijn om het de opkopers lastiger te maken. “Ik zou bijvoorbeeld kijken naar een energielabel. Pas verhuren als het huis aan bijvoorbeeld energielabel C voldoet”, zegt Oosten. “Nu moet ik ook akkoord gaan met een lager bedrag dan ik er eigenlijk voor kan krijgen." En dat is nadelig voor de verkoper, meent Oosten.

Tekort aan woningen
In heel Nederland is natuurlijk een algeheel tekort een starterswoningen, dus je zou je kunnen afvragen of dat niet gewoon het probleem is. "Het tekort aan woningen is een landelijk probleem, geen lokaal probleem. Daarom moeten we kijken naar ander oplossingen" vertelt wethouder Marco Stam. "Er zijn altijd partijen die erin duiken en de woningen aan de onderkant van de markt op willen kopen. Daardoor krijgen de starters nog minder kansen. Dat willen we nu op een goede manier regulieren. De markt, die ook zijn geld moet verdienen, moet maar even kijken waar die nu geld gaat creëren."

Makelaar Oosten denk dat er niet alleen een tekort is aan starterswoningen, maar aan alle soorten woningen. "Ook voor senioren is het een probleem om door te stromen. Iedereen zit eigenlijk op elkaar te wachten. De woningsmarkt zit gewoon op slot."

Handhaving
De opkoopbescherming moet voorkomen dat zogenoemde huisjesmelkers panden opkopen en verhuren. Als de regeling eenmaal in is gegaan, wilt dat niet zeggen dat je helemaal niet meer kan verhuren. Er is een aantal uitzonderingen:

Verhuur aan directe familie, zoals kinderen, ouders, broers, zussen, kleinkinderen en grootouders is wel toegestaan.

Ook is tijdelijke verhuur mogelijk, maar alleen als de eigenaar er al 12 maanden woont en er daarna weer zelf gaat wonen.

Woningen die bij een winkel of bedrijfspand horen zijn ook een uitzondering op de regel.

De vraag is natuurlijk wel hoe dit allemaal gehandhaafd gaat worden. "Daar moeten we goed naar gaan kijken. We hebben daar de handhaving en het beleid voor nodig om te kunnen zien hoe we dat gaan vormgeven", legt Stam uit.

Terugwerkende kracht
De gemeenteraad moet nog instemmen met de opkoopregeling zoals die opgesteld is voor Dordrecht. Als iedereen akkoord is, zal de regeling vanaf 1 maart in werking worden gesteld. Dit betekent wel dat daarvoor nog wel huizen opgekocht kunnen worden door beleggers. "Ieder voordeel heeft zijn nadeel", zegt de wethouder. "Ik denk dat het wel mee zal vallen. Die 1 maart geeft denk ik genoeg houvast dat dat niet zal gebeuren."

Meest gelezen

Lintjesregen 2024: deze Dordtenaren kregen een koninklijke onderscheiding

Marjolein Vos | Corrado Francke | 26 apr 2024 13:00

Lees ook

Dit oude kerkje uit 1886 staat te koop: 'Een project voor de echte klusser'

De Lydiakerk was het kerkje van de bewoners van buurtschap Tweede Tol. Huwelijken, kerstvieringen en...

In hartje Dordrecht staat een kapel uit 1901 te koop: 'Het is verbouwd tot een bijzonder woonhuis'

Wonen in een historische ziekenhuiskapel uit 1901: het kan in Dordrecht. Nadat een eerdere koper zic...

College: huizen kopen voor crisisopvang, maar dan opkoopbescherming ‘omzeilen’

De gemeente wil huizen aankopen voor gezinnen die dakloos zijn of dreigen te worden en die niet op ...

Eerste studentenhuisjes aangekomen op het Leerpark: 'Zaten veel jongeren op te wachten'

De eerste van de ruim driehonderd woonunits zijn dinsdag aangekomen op het Leerpark. De studentenhu...

Zijn senioren het probleem van het vastlopen van de Dordtse woningmarkt?

De trap op lopen om in de woonkamer te komen; voor de meeste senioren is het een hele onderneming. H...