“We hebben zes kinderharpen nodig”, zegt bestuurslid Lucienne van der Lans, “want we hebben een stagiaire speciaal voor het geven van harples.” Gelukkig zijn er meer Leerorkesten in Nederland en bestaat er een centraal muziekinstrumentendepot in Amsterdam. Daar hebben ze twee harpen kunnen lenen. Maar dat zijn er nog altijd vier te weinig.
“We zoeken niet alleen harpen”, zegt Van der Lans. Ze is druk bezig met het gebruiksklaar maken van kinderviolen die dankzij een gift konden worden aangeschaft. “We zoeken alle instrumenten die in een orkest worden gebruikt, want we hebben er te weinig.¨
Het Leerorkest geeft in Dordrecht inmiddels op drie scholen muziekles. Vandaag maken de leerlingen kennis met de verschillende instrumenten en kiezen er één uit waar ze verder mee willen. Iedere week krijgen ze in kleine groepjes een uur les. Iedere maand komen ze bij elkaar en vormen dan een symfonieorkest onder leiding van een echte dirigent. Ook de muziekdocenten zijn professionals. De organisatie van het Leerorkest bestaat uit vrijwilligers.
Het begrip Leerorkest bestaat al tien jaar. Gestart in Amsterdam en inmiddels navolging gekregen in tal van plaatsen verspreid over het land. Maar de centrale opslag die instrumenten uitleent, kan het inmiddels niet meer aan. In Dordrecht blijven de muziekinstrumenten op de scholen. Anders kunnen de kinderen immers niet oefenen. Van der Lans wil een eigen uitleendepot in Dordrecht. Benodigde gesprekken zijn gevoerd. Nu komt het aan op de daadwerkelijke oprichting. Van der Lans hoopt het dit jaar nog van de grond te krijgen.
Leerorkest Drechtsteden zoekt nu geldschieters, zodat instrumenten gekocht kunnen worden. Of mensen die een voor kinderen geschikt symfoniemuziekinstrument hebben liggen. Als je dat wilt doneren, kan je het afgeven bij Lucienne van der Lans in het vioolbouwatelier aan Voorstraat 13.