Dordrecht, Netherlands

Jongeren in stevig debat met politici: 'Onmogelijk om op mezelf te gaan wonen'

Het openbaar vervoer, discriminatie en de natuur: allerlei kwesties die jongeren belangrijk vinden richting de Provinciale Statenverkiezingen. Toch sprong er tijdens het 'First Time Voters'-debat in Dordrecht maandag één onderwerp uit: de woningcrisis. "Het leek realistisch om op je twintigste uit huis te gaan, maar nu is het bijna onmogelijk om op jezelf te gaan wonen."
Corrado Francke | 21 februari 2023 13:15 | Aangepast op 21 februari 2023 12:24
Lucia (19) en Lamba (20) deelden tijdens het debat in het Energiehuis tegelijk hun zorgen. "We hebben het er allemaal over, maar we zitten met de handen in het haar en weten niet wat we kunnen verwachten."

Vertrouwen in de politiek
In de verschillende debatten kwam ook een ander thema meermaals terug: het vertrouwen in de politiek. "Jullie politici staan hier meestal met de grootste plannen en hoopvolle woorden, maar maak die beloftes eens realiteit", was de boodschap van het Dordtse duo.

"Ik denk dat er in de maatschappij ons heel erg wordt opgedrongen dat je zelfstandig bent, onafhankelijk genoeg bent en je eigen hachje kan redden. Ik denk dat zo lang je thuis blijft wonen, je daarin heel erg tegengehouden wordt", zegt Lucia.
Jesse Oldeboom (19) ging in op het onderwerp natuur. "Er zou meer plek moeten zijn voor groen, want het is ook belangrijk voor de mentale staat van jongeren." Daarnaast onderstreept ook hij de woningnood.

Ook politici benadrukken de noodzaak van de stem van jongeren. "Zij komen veel te weinig aan bod in de provincie", benadrukt fractievoorzitter Willem Bakx van de partij GOUD. Evita Rozenberg (D66) vult aan: "Er valt ook echt wat te kiezen, namelijk voor de toekomst." Haar partij wil zich inzetten voor 'een toekomstbestendige provincie' die rekening houdt met klimaatverandering.

De jongeren waren blij met verschillende ideeën van de partijen, maar zeggen ook dat van eerdere plannen niet altijd iets terecht is gekomen. Eerst zien dus en dan geloven. Maar stemmen? Dat gaan Lucia, Lamba en Jesse sowieso.

Lees ook

Overal dertig kilometer per uur rijden in Dordt van de baan

Alleen nog maar dertig kilometer per uur rijden in Dordrecht, dat idee is de prullenbak in geëindig...

Zo denkt de provinciale politiek over de PFAS-uitstoot door Chemours

De uitstoot van PFAS door de Chemours-fabriek in Dordrecht moet naar nul. Dat vinden de provinciale ...

Voormalig SP-lid Ineke Jager op jacht naar zetel bij Beter Voor Dordt

Op de kandidatenlijst van Beter Voor Dordt prijkt een opvallende naam: die van Ineke Jager, op plek ...

Opnieuw financiële steun voor Dordtse gezinnen

Ook volgend jaar kunnen alle Dordtse gezinnen zo goed als zeker rekenen op 75 euro om het effect van...

Weet jij nog niet op wie je gaat stemmen? Wij helpen je aan de hand van vier thema’s

Op woensdag mag jij weer het stemhokje in en deze keer is dat voor de Provinciale Statenverkiezingen...

Op naar 16 maart: de strijd om de kiezer op RTV Dordrecht

Met nog anderhalve maand te gaan tot de gemeenteraadsverkiezingen maken de Dordtse partijen zich kla...