Dordrecht, Netherlands

Burgerberaad wordt eerst burgerinitiatief

Een voorstel van de ChristenUnie/SGP voor een burgerberaad heeft afgelopen dinsdag geen meerderheid gehaald in de gemeenteraad. Dit tot grote teleurstelling van het comité dat vindt dat een burgerberaad hoort bij modern bestuur. Vooral omdat er op dit moment zo weinig vertrouwen is in de landelijke en lokale politiek, tijdens de laatste gemeenteverkiezingen in Dordrecht lag het opkomstpercentage onder de 50 procent.
Ananda Cobussen | 25 mei 2023 18:11 | Aangepast op 25 mei 2023 18:11
Een burgerberaad is een groep van honderd tot honderdvijftig burgers, bij voorkeur een brede afspiegeling van de lokale bevolking, die brainstormt over grote actuele thema's. De uitkomsten uit de discussie worden vervolgens voorgelegd aan het lokale bestuur. Een burgerberaad vervangt dus niet de gemeenteraad, maar is een aanvulling hierop door directe burgerparticipatie. In Dordrecht wil 72 procent van de bevolking graag betrokken worden bij gemeentelijke beslissingen.

Teleurstelling
"We vinden het erg jammer, maar het glas is bij ons half vol’’, aldus ChristenUnie/SGP-raadslid Robert de Heer, "Doordat we dit op de agenda kregen, hebben we een mooi debat gehad over burgerparticipatie. Maar tegelijkertijd bijzonder jammer dat de raad toch nog koudwatervrees had".

Burgerinitiatief
Er wordt gekeken om via een burgerinitiatief later alsnog een burgerberaad in het leven te roepen. "In het Hof van Nederland staat de spreuk ‘In Dordrecht kwam Holland op gang', nu lijkt het alsof Holland in Dordrecht vastloopt", vertelt David Klein vertelt van het comité. Hij denkt dat ze makkelijk de 300 benodigde handtekeningen gaan halen. En ze hebben ook al een thema gevonden voor de eerste brainstorm: het klimaat. Ze hopen het burgerinitiatief binnenkort voor te leggen aan burgemeester Kolff. Als het voorstel voorzien is van voldoende handtekeningen, is de gemeenteraad verplicht om het initiatief voorstel serieus te overwegen.

Lees ook

Chaos en enorme rij bij Dordtse vaccinatielocatie

Er staat maandagmiddag een lange rij bij de priklocatie in Dordrecht. De GGD roept de mensen op niet...

Dordtse Kerken: 'Volg kerstdiensten vooral online'

Het Platform Dordtse Kerken en de stichting Missie Dordt roepen ook deze kerst weer op de kerstdiens...

Qbuzz wil 'boost geven aan deelmobiliteit in de Drechtsteden' met 230 knaloranje fietsen

Vervoersmaatschappij Qbuzz heeft samen met de provincie Zuid-Holland 230 deelfietsen naar de Drechts...

'Ook mensen op wielen moeten van Park Merwestein kunnen genieten'

Een rondje door Park Merwestein 'door de ogen van' mensen in een rolstoel of scootmobiel leverde vee...

Manci uit Dordrecht werd honderd door elke dag twee glazen wodka te drinken

Ze was de mooiste vrouw van de Hongaarse stad Győr, weigerde om te spioneren voor de geheime dienst...

Hebben Dordtenaren nog goede voornemens voor 2022?

Het nieuwe jaar is begonnen en dus is het weer tijd voor goede voornemens. Maar hebben de Dordtenare...