Dordrecht, Netherlands

'Pfas het nieuwe asbest': beleggers roepen bedrijven op ermee te stoppen

Chemours is een van de bedrijven die door de beleggers gewaarschuwd worden RTV Dordrecht
Een internationale groep grote beleggers roept de vijftig grootste beursgenoteerde chemische bedrijven op te stoppen met de productie van pfas. Dat meldt NOS. De ruim vijftig beleggers beheren gezamenlijk 10.000 miljard dollar. In een brief aan de top van de chemische bedrijven noemen zij pfas "het nieuwe asbest".
NOS | 15 november 2023 13:20 | Aangepast op 15 november 2023 13:20
De beleggers willen dat bedrijven als Chemours, DuPont, BASF en Bayer het voorbeeld volgen van het Amerikaanse chemiebedrijf 3M. Dat besloot eind vorig jaar uiterlijk in 2025 te stoppen met de productie van de slecht afbreekbare pfas. Ook in Nederland zijn de gevolgen van deze uitstoot van 3M merkbaar.

De oproep met pfas te stoppen lijkt vooral financieel gemotiveerd. De als Investor Initiative on Hazardous Chemicals (IIHC) verenigde beleggers waarschuwen voor de ineenstortende waarde van de chemische bedrijven door de pfas-uitstoot. Zij verwijzen naar diverse rechtszaken die wereldwijd spelen, zoals tegen Chemours in Nederland.

Schoonmaakkosten
"Dit jaar ging het eerste chemische bedrijf failliet, en er worden er meer verwacht", waarschuwen de aandeelhouders. Zij rekenden uit dat chemische bedrijven in de Verenigde Staten alleen al 64,5 tot 248 miljard dollar kwijt zullen raken aan het verwijderen van pfas uit het drinkwater, en meer dan 400 miljard dollar aan de totale schoonmaak.

In de groep beleggers zitten onder meer vermogensbeheerders als Robeco en de vermogensbeheerdivisies van verzekeraars als AXA en banken als BNP Paribas en Triodos. Afgevaardigden zouden dit jaar zestien gesprekken hebben gevoerd met de top van de vijftig chemische bedrijven over pfas. Per brief doen zij vandaag nu ook een officieel verzoek om zo snel mogelijk te stoppen met de productie.

Game over
In de brief wordt de vergelijking gemaakt tussen pfas en asbest, goedkope vezels die veel gebruikt werden in de bouw. Het werd in Nederland in 1993 verboden toen bleek dat in de lucht circulerende asbestvezels kankerverwekkend waren.

In een persbericht zegt Sonja Haider namens de groep beleggers dat het "duidelijk is dat pfas het nieuwe asbest is". Zij stelt dat het "game over" is voor pfas: "De volledige impact van dit gevaar is nog niet ingeprijsd in de aandelen van deze chemische bedrijven. Dat sommige bedrijven pfas nog blijven verdedigen is zowel cynisch als kortzichtig."

Correctie: In een eerdere versie werd gemeld dat AkzoNobel door de beleggers is gevraagd te stoppen met pfas. Dat is onjuist. AkzoNobel produceert geen pfas.

Lees meer over:

PFAS|Chemours|

Lees ook

Greenpeace doet aangifte tegen Chemours

De internationale milieuorganisatie Greenpeace heeft aangifte gedaan tegen Chemours en Tata Steel. R...

Eerste reactie moestuineigenaren: ‘Dit is een goede stap’

Mensen met volkstuintjes rond Chemours reageren overwegend positief op de schoonmaakproef van het ch...

Plan om door PFAS vervuilde grond weer schoon te maken: dit zijn de eerste stappen

Chemours en omliggende gemeenten werken aan een plan om door PFAS-vervuilde grond weer schoon te mak...

Onthullingen over Chemours leveren Zembla-journalist prijs op

Roelof Bosma is donderdag door journalistenvakblad Villamedia verkozen tot Journalist van het Jaar 2...

BN'er en Kamerleden bij druk 200ste protest tegen vervuiling door Chemours

Omwonenden, politici én IC-arts Diederik Gommers: het was zaterdag flink druk bij het tweehonderdste...

Luister hier terug: Studio De Witt van zaterdag 27 januari

Een jongerenbus die moet stoppen omdat er geen geld meer is en een delegatie van actievoerders tegen...