Dordrecht, Netherlands

Zo denkt de provinciale politiek over de PFAS-uitstoot door Chemours

De vestiging van Chemours in Dordrecht Corrado Francke
De uitstoot van PFAS door de Chemours-fabriek in Dordrecht moet naar nul. Dat vinden de provinciale politieke partijen die RTV Dordrecht sprak over dit onderwerp. "Je zou je als bedrijf rot moeten schamen dat je een product maakt voor de burger, dat zeggen ze tenminste, terwijl je met datzelfde product het leven vernietigt."
Corrado Francke | 10 maart 2023 16:10 | Aangepast op 10 maart 2023 16:10
In de week voor de verkiezingen bespreken wij met kandidaten voor de Provinciale Staten vier onderwerpen: openbaar vervoer, energie/klimaat, wonen en PFAS. Vandaag is het onderwerp PFAS aan de beurt.

Het zijn felle woorden die Fokke van Zeijl namens de Algemene Waterschapspartij (AWP) gebruikt, maar hij is zeker niet de enige. "We vergeten soms weleens dat het ook om de inwoners gaat, zij staan voor ons op de eerste plaats" verduidelijkt GOUD-lijsttrekker Willem Bakx. "Het is niet echt een verkiezingsitem, want ik ben hier al acht jaar mee bezig."

Volt: kom met Europese oplossing
Volt richt zich, net als Nederland en een aantal andere landen, op een Europese oplossing. "Als provincie kunnen we goed handhaven op de vergunning en goed meten of er niet te veel PFAS in grond- en drinkwater komt", vertelt Simon Bleijenberg. "Maar als wij besluiten om Chemours te sluiten en er wordt in Duitsland een nieuwe fabriek geopend, stroomt die PFAS alsnog onze kant op. Dit is dus typisch een grensoverschrijdend probleem waar we ook echt over de grenzen moeten kijken voor de oplossing."
Hij stipt, net als GOUD, ook het economische belang van Chemours aan. "Ook voor de energietransitie, dan zullen we ze nodig hebben. Al mag dat natuurlijk niet ten koste gaan van de gezondheid van mensen."
"Maar het gaat niet alleen om Chemours", voegt Van Zeijl toe. "Op het bedrijventerrein zitten nog een aantal chemische bedrijven en we hebben in de provincie ook de Botlek en de Europoort. Het staat er vol met bedrijven die ieder hun eigen uitstoot hebben aan stoffen."

Geld boven gezondheid
Ook de ChristenUnie wil naar 'nul uit de pijp'. "Dat is een enorme stap, maar het is wel nodig", verduidelijkt lijsttrekker Steven Datema. "Wat je nu ziet, is dat geld boven de gezondheid en veiligheid van inwoners gaat."

Partij voor de Dieren-lijstduwer Pieter Groenewege stipt aan dat er op gemeentelijk niveau een "eendrachtig geluid" is dat de PFAS-uitstoot van Chemours wil. "Maar dat kun je van de Provinciale Staten en de Tweede Kamer nog niet zeggen", verwijst Groenewege naar onder meer een verworpen motie van Kamerlid Eva van Esch over een totaalverbod op de toepassing van PFAS. Hij hoort "veel loze beloften" tijdens de campagnes richting de verkiezingen.
De hoofdingang van het bedrijf aan de Baanhoekweg Corrado Francke

Lees ook

Chemours loosde veel meer giftig GenX dan toegestaan: 5 vragen over nieuw onderzoek

Chemiefabriek Chemours in Dordrecht loosde vorig jaar meer giftige stoffen in het water dan is toege...

Verkiezingen op 15 maart: veel belangrijker dan we denken?

Op woensdag 15 maart 2023 zijn de Provinciale Staten- en Waterschapsverkiezingen. Beide verkiezinge...

Arie Slob wordt informateur in Zuid-Holland, vijf partijen in beoogde coalitie

De BoerBurgerBeweging (BBB) wil in de provincie Zuid-Holland verder met de beoogde coalitie met VVD,...

Inspectie verbiedt export van PFAS-afval naar België, wat nu?

Chemours mag geen PFAS-restanten naar België exporteren voor vernietiging. Maar wat moet er nu geb...

Deze verkiezingsdebatten kun jij nog bezoeken in Dordrecht

Op woensdag 15 maart mogen we weer naar de stembus, dit keer voor de Waterschaps- en Provinciale Sta...

OVV: overheid moet bewoners beter beschermen tegen schadelijke uitstoot Chemours

Burgers moeten beter worden beschermd tegen de schadelijke uitstoot van industriële bedrijven, zoal...