Dordrecht, Netherlands

Oppositie kritisch op plannen in Dordts coalitieakkoord: ‘Focuspunten zijn erg algemeen’

David Schalken, fractievoorzitter Beter voor Dordt Corrado Francke
De oppositie heeft zich dinsdag in een debat kritisch uitgelaten op de plannen van het nieuwe gemeentebestuur. Volgens verschillende partijen ontbreekt het aan een financiële paragraaf in het coalitieakkoord, dat dinsdagochtend werd gepresenteerd in de Kunstkerk. Ook stelden oppositiepartijen vragen over de woningplannen, openbaar vervoer, de klimaatmissie van de coalitie en betrouwbaarheid van de politiek.
Corrado Francke | 31 mei 2022 20:52 | Aangepast op 31 mei 2022 20:52
“Het akkoord maakt bijna niets duidelijk over de koers van de komende jaren”, uit David Schalken (Beter voor Dordt) zich kritisch. “De focuspunten zijn erg algemeen, dus is het bijzonder dat er veel weken nodig zijn geweest om tot dit akkoord te komen.” Kersvers lijsttrekker Leen Struijk (CU/SGP) countert en constateert dat deze coalitie sneller is gevormd dan vier jaar geleden, toen Schalken met zijn partij deel uitmaakte van het nieuwe gemeentebestuur.

Schalken is ook kritisch hoe de coalitiepartijen gehandeld hebben met ideeën uit de stad. Organisaties die input leverden voor een akkoord, kregen niets meer te horen van de partijen. “Ze zijn twee maanden achter gesloten deuren bezig geweest”, constateert Schalken.

Margret Stolk (VSP) vult aan: “Als je iets vraagt, moet je ook leveren. Als je wilt werken aan herstel van vertrouwen in de politiek, begin dan op dit moment.” Volgens Stolk hebben de partijen het op dat punt laten liggen.
Stolk zelf legt in haar betoog de nadruk op de term ‘betrouwbaarheid’. Ze vindt dat er in de basis weinig is veranderd tussen de oude en nieuwe coalitie. Ook noemt zij het onacceptabel dat de regeling voor het gratis openbaar vervoer voor 65-plussers dit jaar afloopt.

Over dat punt stelt ook Dan van Leeuwen (PVV) vragen. Volgens GroenLinks wordt er – in de woorden van fractievoorzitter Necdet Burakcin – “breder gekeken naar hoe we meer groepen kunnen bedienen dan alleen 65-plussers” in het alternatief voor de regeling.

Betaalbaar wonen
Ook op het eerste focuspunt, betaalbaar wonen, is kritiek. Ronald Portier (SP) wil graag weten hoeveel “écht betaalbare woningen” er nu komen. “Dus ook woningen onder de 750 euro maandhuur.” Aydin Gündogdu (Op Ons Eiland) vraagt zich af of de coalitie ook de bouwachterstand van de afgelopen jaren gaat wegwerken. Burakcin antwoordt dat hiervoor nog voorstellen naar de raad komen. De PvdA heeft nog een suggestie: een website starten die bijhoudt hoeveel woningen er zijn gebouwd in de nieuwe collegeperiode.

Portier en Stolk missen een financiële paragraaf in het coalitieakkoord. Het CDA en de VVD geven aan dat er nog geen exacte bedragen zijn afgesproken aan de onderhandelingstafel. Toch wil Stolk dat het college een richting aangeeft.
Margret Stolk (VSP) met op de voorgrond VVD-fractievoorzitter Rolin den Heijer Corrado Francke
Vanuit de Partij voor de Dieren is er kritiek op de mate van milieu en dierenwelzijn in het akkoord. “Een aantal zaken staan al vastgelegd en we hebben een flinke ambitie om in 2040 klimaatneutraal te zijn. En we hebben een wethouder dierenwelzijn, dus ik denk dat u goed bediend zal worden”, pareert Burakcin namens GroenLinks.

De VVD spreekt van “een duidelijke richting waar we met de stad naartoe willen, met zowel linkse als rechtse ideeën”. Fractievoorzitter Rolin den Heijer: “Dat doen we voor alle Dordtenaren. We gaan de stad naar een ‘next level’ brengen.”
Felicitaties aan de benoemde raadsleden Corrado Francke

Lees meer over:

Coalitieakkoord|Politiek|

Meest gelezen

Aanhangwagen gekanteld op A15, bijna anderhalf uur vertraging

Corrado Francke | MerweRTV | 15 apr 2024 11:57

Oud-nieuwslezer TV Dordrecht Sieto Zeeman (66) overleden

Redactie RTV Dordrecht | 18 apr 2024 15:35

Lees ook

'Explosie zoals in Rotterdam moet in Dordt zo goed als mogelijk worden voorkomen'

Een dodelijke explosie, zoals op de Schammenkamp in Rotterdam waarvan een drugslab mogelijk de oorza...

PVV met afstand de grootste: zo denken Dordtenaren over de verkiezingsuitslag

'Een sein dat mensen niet meer tevreden zijn', maar voor de ander 'een ramp'. De PVV boekte woensdag...

LIVEBLOG: volg hier alle verkiezingsupdates uit Dordrecht en omstreken

In dit liveblog lees je alle updates over de Tweede Kamerverkiezingen uit Dordrecht en omstreken. Va...

Verkiezingen lijken nog niet te leven tijdens politiek vragenuur in Sterrenburg

Een kleine bijeenkomst dinsdagmorgen in de Tuin van Sterrenburg. Lokale politici gingen daar in gesp...

VVD wil samen bedrijfsleven op zoek naar geld

De Dordtse VVD wil samen met het bedrijfsleven op zoek naar geld om bezuinigingen vanaf 2026 zoveel ...

Harde clash in Dordtse raad over te slopen woningen: 'Laffe achterkamertjespolitiek'

Bewoners van de dijkwoningen aan de Weeskinderendijk moeten voorrang krijgen bij het vinden van een ...