Dordrecht, Netherlands

Orkest zoekt muziekinstrumenten

Leerorkest Drechtsteden heeft dringend instrumenten nodig. Ze zoeken zo’n beetje alles dat ook in een echt orkest wordt gebruikt, maar dan in kinderuitvoering. Het Leerorkest geeft muziekles op scholen. Vandaag start de kennismakingsles en hebben ze eigenlijk alle instrumenten al nodig.
Peter Tromp | 14 februari 2018 11:21 | Aangepast op 14 februari 2018 11:21
“We hebben zes kinderharpen nodig”, zegt bestuurslid Lucienne van der Lans, “want we hebben een stagiaire speciaal voor het geven van harples.” Gelukkig zijn er meer Leerorkesten in Nederland en bestaat er een centraal muziekinstrumentendepot in Amsterdam. Daar hebben ze twee harpen kunnen lenen. Maar dat zijn er nog altijd vier te weinig.

“We zoeken niet alleen harpen”, zegt Van der Lans. Ze is druk bezig met het gebruiksklaar maken van kinderviolen die dankzij een gift konden worden aangeschaft. “We zoeken alle instrumenten die in een orkest worden gebruikt, want we hebben er te weinig.¨

Het Leerorkest geeft in Dordrecht inmiddels op drie scholen muziekles. Vandaag maken de leerlingen kennis met de verschillende instrumenten en kiezen er één uit waar ze verder mee willen. Iedere week krijgen ze in kleine groepjes een uur les. Iedere maand komen ze bij elkaar en vormen dan een symfonieorkest onder leiding van een echte dirigent. Ook de muziekdocenten zijn professionals. De organisatie van het Leerorkest bestaat uit vrijwilligers.

Het begrip Leerorkest bestaat al tien jaar. Gestart in Amsterdam en inmiddels navolging gekregen in tal van plaatsen verspreid over het land. Maar de centrale opslag die instrumenten uitleent, kan het inmiddels niet meer aan. In Dordrecht blijven de muziekinstrumenten op de scholen. Anders kunnen de kinderen immers niet oefenen. Van der Lans wil een eigen uitleendepot in Dordrecht. Benodigde gesprekken zijn gevoerd. Nu komt het aan op de daadwerkelijke oprichting. Van der Lans hoopt het dit jaar nog van de grond te krijgen.

Leerorkest Drechtsteden zoekt nu geldschieters, zodat instrumenten gekocht kunnen worden. Of mensen die een voor kinderen geschikt symfoniemuziekinstrument hebben liggen. Als je dat wilt doneren, kan je het afgeven bij Lucienne van der Lans in het vioolbouwatelier aan Voorstraat 13.

Meest gelezen

Laatste tocht voor overleden Johnny (38)

Jordy Hijman | 30 sep 2022 19:42

Van Brienenoord overrompelt Duivelseiland

Ruud Elmendorp | 27 sep 2022 13:29

Lees ook

Aantal IC-bedden Albert Schweitzer ziekenhuis blijft onveranderd tot na lockdown

Hoewel het aantal opnames van coronapatiënten in het Albert Schweitzer ziekenhuis iets afvlakt, bli...

Dordrecht zet in op maatschappelijk betrokken ondernemen, dít bedrijf doet dat al

Met het actieprogramma 'Ondernemen met Impact' wil de gemeente Dordrecht ondernemers stimuleren zich...

Dominantie in het veld gaat wielrenster Lucinda Brand niet vervelen

Het jaar 2021 stond voor wielrenster Lucinda Brand in het teken van winnen. Heel veel winnen. De ene...

Gevonden! Dit is de nieuwe barista van Het Vogelnest

Het Vogelnest zocht de afgelopen weken hard naar een nieuwe barista. Julia Teekens - bekend van het ...

Gezocht: Muzikanten voor het ToBe Solistenconcours

Muzikanten uit de regio kunnen zich vanaf nu aanmelden voor het ToBe Solistenconcours. De achtste ed...

Coronacijfers lopen ondanks lockdown toch weer op

Na een maand van dalende cijfers, stijgen ook in Dordrecht de besmettingen weer. Dat blijkt uit de d...