Binnen het initiatief is ruimte voor het telen van nieuwe gewassen, werken aan een duurzaam voedselsysteem én aan een inclusieve samenleving. Deze ingrediënten vormen de basis van het project Wortel Schieten, een initiatief van stichting Het Eetschap.
Directeur Dalila Sayd vertelt: "Met Wortel schieten benutten we de kennis over voedsel die nieuwkomers hebben meegenomen uit hun eigen cultuur. Ze eten vaak al veel meer plantaardig dan wij, dus op dat gebied kunnen we veel van ze leren. Tegelijkertijd helpen we de nieuwkomers om beter te 'wortelen' in onze samenleving. Ze leren nieuwe mensen kennen en gaan op bezoek bij interessante initiatieven in hun woonomgeving. Het mes snijdt dus aan twee kanten en dat vinden we heel belangrijk."
Begin deze week startte voor de studenten het project met een gastles, waarin ze kennis maakten met de opdracht die bij het project hoort, namelijk: "Hoe kunnen we met de kennis van nieuwe Nederlanders 'buitenlandse' gewassen lokaal telen en op deze manier nieuwe afzetmarkten vinden voor lokale verkoop?" Om een antwoord te vinden op deze vraag gaan de studenten vanaf 25 mei wekelijks op pad met nieuwkomers uit onder andere Syrië, Marokko en Ethiopië.
Het gezamenlijke programma start bij stadslandbouwkas De Oude Beer, waar speciaal voor het project onder andere palmkool, jute en witte komkommer gezaaid gaan worden. Naast stadslandbouwkas De Oude Beer staan excursies naar Zorgboerderij De Zuidpunt en de keuken van het Da Vinci College op het programma.
Op 29 juni vindt in De oude Beer de feestelijke afsluiting van het project plaats en worden de nieuwe recepten en producten gepresenteerd. Dordtenaren die 'de groenten van Cors' (een groentepakket van Zorgboerderij De Zuidpunt) ontvangen, krijgen dan de nieuwe groenten, inclusief tips voor de bereiding in hun groentepakket. Het project Wortel Schieten wordt mede mogelijk gemaakt door de gemeente Dordrecht, stichting Goeie grutten en het VSB Fonds.