Dordrecht, Netherlands

Oud-wethouders: “Crisis gemeenteraad niet zorgelijk”

Oud-wethouders Jan Lagendijk en Dirk ten Veen verwachten dat de crisis in de Dordtse gemeenteraad wel wordt opgelost. Beiden zien een belangrijke bemiddelende rol wegglegd voor burgemeester Arno Brok. De oud-wethouders reageerden zaterdagmorgen op de crisis, in een uitzending van Studio De Witt op Drechtstad FM.
arjan Verwoerd | 4 juli 2015 12:09 | Aangepast op 4 juli 2015 12:09
De oppositie van D66, PvdA, VSP, Groen Links en SP, samen 14 van de 39 zetels, liep afgelopen woensdag weg uit de vergadering van de gemeenteraad. De oppositie voelde zich overvallen en gefrustreerd door een motie van de coalitie om vrij onverwacht 400.000 euro extra ter beschikbaar te stellen voor de kunstgrasveld bij voetbalvereniging Oranje Wit.


Oud-wethouder Jan Lagendijk ziet dit echter niet als iets waarover je boos moet worden. “De houding van Beter voor Dordt verschilt niet van die van de PvdA toen die de macht had. Als je jarenlang in de oppositie hebt gezeten en geneneerd bent, dan toon je datzelfde gedrag als je aan de beurt bent om de grootste te zijn. Je gaat voor de macht en er komt vijandsdenken naar boven.”

Oud-wethouder Dirk ten Veen stelde wel dat het weglopen van de gehele oppositie nog nooit is voorgekomen. “Het is op zich niet zorgwekkend, maar ik hoor al maanden geluiden uit de raad, ook van coalitiepartijen, dat Beter voor Dordt niet luistert. De kritiek richt zich op de dominante positie van BVD. En dat is ook niet vreemd want ze zijn de grootste.”

Volgens Ten Veen ontwikkelt de oppositie ook geen kracht. “Alle partijen buiten BVD is slappe hap. Ze laten het gebeuren. Als alle partijen zeggen dat ze het niet pikken, dan zal het anders gaan, maar dat gebeurt niet.”


Als de oppositie het weglopen als machtsmiddel wil gebruiken, dan moet ze dit volgens Jan Lagendijk vaker doen. “Ik zou het wat fanatieker spelen.” Lagendijk meent ook dat de oppositie er te serieus in zit. “Als ik kijk naar Cor van Verk van de PvdA, die neemt het allemaal zo zwaar op, alhoewel hij zijn hart op de goede plek heeft. Ook D66 en de SP maken het zwaar. Als de oppositie in staat zou zijn om de verhoudingen te accepteren zoals ze zijn, dan zal het anders gaan. Maar soms kookt het en dat begrijp ik.”

Volgens Dirk ten Veen is het weglopen van de oppositie wel nodig geweest om andere raadsleden tot het besef te brengen dat ze het niet goed doen. “Maar het komt wel goed. Het zal veel werk vergen van de mensen zelf en van onze burgemeester Arno Brok.”

Lees ook

Dordtse zwemster Kim Busch pakt brons

De Nederlanse estafettevrouwen hebben op de WK kortebaan in Abu Dhabi brons weten te halen op de 4x5...

Politie rijdt dronken Dordtenaar klem op snelweg, ravage bij Vaanplein

Een 39-jarige Dordtenaar heeft dinsdagmiddag een ravage aangericht op het Vaanplein bij Rotterdam. D...

Oudste soldaat Olivier Bij de Vaate op 106-jarige leeftijd overleden

Olivier Bij de Vaate - die in mei 1940 op het eiland van Dordrecht tevergeefs vocht tegen de Duitse ...

Schade na opblazen brievenbus; ondanks vuurwerkverbod toch vernielingen

Aan de Mildenburg in Sterrenburg is een brievenbus opgeblazen met mogelijk zwaar vuurwerk. De schade...

Dordrecht viert 2022 met vuurwerk ondanks verbod

Dordrecht luidde vannacht om 00:00 uur 2022 in. Dat gebeurde ondanks het vuurwerkverbod met veel gek...

Het weer van vandaag: gure dag met buien

Vandaag wordt een gure dag met in de loop van de dag enkele buien vanuit het noordwesten. Dat kunnen...