Dordrecht, Netherlands

De binnenstad was even van 'Mark' tijdens aftrap campagne

De verkiezingcampagne van de VVD is officieel gestart. Mark Rutte zelf kwam naar Dordrecht om het startsein te geven. Tijdens een drukbezochte bijeenkomst op de Visbrug ontmoette hij tegenstanders maar vooral voorstanders. Met bekende oneliners als "Hé hallo! Hoe gaat het?" en "Wat gaaf!" en "Goed dat je er bent" veroverde Mark binnen een uur de Dordtse binnenstad.
Ron van de Rhee | 6 maart 2023 16:14 | Aangepast op 6 maart 2023 16:14
Roze Wolk
Zoals eerder tijdens de afgelopen weken benadrukte de premier ook dit keer weer dat wat betreft de VVD de Provinciale Statenverkiezingen nu echt ergens over gaan: "Het gaat linksom of het gaat rechtsom, en wat de VVD betreft wordt dat rechts". Het is er voor de VVD alles aan gelegen om de kiezer over te halen rechts te stemmen. In de woorden van Mark Rutte: "het is zaak om de roze wolk van de PVDA en GroenLinks zo klein mogelijk te houden". Volgens Rutte houden de linkse partijen veel belangrijke voorstellen tegen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld belastingverlaging voor de middenklasse en het strenger straffen van crimineel gedrag tegen hulpverleners. "Deze verkiezingen gaan dus echt ergens over!" aldus de partijleider.

En de Dordtse coalitie dan?
Voor Dordrecht is dat gevaar door de roze (lees linkse) wolk een opmerkelijk standpunt omdat onze stad nou juist een voorbeeld is waaruit blijkt dat de samenwerking tussen rechts en links wel werkt. De VVD en Groenlinks zitten hier immers samen in de coalitie. De liberalen werden hier tijdens de verkizingen vorig jaar op een haar na de grootste op de voet gevolgd door, jawel, GroenLinks. Die samenwerking gaat op lokaal niveau prima, horen we van zowel GroenLinks als VVD wethouders en fractieleden.

VVD wethouder Mark Merx (sport) vertelt voor onze camera dat tot nu toe zowel in de coalitie als met de oppositie samengewerkt wordt. Lokale VVD lijsttrekker en wethouder Maarten Burggraaf wil tijdens het VVD-feestje op de Visbrug niet ingaan op de woorden van zijn landelijke partijleider en het contrast met de samenwerking tussen de VVD en GroenLinks hier. In navolging van zijn partijgenoot en Eerste Kamerlid Edith Schippers in het verkiezingsdebat van vorige week bij BNR Nieuwsradio laat hij weten dat hij geen antwoord wil geven op "zo'n polariserende vraag". Het moge duidelijk zijn dat VVDers in Dordrecht trots zijn op het feit dat hun partijleider onze stad aandoet om de verkiezingscampagne te openen.

Terwijl voor- en tegenstanders op de Visbrug staan te discussiëren over de zegeningen en ellende van vier kabinetten Rutte heeft de Minister President de knop zelf al omgezet. Hij laat zich als "Mark" onthalen door het winkelpubliek en een aantal ondernemers. Met iedereen op de foto die maar wil en soms een kreet: "We hebben er weer een VVD lid bij hoor!".
Voor vragen over lozingen door Chemours, het stikstofprobleem of de dalende koopkracht is er even geen tijd. Antwoorden op die vragen worden overgelaten aan de lokale en provinciale VVD collega's die zich echt opmaken voor de Provinciale Statenverkiezingen op 15 maart.

Bekijk hieronder de reportage die RTV Dordrecht maakte over het bezoek van Mark Rutte.

Lees ook

Van fabrieken ombouwen tot 'cupido-programma': hoe lossen we de wooncrisis op?

Meer bouwen, slim omgaan met de ruimte óf out of the box denken: er zijn volgens politieke partijen...

Zo denkt de provinciale politiek over de PFAS-uitstoot door Chemours

De uitstoot van PFAS door de Chemours-fabriek in Dordrecht moet naar nul. Dat vinden de provinciale ...

Weet jij nog niet op wie je gaat stemmen? Wij helpen je aan de hand van vier thema’s

Op woensdag mag jij weer het stemhokje in en deze keer is dat voor de Provinciale Statenverkiezingen...

Meer of minder sociale huurwoningen? Woningbouw centraal bij verkiezingsdebat Studio De Witt

Ruim 90.000 Dordtenaren mogen woensdag naar de stembus om een vakje rood te kleuren tijdens de Provi...

Via Cultura Live: Jongeren verkiezingsdebat 2023

Met de verkiezingen voor de deur organiseerden Da Vinci College, Dordtse Jongerenraad, de gemeente D...

GroenLinks wint verkiezingen op Dalton Lyceum

Voor een deel van de leerlingen van het VWO is het de eerste keer dat ze naar de stembus mogen. Rede...