Dordrecht, Netherlands

‘Voldoende overeenkomsten’: waarom het enige PVV-raadslid overstapte naar FvD

Van Leeuwen tijdens het debat voor de gemeenteraadsverkiezingen in 2022 Corrado Francke
Het Dordtse raadslid Dan van Leeuwen nam begin maart afscheid van de PVV en voegde zich een week later bij de lokale fractie van Forum voor Democratie. In radioprogramma Studio De Witt vertelt hij waarom hij de overstap maakte. “Er zijn voldoende overeenkomsten om het goed werkbaar te maken en voldoende verschillen om het interessant te houden.”
Corrado Francke | 24 maart 2023 15:30 | Aangepast op 24 maart 2023 15:30
De PVV is met zijn vertrek uit de gemeenteraad in Dordrecht verdwenen, terwijl het aantal FvD-raadsleden is verdubbeld. Van Leeuwen voegde zich halverwege maart bij Ruby Pichel, die vorig jaar met Forum haar entree in de gemeenteraad maakte.

Eenheidsworst
“Het sterke vind ik dat ze zich heel erg richten op het herstel van de democratie in Nederland”, vertelt Van Leeuwen over zijn nieuwe partij. De Dordtenaar vindt vooral dat er in de landelijke politiek een soort “eenheidsworst” is ontstaan waarin mensen snel dezelfde mening hebben een taboe heerst op andere meningen. “Forum wil de democratie juist ondersteunen.”

Na zijn vertrek bij de PVV ging hij als ‘Fractie van Leeuwen’ door, maar afscheiders worden in de raad niet voorzien van faciliteiten als een eigen kamer en ondersteunende commissieleden. “Aansluting bij een andere partij is praktisch gezien het handigst”, ziet Studio De Witt-presentator Ben Corino.

Asielzoekerscentrum
Ook hebben de PVV en Forum genoeg overeenkomsten, merkt Van Leeuwen. In Dordrecht geeft hij het voorbeeld van de komst van het asielzoekerscentrum. “Het is inderdaad een collegebevoegdheid, maar ik vind het ontzettend jammer dat het besluit met zo weinig overleg is genomen.” Van Leeuwen had voor zo’n besluit graag een referendum gehad, iets dat ook Forum voor Democratie nadrukkelijk uitdraagt.

Kon Van Leeuwen zich daar niet als eenmansfractie over uitspreken? “Dat ben ik met je eens”, reageert hij, “maar aan de andere kant richt Forum zich ook op een aantal punten waar ook de PVV voor staat, maar ook op het herstel van de democratie.”

Immigratie
De PVV richt zich in de woorden van Van Leeuwen veelal op een “anti-islamstandpunt”, terwijl hij vindt dat Forum het breder trekt. “De afgelopen jaren heb ik het hoofdzakelijk gehad over ‘niet meer mensen binnenhalen’, en dat is een standpunt dat overeenkomt met wat Forum denkt.”

Dezelfde standpunten of niet: tijdens de Provinciale Statenverkiezingen leed Forum een flinke nederlaag. In Zuid-Holland kelderde de partij van 17,4 naar 3,6 procent van de stemmen en in Dordrecht bleef er ook maar weinig over van de 15,7 procent die de partij in 2019 kreeg.

Ophef
De standpunten en vergaande uitspraken van de landelijke Forum-afdeling zorgen vaak voor ophef, maar daarover wil Van Leeuwen geen uitspraken doen. “Ik vind wel dat we naar een soort samenleving moeten waarin de standpunten die afwijken van de meerderheid toch welkom zijn”, besluit Van Leeuwen.

Luister hier naar het interview van Ben Corino met kersvers Forum-raadslid Dan van Leeuwen:

Lees ook

Forum voor Democratie doet gooi naar raadszetel in Dordt

Forum voor Democratie (FvD) doet volgend jaar mee aan de gemeenteraadsverkiezingen in Dordrecht. In ...

De vlag kan uit na ontknoping in rioolkastsoap: 'Ze hebben een blunder gemaakt'

Het heeft vier jaar geduurd, maar er komt een einde aan de soap rondom de rioolkast op de Hazelaarla...

Geen FNV verkiezingsdebat: 'FvD en PVV krijgen geen podium'

Het had een spetterende avond moeten worden; het FNV verkiezingsdebat. Tot alle partijen lieten wete...

Mascottes, koekjes, rozen én 'Gijp' kleuren drukbezochte verkiezingsmarkt

Het was een kleurrijke bedoeling op de Statenplaats zaterdag. Alle zestien Dordtse kandidaat-partije...

‘Alle Marokkanen zijn crimineel’: uitspraak is volgens de PVV niet correct

Tijdens de verkiezingsmarkt zaterdag zouden de gemoederen hoog opgelopen zijn. Nummer vijf op de ki...

Veel gejuich bij uitslagenavond gemeenteraadsverkiezingen: 'Enorm mooie winst'

Gejuich bij de een, teleurstelling bij de ander. De uitslagen van de Dordtse gemeenteraadsverkiezing...