Dordrecht, Netherlands

Orkest zoekt muziekinstrumenten

Leerorkest Drechtsteden heeft dringend instrumenten nodig. Ze zoeken zo’n beetje alles dat ook in een echt orkest wordt gebruikt, maar dan in kinderuitvoering. Het Leerorkest geeft muziekles op scholen. Vandaag start de kennismakingsles en hebben ze eigenlijk alle instrumenten al nodig.
Peter Tromp | 14 februari 2018 11:21 | Aangepast op 14 februari 2018 11:21
“We hebben zes kinderharpen nodig”, zegt bestuurslid Lucienne van der Lans, “want we hebben een stagiaire speciaal voor het geven van harples.” Gelukkig zijn er meer Leerorkesten in Nederland en bestaat er een centraal muziekinstrumentendepot in Amsterdam. Daar hebben ze twee harpen kunnen lenen. Maar dat zijn er nog altijd vier te weinig.

“We zoeken niet alleen harpen”, zegt Van der Lans. Ze is druk bezig met het gebruiksklaar maken van kinderviolen die dankzij een gift konden worden aangeschaft. “We zoeken alle instrumenten die in een orkest worden gebruikt, want we hebben er te weinig.¨

Het Leerorkest geeft in Dordrecht inmiddels op drie scholen muziekles. Vandaag maken de leerlingen kennis met de verschillende instrumenten en kiezen er één uit waar ze verder mee willen. Iedere week krijgen ze in kleine groepjes een uur les. Iedere maand komen ze bij elkaar en vormen dan een symfonieorkest onder leiding van een echte dirigent. Ook de muziekdocenten zijn professionals. De organisatie van het Leerorkest bestaat uit vrijwilligers.

Het begrip Leerorkest bestaat al tien jaar. Gestart in Amsterdam en inmiddels navolging gekregen in tal van plaatsen verspreid over het land. Maar de centrale opslag die instrumenten uitleent, kan het inmiddels niet meer aan. In Dordrecht blijven de muziekinstrumenten op de scholen. Anders kunnen de kinderen immers niet oefenen. Van der Lans wil een eigen uitleendepot in Dordrecht. Benodigde gesprekken zijn gevoerd. Nu komt het aan op de daadwerkelijke oprichting. Van der Lans hoopt het dit jaar nog van de grond te krijgen.

Leerorkest Drechtsteden zoekt nu geldschieters, zodat instrumenten gekocht kunnen worden. Of mensen die een voor kinderen geschikt symfoniemuziekinstrument hebben liggen. Als je dat wilt doneren, kan je het afgeven bij Lucienne van der Lans in het vioolbouwatelier aan Voorstraat 13.

Lees ook

Ben Corino brengt eerst plaat uit; O Schapenkop…..

Oh Denneboom, Oh Denneboom, maar dan op z'n Dordts. Dan krijg je natuurlijk O Schapekop, O Schapekop...

Lokale cadeautjes worden bezorgd met de tax

De gemeente Dordrecht komt samen met Dordrecht Marketing en de POBD met extra initiatieven om ondern...

Te veel gasten negeren bezoekregel, ziekenhuis neemt maatregelen: ‘Discussiëren kost veel tijd en energie’

Het Albert Schweitzer ziekenhuis gaat gasten die de bezoekregeling negeren niet meer toelaten tot he...

Blij met de boosterprik op tweede kerstdag: 'Een mooi kerstcadeautje'

Geen bezoekje aan de meubelboulevard, dit jaar op tweede kerstdag en ook naar het Kerstcircus zit er...

Dit zijn de maatregelen rondom oud en nieuw

Net als vorig jaar is er komende jaarwisseling weer een aantal maatregelen getroffen. Ook al verschi...

Beperkte kans op overlast door hoge waterstand woensdagavond

Het rivierwater rondom het eiland van Dordrecht is hoger dan gebruikelijk, meldt gemeente op Faceboo...