Dordrecht, Netherlands

VVD maakt zich zorgen om schuldpositie Dordtse ondernemers

"Ik vind dat de gemeente het maximale moet doen, om alle ondernemers door deze crisis heen te helpen."

De Dordtse VVD heeft vragen gesteld aan het college over het feit dat de coronasteun vanaf 1 januari 2022 moet worden terugbetaald. Nu is dat al verschoven naar 1 juli, maar daarmee is volgens de partij de kous nog niet af, zeker niet omdat alle ondernemers weer hun deuren hebben moeten sluiten. "Ik maak me ongelooflijk zorgen om de schuldpositie van de ondernemers in Dordrecht," zegt VVD-raadslid Rolin den Heijer. "Ik vind dat de gemeente het maximale moet doen, om alle ondernemers door deze crisis heen te helpen."
Dennis Koorevaar | 23 december 2021 12:46 | Aangepast op 23 december 2021 12:46
Bekijk hier naar welke problemen ondernemers nu ervaren RTV Dordrecht
Een van de ondernemers voor wie dit geldt is Nicky van der Toorn van onder andere De Crimp aan de Visstraat. Hij zit tijdens de feestdagen weer met zijn handen in zijn haar. "Het is ontzettend moeilijk perspectief te houden en positief te blijven," geeft Nicky aan. "Ik haal mijn energie uit de binding van de groep. Ik weet waar ik het voor doe." Hij is dan ook trots op hoe iedereen zich door de crisis heen slaat.

Volgens Den Heijer is ook de timing niet de beste. Dit omdat allerlei horeca-ondernemers hun kerstinkopen al hadden gedaan. "Ik heb mij laten vertellen dat zij dat bij aan de Voedselbank hebben gedoneerd, ook Nicky. Hoe sympathiek dat ook is, maar het is natuurlijk een dikke omzet verlies. Hoe wordt dat meegewogen in de terugbetalingsregeling? Dat is een van de vele aspecten die meespelen." De ondernemers hebben volgens hem dan ook behoeften aan perspectief.

Een deel van de gegeven steun loopt via het Rijk en het UWV. Volgens wethouder Peter Heijkoop zijn er toen afspraken gemaakt over het terugbetalen. "En wij roepen vanuit de gemeente op om daar ook soepel mee om te gaan." De wethouder ziet dat heel veel ondernemers het moeilijk hebben en volgens hem dus ook alle steun verdienen. "We proberen hen maximaal te ondersteunen. Het is dan ook belangrijk om vooral naar de toekomst te kijken."

De datum van terugbetalen is dus al verschoven van 1 januari naar 1 juli 2022. Voor vragen over de toekomst en het oplossen van de schulden kunnen de ondernemers terecht bij het ondernemersloket. "Het is belangrijk dat wij als gemeente onze ondernemers ondersteunen, maar ook alle inwoners hen steunen. Dus koop lokaal en wees loyaal. Op die
manier weten zij dat zij er niet alleen voor staan en wij hen steunen."

Meest gelezen

Fietser omgekomen bij ongeluk op Oranjelaan

Marjolein Vos | 1 dec 2022 10:40

Lees ook

Natascha (47) nam voor ze stierf in het ziekenhuis afscheid van haar paard: dit is het verhaal achter het ontroerende filmpje

De kwetsbare vrouw in het ziekenhuisbed en het stoere zwarte Friese paard die zijn neus tegen haar g...

Dordtse ondernemers hangen borden ‘Antwerpen’ op: “Wat in België kan, kan hier ook”

Met lede ogen zagen de Dordtse ondernemers hoe hun publiek in december massaal naar België vertrok ...

De Engelenburgerbrug is weer terug in Dordt: ‘Wilden zo veel mogelijk details bewaren'

Na bijna twee jaar is de Engelenburgerbrug weer naar zijn vertrouwde plek in de Dordtse binnenstad g...

Martin Boon in zijn auto naar Oekraïne: 'Hulp is nog steeds hard nodig'

“Complete waanzin,” zo omschreef Martin Boon uit Dordrecht, maandagmiddag voor de camera, de hui...

Verenigingen roepen op: 'Verhoog parkeertarieven Sportboulevard niet'

Verenigingen die gebruikmaken van de Sportboulevard vrezen voor hun toekomst, als gevolg van de verw...

Dordrecht staat ook stil bij Wereld Art Nouveau Dag

Kunstliefhebbers zijn er misschien al bekend mee: de kunststroom Art Nouveau. Vrijdag is het Wereld ...