Dordrecht, Netherlands

Omwonenden kritisch op plannen azc ondanks bezoek Kolff en van Benschop

De Wieldrechtse Zeedijk met op de achtergrond de locatie waar het azc moet komen RTV Dordrecht
Één blik op de tuinen aan de Wieldrechtse Zeedijk laat zien waar de pijnpunten liggen. Bordjes met teksten als: “Is dit de Dordtse variant van Wouter Kolff’s democratie?” , “Te Koop. Je krijgt geld toe. Makelaar: Gemeente Dordrecht” en “Rustig woongebied steeds verder verziekt. Genoeg = Genoeg.”
Trevyn van Houwelingen | 23 februari 2023 17:48 | Aangepast op 23 februari 2023 17:48
De communicatie tussen het college en de lokale bewoners is op zijn zachtst gezegd niet van een leien dakje gegaan. De bewoners van de rustige straat aan de buitenrand van Dordrecht waren not amused toen ze op de dag van het overleg met de gemeente via de krant moesten vernemen dat er een asielzoekerscentrum bij hen in de buurt komt te staan. Dat zou opzich nog niet het grootste probleem zijn, maar de straat waaraan de bewoners nu hun rustige bestaan hebben kan met de komst van een azc veranderen in een drukke aanvoerstraat. De Wieldrechtse Zeedijk is onderdeel van de kortste route naar een supermarkt vanaf de door het college bepaalde azc-locatie.

Maandag gingen burgemeester Kolff en Chris van Benschop, als wethouder belast met dit dossier, op bezoek bij de bewoners van de dijk. Tijdens de gevoerde gesprekken kwamen de emoties van bewoners weer naar boven. De bewoners, die aan de dijk zijn gaan wonen vanwege de hoeveelheid rust en groen in de buurt, zagen met de komst van windmolens en het bedrijventerrein Distripark al een deel van die rust verdwijnen. Nu er ook nog een azc moet komen is volgens hen de maat vol.

Naast de inperking van de leefomgeving maken de bewoners zich ook zorgen om tijdsbesteding voor de bewoners van het asielzoekerscentrum. Het azc zou ruimte moeten bieden voor minstens vijfhonderd personen. De angst van omwonenden is dat die zich gaan vervelen, met alle gevolgen van dien. Als maatregel heeft het college de eis bij de Rijksoverheid neergelegd dat de bewoners van het azc meer moeten kunnen werken, zodat ze een dagbesteding hebben. Nu mogen ze namelijk nog maar 24 weken per jaar werken. Bij een verhoging zou dat verveling en daarmee samenhangende criminaliteit moeten verminderen.

De snelheid van het proces, waardoor niet alleen de buurtbewoners maar ook leden van de Dordtse gemeenteraad zich gepasseerd voelden, komt daar nog eens bovenop. Donderdagavond is er in het Postillon Hotel een bewonersavond, waar meer uitleg gegeven zal worden over de gang van zaken en de locatiekeuze.

Bekijk hieronder onze reportage over de Wieldrechtse Zeedijk.

Lees ook

‘Kom je afval brengen? Neem dan iets bruikbaars mee voor de vluchtelingen’

De lente is begonnen en het mooie weer zorgt ervoor dat veel mensen beginnen aan het opruimen van hu...

Eerste vluchtelingen Ter Apel binnen twee dagen in Dordtse crisisopvang verwacht

De eerste vluchtelingen uit het bomvolle opvangcentrum Ter Apel worden binnen twee dagen in de crisi...

Circus voor Oekraïne uitgesteld

Eigenlijk zou donderdag een begin worden gemaakt met de opbouw, maar circusliefhebbers moeten nog ev...

Eerste vluchtelingen komen woensdagmiddag aan bij Dordtse crisisopvang

Met busjes komen ze uit het overvolle opvangcentrum Ter Apel. In kleine groepjes, laat een woordvoer...

Snel passend onderwijs en begeleiding voor gevluchte kinderen in Dordrecht

De gemeente Dordrecht vindt het belangrijk dat de kinderen en jongeren die gevlucht zijn uit Oekraï...

Inzamelactie voor vluchtelingen uit Ter Apel

Dordt voor Oekraïne heeft zich de afgelopen periode ingezet voor Oekraïense vluchtelingen. Nu wil ...