Dordrecht, Netherlands

Oppositie kritisch op plannen in Dordts coalitieakkoord: ‘Focuspunten zijn erg algemeen’

David Schalken, fractievoorzitter Beter voor Dordt Corrado Francke
De oppositie heeft zich dinsdag in een debat kritisch uitgelaten op de plannen van het nieuwe gemeentebestuur. Volgens verschillende partijen ontbreekt het aan een financiële paragraaf in het coalitieakkoord, dat dinsdagochtend werd gepresenteerd in de Kunstkerk. Ook stelden oppositiepartijen vragen over de woningplannen, openbaar vervoer, de klimaatmissie van de coalitie en betrouwbaarheid van de politiek.
Corrado Francke | 31 mei 2022 20:52 | Aangepast op 31 mei 2022 20:52
“Het akkoord maakt bijna niets duidelijk over de koers van de komende jaren”, uit David Schalken (Beter voor Dordt) zich kritisch. “De focuspunten zijn erg algemeen, dus is het bijzonder dat er veel weken nodig zijn geweest om tot dit akkoord te komen.” Kersvers lijsttrekker Leen Struijk (CU/SGP) countert en constateert dat deze coalitie sneller is gevormd dan vier jaar geleden, toen Schalken met zijn partij deel uitmaakte van het nieuwe gemeentebestuur.

Schalken is ook kritisch hoe de coalitiepartijen gehandeld hebben met ideeën uit de stad. Organisaties die input leverden voor een akkoord, kregen niets meer te horen van de partijen. “Ze zijn twee maanden achter gesloten deuren bezig geweest”, constateert Schalken.

Margret Stolk (VSP) vult aan: “Als je iets vraagt, moet je ook leveren. Als je wilt werken aan herstel van vertrouwen in de politiek, begin dan op dit moment.” Volgens Stolk hebben de partijen het op dat punt laten liggen.
Stolk zelf legt in haar betoog de nadruk op de term ‘betrouwbaarheid’. Ze vindt dat er in de basis weinig is veranderd tussen de oude en nieuwe coalitie. Ook noemt zij het onacceptabel dat de regeling voor het gratis openbaar vervoer voor 65-plussers dit jaar afloopt.

Over dat punt stelt ook Dan van Leeuwen (PVV) vragen. Volgens GroenLinks wordt er – in de woorden van fractievoorzitter Necdet Burakcin – “breder gekeken naar hoe we meer groepen kunnen bedienen dan alleen 65-plussers” in het alternatief voor de regeling.

Betaalbaar wonen
Ook op het eerste focuspunt, betaalbaar wonen, is kritiek. Ronald Portier (SP) wil graag weten hoeveel “écht betaalbare woningen” er nu komen. “Dus ook woningen onder de 750 euro maandhuur.” Aydin Gündogdu (Op Ons Eiland) vraagt zich af of de coalitie ook de bouwachterstand van de afgelopen jaren gaat wegwerken. Burakcin antwoordt dat hiervoor nog voorstellen naar de raad komen. De PvdA heeft nog een suggestie: een website starten die bijhoudt hoeveel woningen er zijn gebouwd in de nieuwe collegeperiode.

Portier en Stolk missen een financiële paragraaf in het coalitieakkoord. Het CDA en de VVD geven aan dat er nog geen exacte bedragen zijn afgesproken aan de onderhandelingstafel. Toch wil Stolk dat het college een richting aangeeft.
Margret Stolk (VSP) met op de voorgrond VVD-fractievoorzitter Rolin den Heijer Corrado Francke
Vanuit de Partij voor de Dieren is er kritiek op de mate van milieu en dierenwelzijn in het akkoord. “Een aantal zaken staan al vastgelegd en we hebben een flinke ambitie om in 2040 klimaatneutraal te zijn. En we hebben een wethouder dierenwelzijn, dus ik denk dat u goed bediend zal worden”, pareert Burakcin namens GroenLinks.

De VVD spreekt van “een duidelijke richting waar we met de stad naartoe willen, met zowel linkse als rechtse ideeën”. Fractievoorzitter Rolin den Heijer: “Dat doen we voor alle Dordtenaren. We gaan de stad naar een ‘next level’ brengen.”
Felicitaties aan de benoemde raadsleden Corrado Francke

Lees meer over:

Coalitieakkoord|Politiek|

Meest gelezen

Fietser omgekomen bij ongeluk op Oranjelaan

Marjolein Vos | 1 dec 2022 10:40

Lees ook

Overal dertig kilometer per uur rijden in Dordt van de baan

Alleen nog maar dertig kilometer per uur rijden in Dordrecht, dat idee is de prullenbak in geëindig...

Opnieuw financiële steun voor Dordtse gezinnen

Ook volgend jaar kunnen alle Dordtse gezinnen zo goed als zeker rekenen op 75 euro om het effect van...

Voormalig SP-lid Ineke Jager op jacht naar zetel bij Beter Voor Dordt

Op de kandidatenlijst van Beter Voor Dordt prijkt een opvallende naam: die van Ineke Jager, op plek ...

Bekijk het hier: Dordtse lijsttrekkers in debat bij 'Rijnmond Kiest'

De zestien lijsttrekkers van de Dordtse politieke partijen gingen dinsdag in debat, georganiseerd do...

Eerste Dordtenaren nu al naar de stembus: 'Ik ga vannacht op vakantie, vandaar'

Op acht plekken in Dordrecht kon maandagochtend vanaf half 8 al gestemd worden. Eén van de stembure...

Opkomst eerste verkiezingsdag in Dordrecht hoger dan in de vier grote steden

Op de eerste stemdag voor de gemeenteraadsverkiezingen heeft 3,5 procent van de kiesgerechtigden in ...