Dordrecht, Netherlands

‘Politiek, hier moeten jullie mee aan de slag!’

De FNV, de grootste Nederlandse vakbond, was afgelopen zaterdag neergestreken in de Dordtse binnenstad. En dat had alles te maken met aankomende gemeenteraadsverkiezingen. Want nog ruim een week te gaan en dan is het zover. Op 16 maart kunnen de Dordtenaren stemmen.
Marjolein Vos | 7 maart 2022 12:39 | Aangepast op 7 maart 2022 12:39
Om ervoor te zorgen dat de politieke partijen ook weten wat er onder de Dordtse burgers leeft, ging de FNV op zoek naar de wensen van het winkelend publiek. “Daar hebben we puzzelstukjes voor. En al die puzzelstukjes vormen één grote puzzel met alle wensen van de Dordtenaren erop,” vertelt Rianne Boogaard van de FNV.

Die puzzel zal aanstaande donderdag een belangrijk rol spelen bij de debatbijeenkomst die in het partijkantoor van de FNV aan de Spuiboulevard georganiseerd wordt. “Zo van: kijk eens politieke partijen, dit is wat jullie kiezers willen.” Een thema dat daar ook zeker aan de orde zal komen is wonen. Op de puzzelstukjes verschijnt dat woord regelmatig. “Het gaat dan om betaalbare huurwoningen, woningen in het middel segment. En wat heel veel mensen aangeven: sowieso meer woningen,” licht Boogaard toe. “Als ik hier in Dordrecht kijk, worden er heel veel sociale huurwoningen gesloopt en komen er minder sociale huurwoningen voor terug.
En de mensen die daar wonen, moeten wel ergens blijven.”

Ook de hoogte van het minimumloon leeft onder de Dordtenare. “Ik heb ook een paar opmerkingen gezien dat het minimum loon naar 14 euro moet. En dan te beginnen bij de gemeente. Want de gemeente kan er natuurlijk voor zorgen dat de eigen werknemers 14 euro per uur krijgen, maar ze kunnen er ook rekening mee houden met het aanbesteden, bijvoorbeeld in de zorg en de jeugdzorg. Dat ze dus niet alleen kiezen voor de goedkoopste aanbesteding.”

Wie er nog niet uit is op welke partij hij moet stemmen, krijgt hulp van de FNV. “Wij mogen geen stemadvis geven, maar wat wij wel zeggen, is: kijk naar het 10 puntenplan wat we opgesteld hebben bij de FNV. En kijk dan welke politieke partien hieraan voldoen.” In het plan staat onder meer het verhogen van het minimumloon, het versimpelen van de jeugdzorg en scholingsmogelijkheden voor uitkeringsgerechtigen.
Lees ook

Lijsttrekkers: ‘Dat nieuwe stadion voor de FC komt er’

Tijdens het eerste grote themadebat dat RTV Dordrecht organiseert in aanloop naar de gemeenteraadsve...

Wél een croissantje, maar niet voor de PvdA; wijkontbijt met fractie

“Tijdens een wijkontbijt spreek je met een doelgroep die je normaal niet zoveel hoort, maar we wil...

Herhaling verkiezingsdebatten vanavond bij TV Dordrecht

De afgelopen weken heeft RTV Dordrecht in het kader van de gemeenteraadsverkiezingen drie debatten g...

'Ouwe Jonges Krentebrood' is weer terug op de buis

Het programma Ouwe Jonges Krentebrood keert zondag na een maandenlange afwezigheid terug bij RTV Do...

Dit moet er de komende jaren beter in Dubbeldam: 'Maak het Damplein verkeersveiliger'

De gemeenteraadsverkiezingen staan weer voor de deur. In deze tijd is er veel aandacht voor politici...