Aan het begin van de zitting zit de Papendrechter wat te rommelen op zijn telefoon. Hij zegt dat er een e-mailtje binnenkwam en dat hij dat even zat te lezen.
“Staat uw telefoon uit?”, wil de Haagse rechter weten.
“Nee”, antwoordt de verdachte.
“Kunt u hem dan uitzetten?”
De Papendrechter blijft weigeren. Waar bemoei je je mee?, straalt hij uit in lichaamstaal.
“Hij moet echt uit”, benadrukt de rechter.
Met een diepe zucht zet de kale man het knopje van zijn toestel om.
Na zo’n korzelige start belooft het een spannende zitting te worden. Maar verder vuurwerk tussen de rechter en de Papendrechter blijft deze maandagmorgen uit. Want hoe nieuwsgierig de rechter ook is naar de verdachte en zijn motieven, de Papendrechter wenst er geen opheldering over te geven. Hij beroept zich op zijn zwijgrecht en laat zijn advocaat het woord voeren.
‘Jouw soort maakt de rechtsstaat kapot’
Dat de man voor de rechter in Den Haag zit, heeft een reden. De Rotterdamse rechtbank kan geen slager zijn die het eigen vlees keurt. En daarom is de zaak doorverwezen naar een andere rechtbank. De dichtstbijzijnde, in Den Haag.
De mails die deze ochtend besproken worden zijn van november 2024 en januari 2025. “Jouw soort maakt de rechtsstaat kapot”, tikte de Papendrechter in een furieuze mail aan een Rotterdamse rechter. De geadresseerde werd verder een liegrechter genoemd. Contactgestoord. Ongeschikt voor het vak. Iemand die vanuit een ivoren toren over de burger braakt en de toga maar beter kon inleveren. Zelfs het postuur van de rechter moest het ontgelden. Die kon maar beter naar de sportschool gaan, vanwege een dikke pens.
Of rechter in kwestie een man of een vrouw is, blijft deze ochtend onduidelijk. Hij of zij heeft ervoor gekozen om helemaal anoniem te blijven.
‘Braller’
De Papendrechter blijkt het al eerder aan de stok te hebben gehad met ambtenaren. Onder meer in 2017, in Zwijndrecht, waar hij mensen laagdunkend uitmaakte voor ‘meisje’’ of ‘braller’. Dat leverde hem een aantal jaren geleden een taakstraf van 30 uur op en een voorwaardelijke gevangenisstraf van twee weken.
Omdat de man binnen zijn proeftijd opnieuw in de fout is gegaan, wil de officier van justitie dat hij die voorwaardelijke celstraf nu echt gaat uitzitten. Voor het beledigen van de Rotterdamse rechter eist ze een taakstraf van 40 uur en opnieuw twee weken voorwaardelijke gevangenisstraf.
Zondermeer beledigend
De advocaat van de verdachte is het daar volstrekt niet mee eens en pleit om allerlei juridische redenen voor vrijspraak. Maar de rechter sluit zich aan bij de officier. “Deze teksten zijn zondermeer beledigend. Het zijn geen complimenten in elk geval”, concludeert hij in zijn vonnis. “Ik vind ook dat bepaalde beroepsgroepen extra beschermd moeten worden: hulpverleners op de ambulance, politiemensen, mensen in toga.”
Hij veroordeelt de Papendrechter conform de eis. En voegt daaraan toe dat de man twee weken de tijd heeft om in hoger beroep te gaan. Buiten de rechtszaal kondigt de Papendrechter direct aan dat hij dat ook gaat doen. Een toelichting op zijn proceshouding? Die wil hij niet geven. “Jij gaat toch geen aardig stukje over mij schrijven”, zegt hij tegen de verslaggeefster.
Dit is een verhaal van onze mediapartner Rijnmond.