Dordrecht, Netherlands

‘Politiek, hier moeten jullie mee aan de slag!’

De FNV, de grootste Nederlandse vakbond, was afgelopen zaterdag neergestreken in de Dordtse binnenstad. En dat had alles te maken met aankomende gemeenteraadsverkiezingen. Want nog ruim een week te gaan en dan is het zover. Op 16 maart kunnen de Dordtenaren stemmen.
Marjolein Vos | 7 maart 2022 12:39 | Aangepast op 7 maart 2022 12:39
Om ervoor te zorgen dat de politieke partijen ook weten wat er onder de Dordtse burgers leeft, ging de FNV op zoek naar de wensen van het winkelend publiek. “Daar hebben we puzzelstukjes voor. En al die puzzelstukjes vormen één grote puzzel met alle wensen van de Dordtenaren erop,” vertelt Rianne Boogaard van de FNV.

Die puzzel zal aanstaande donderdag een belangrijk rol spelen bij de debatbijeenkomst die in het partijkantoor van de FNV aan de Spuiboulevard georganiseerd wordt. “Zo van: kijk eens politieke partijen, dit is wat jullie kiezers willen.” Een thema dat daar ook zeker aan de orde zal komen is wonen. Op de puzzelstukjes verschijnt dat woord regelmatig. “Het gaat dan om betaalbare huurwoningen, woningen in het middel segment. En wat heel veel mensen aangeven: sowieso meer woningen,” licht Boogaard toe. “Als ik hier in Dordrecht kijk, worden er heel veel sociale huurwoningen gesloopt en komen er minder sociale huurwoningen voor terug.
En de mensen die daar wonen, moeten wel ergens blijven.”

Ook de hoogte van het minimumloon leeft onder de Dordtenare. “Ik heb ook een paar opmerkingen gezien dat het minimum loon naar 14 euro moet. En dan te beginnen bij de gemeente. Want de gemeente kan er natuurlijk voor zorgen dat de eigen werknemers 14 euro per uur krijgen, maar ze kunnen er ook rekening mee houden met het aanbesteden, bijvoorbeeld in de zorg en de jeugdzorg. Dat ze dus niet alleen kiezen voor de goedkoopste aanbesteding.”

Wie er nog niet uit is op welke partij hij moet stemmen, krijgt hulp van de FNV. “Wij mogen geen stemadvis geven, maar wat wij wel zeggen, is: kijk naar het 10 puntenplan wat we opgesteld hebben bij de FNV. En kijk dan welke politieke partien hieraan voldoen.” In het plan staat onder meer het verhogen van het minimumloon, het versimpelen van de jeugdzorg en scholingsmogelijkheden voor uitkeringsgerechtigen.
Lees ook

Gemeentepersoneel legt werk een uur neer: 'Fatsoenlijk bod blijft uit'

Een volle zaal met gemeentepersoneel legde donderdag het werk een uur lang neer. De actie in het Dor...

Wéér staking streekbuschauffeurs; 'Qbuzz noemt actie zinloos'

Buschauffeurs met FNV als vakbond willen het streekvervoer 19, 20 en 21 oktober stilleggen. “De chau...

Informateur adviseert Dordtse coalitie VVD, GroenLinks, CDA en CU/SGP met akkoord op grote lijnen

Tijdens de raadsvergadering dinsdagmiddag bracht informateur mevrouw Bouvy-Koene haar advies uit ove...

Pauline Bouvy-Koene informateur in Dordrecht

Pauline Bouvy-Koene gaat aan de slag als informateur in Dordrecht. Zij is voor deze rol gevraagd doo...

Hertelling geeft geen verandering: zetelverdeling blijft hetzelfde

De definitieve uitslag verkiezingen gemeenteraad is bekend. Op dinsdag 22 maart is een hertelling ge...

Met voorkeurstemmen in de raad: 'Bijzonder om belangen van mensen te vertegenwoordigen'

Op plek 8 staan van de kandidatenlijst, maar toch met voorkeurstemmen in de raad komen; het gebeurde...