Dordrecht, Netherlands

Oud-burgemeester Bert Blase, overwoog af te treden tijdens de coronacrisis vanwege de dwang vanuit het Rijk.

Blase, die tijdens de crisis waarnemend burgemeester was in Heerhugowaard, kon zich niet verenigen met alle maatregelen, die van bovenaf door het Rijk dwingend werden opgelegd. Tegengeluid werd niet aanvaard, zegt hij tegen RTV Dordrecht. Dat leverde grote frustraties en spanning op. Op enig moment overwoog hij zelfs af te treden, zegt hij.
Ingrid de Groot | 15 november 2022 12:00 | Aangepast op 15 november 2022 10:21
"Er waren heel veel maatregelen waar ik echt wel andere gedachtes over had. Ik ben toen niet afgetreden. Want ik dacht: 'dan word ik vervangen en gaat iemand dat toch doen.' Maar ik heb wel zo goed mogelijk geprobeerd maatwerk te leveren in mijn eigen gemeente. Maar het was voor mij als burgemeester een heel spannende en ingewikkelde tijd. Juist omdat het zo van bovenaf allemaal werd opgelegd, terwijl er van onderaf zoveel goede ideeën waren. En mensen ook goede ideeën hadden, maar niet in de gelegenheid kwamen.''

Wanhopig
Blase had in die crisis te maken met wanhopige middenstanders en andere ondernemers. Ze hadden diepe zorgen over het voortbestaan van hun horecabedrijf of kapperszaak, die vanwege de corona op slot moesten.
Het viel volgens hem niet uit te leggen, waarom de ene branch wel kon doordraaien, en de andere niet.
Avondklok
Ook met de mondkapjesplicht en de avondklok had hij grote moeite. Omdat volgens hem onvoldoende duidelijk was, wat het positieve effect was.

Bij de commissaris van de Koning van Noord-Holland uitte hij zijn frustratie, zegt hij. Maar hij liep daarbij volgens hem tegen een muur aan. "Hij zei: 'Jij hebt makkelijk praten, vanaf de zijlijn'.''
Daarmee stokte eigenlijk het debat, schetst Blase die het bovendien oneens is met de stelling dat hij als burgemeester aan de zijlijn stond, maar volgens hem juist een positie had, in het hart van de samenleving.

Boek
Blase die in zijn loopbaan ook burgemeester was in Alblasserdam, Hardinxveld-Giessendam en Vlaardingen, vindt dat tegengeluid ook in deze tijd, omarmd moet worden. Spanning is er volgens hem nog steeds. Dat kan tot grote botsingen leiden, waarschuwt hij in zijn nieuwe boek: 'De burger is niet gek'.

Overheid en de burgers staan volgens hem steeds verder van elkaar af. "We zagen bij de corona en de boerenprotesten wat dat een beetje kan betekenen zo'n harde botsing. Protest, richting gewelddadigheden, bedreigingen. Al die dingen die je eigenlijk in een goed bestuurd land niet wil. Maar die wel gebeuren. En in toenemende mate ook ernstiger worden. En dat gebeurt er als de onvrede toeneemt. En die onvrede neemt toe.''

Boerenopstand
"Ik zie al dat het aan het escaleren is. In de coronacrisis zagen we dat al. In de boerenopstand zagen we dat. En door zomaar iets nieuws, kan de vlam in de pan slaan. En dan komt er chaos. Nog meer verdeeldheid. Misschien zelfs geweld. En ik probeer dat te keren. Ik wil dat voor zijn. En ik roep ons systeem op om met het gezicht naar de samenleving te staan. Om geen minachting te tonen. Om alle geluiden serieus te nemen. En van daar uit, de beste oplossingen te vinden.''


Blase, die tijdens zijn loopbaan altijd in Papendrecht is blijven wonen, is inmiddels geen waarnemend burgemeester meer in Heerhugowaard. Schrijven is zijn grote passie. En hij geeft advies aan gemeentes.

Vluchtelingen
Zijn worsteling met dwang vanuit het Rijk is actueel, nu ook bij het huisvesting van vluchtelingen, een dwingende hand vanuit het Rijk op komst is, richting de gemeentes.

Meest gelezen

Meisje gewond na aanrijding lijnbus

Redactie Streek 56 | 11 jul 2025 09:01

Big Rivers van start: zo zag de drukke eerste festivalavond eruit

Corrado Francke | Stijn van der Poel | 12 jul 2025 08:00

Lees ook

Coffeeshopbezoek eindigt in steekpartij met schaar: OM wil verdachte vrijspreken

De 21-jarige man die verdacht wordt van een steekpartij op het Bagijnhof in Dordrecht moet worden vr...

Rook uit scheepsruim, olierestjes in brand

Bij een scheepswerf aan de Merwedestraat in Dordrecht heeft korte tijd brand gewoed in het ruim van ...

Fietscursus voor ouderen: ‘Soms schrik ik me rot’

De aanwezigheid van elektrische stepjes, snelle fietsen en fatbikes op de fietspaden zorgt ervoor da...

Kortstondige romance mondt uit in stalking en bedreiging: 730 berichten op één dag

Tegen een dertigjarige man uit Oudekerk aan den IJssel is een voorwaardelijke celstraf en een gebied...

Zonder auto tóch door de milieustraat dankzij Conny: ‘Ik ben intens blij’

De Dordtse milieustraat is toegankelijk gemaakt voor bewoners zónder auto. En dat allemaal dankzij e...

Watertoren krijgt cultureel café: ‘Dit is een hele toffe locatie’

De watertoren van Zwijndrecht zal vanaf komend najaar publiek toegankelijk worden, met de mogelijkhe...