Dordrecht, Netherlands

Orkest zoekt muziekinstrumenten

Leerorkest Drechtsteden heeft dringend instrumenten nodig. Ze zoeken zo’n beetje alles dat ook in een echt orkest wordt gebruikt, maar dan in kinderuitvoering. Het Leerorkest geeft muziekles op scholen. Vandaag start de kennismakingsles en hebben ze eigenlijk alle instrumenten al nodig.
Peter Tromp | 14 februari 2018 11:21 | Aangepast op 14 februari 2018 11:21
“We hebben zes kinderharpen nodig”, zegt bestuurslid Lucienne van der Lans, “want we hebben een stagiaire speciaal voor het geven van harples.” Gelukkig zijn er meer Leerorkesten in Nederland en bestaat er een centraal muziekinstrumentendepot in Amsterdam. Daar hebben ze twee harpen kunnen lenen. Maar dat zijn er nog altijd vier te weinig.

“We zoeken niet alleen harpen”, zegt Van der Lans. Ze is druk bezig met het gebruiksklaar maken van kinderviolen die dankzij een gift konden worden aangeschaft. “We zoeken alle instrumenten die in een orkest worden gebruikt, want we hebben er te weinig.¨

Het Leerorkest geeft in Dordrecht inmiddels op drie scholen muziekles. Vandaag maken de leerlingen kennis met de verschillende instrumenten en kiezen er één uit waar ze verder mee willen. Iedere week krijgen ze in kleine groepjes een uur les. Iedere maand komen ze bij elkaar en vormen dan een symfonieorkest onder leiding van een echte dirigent. Ook de muziekdocenten zijn professionals. De organisatie van het Leerorkest bestaat uit vrijwilligers.

Het begrip Leerorkest bestaat al tien jaar. Gestart in Amsterdam en inmiddels navolging gekregen in tal van plaatsen verspreid over het land. Maar de centrale opslag die instrumenten uitleent, kan het inmiddels niet meer aan. In Dordrecht blijven de muziekinstrumenten op de scholen. Anders kunnen de kinderen immers niet oefenen. Van der Lans wil een eigen uitleendepot in Dordrecht. Benodigde gesprekken zijn gevoerd. Nu komt het aan op de daadwerkelijke oprichting. Van der Lans hoopt het dit jaar nog van de grond te krijgen.

Leerorkest Drechtsteden zoekt nu geldschieters, zodat instrumenten gekocht kunnen worden. Of mensen die een voor kinderen geschikt symfoniemuziekinstrument hebben liggen. Als je dat wilt doneren, kan je het afgeven bij Lucienne van der Lans in het vioolbouwatelier aan Voorstraat 13.

Lees ook

Zondag op TV Dordrecht: Via Cultura over discriminatie op de arbeidsmarkt

Hoe groot is de kans dat een persoon met een niet-westerse achtergrond aan een baan komt in Dordrech...

Merkwaardige avond in Maastricht: MVV - FC Dordrecht definitief gestaakt

De wedstrijd tussen MVV en FC Dordrecht is vrijdagavond definitief gestaakt. Het duel lag twee keer ...

Taakstraf voor aanvoerder nadat kampioenswedstrijd helemaal uit de hand loopt

Wat een mooie kampioenswedstrijd had moeten worden, eindigde eind 2022 in Sportcentrum Papendrecht i...

Eerste reactie moestuineigenaren: ‘Dit is een goede stap’

Mensen met volkstuintjes rond Chemours reageren overwegend positief op de schoonmaakproef van het ch...

Studio De Witt vanaf deze zaterdag een uur eerder

Studio De Witt wordt vanaf 2 maart een ochtendprogramma. Van 9 uur tot 12 uur is het programma gelij...

Deze week in Op Pad Met Ad: 250 jaar Pictura

Het is het oudste tekengenootschap van Nederland en dit jaar bestaat het 250 jaar. Dat wordt uitgebr...