Dordrecht, Netherlands

PVV met afstand de grootste: zo denken Dordtenaren over de verkiezingsuitslag

'Een sein dat mensen niet meer tevreden zijn', maar voor de ander 'een ramp'. De PVV boekte woensdag een overtuigende verkiezingsoverwinning en de ene Dordtenaar heeft daar begrip voor, terwijl de ander met stomheid geslagen is.
Corrado Francke | 23 november 2023 17:45 | Aangepast op 23 november 2023 17:45
De partij van Geert Wilders kreeg in Dordrecht bijna een kwart van de stemmen. "Ik stem altijd rechts, maar niet zo extreem", vertelt een vrouw in de Dordtse binnenstad. Een andere vrouw is in haar nopjes met de PVV-winst: "Ik denk dat heel Nederland wel toe was aan wat anders." Conclusie: de meningen verschillen over de verkiezingsuitslag.

Twee inwoners van de Drechtsteden, SGP'er André Flach en PVV'er Henk de Vree, kunnen zich opmaken voor een plekje in de Tweede Kamer. Dat geldt niet voor Dordtenaren Pieter Groenewege (Partij voor de Dieren), Ruby Pichel (Forum voor Democratie) en DENK-kandidaten Abdul Maroof en Mehmet Safranti.

Partij voor de Dieren en DENK geschrokken
De kans dat een Dordtenaar een zetel zou bemachtigen, was vanwege hun plek op de kieslijst sowieso al klein. Groenewege had op de tiende plek een paar maanden terug nog een sprankeltje hoop, maar de uitslag is duidelijk: de Partij voor de Dieren halveert en moet het met slechts drie zetels doen.

"Toen we de uitslag zagen van de PVV reageerde iedereen in shock, toen we de uitslag van onze eigen partij zagen was dat ook een shock. Een dubbele klap, het was geen fijne avond", vat Groenewege samen.

Ook Safranti is geschrokken van de enorme zege van Wilders. "Het baart toch wel zorgen en dat gaf ons het gevoel dat DENK er moet zijn", reageert de fractievoorzitter van de lokale DENK-afdeling.

'Keihard gestreden'
Landelijk houdt de partij evenveel zetels en dat is 'okay', volgens Safranti. "We hebben een nieuwe lijsttrekker (Rotterdammer Stephan van Baarle, red.) dus dat geeft even impact richting de achterban. We hebben wel keihard gestreden om er een mooie campagne van te maken en ons verhaal duidelijk te maken. Mijn Dordtse medekandidaat Abdul Maroof is bijvoorbeeld heel sterk met sociale media, zo brengen we onze boodschap ook goed over bij de jeugd."

Groenewege denkt dat de Partij voor de Dieren 'vooral is leeggezogen door GroenLinks/PvdA' en strategische stemmers. "Uiteindelijk denk ik dat ze zichzelf daarmee in de vingers hebben gesneden, want als je wil dat onze idealen gerealiseerd worden heb je zo veel mogelijk onderhandelingsmacht nodig", benadrukt hij.

Dit zeggen Dordtenaren over de verkiezingsuitslag:

Meest gelezen

Aanhangwagen gekanteld op A15, bijna anderhalf uur vertraging

Corrado Francke | MerweRTV | 15 apr 2024 11:57

Lees ook

'Explosie zoals in Rotterdam moet in Dordt zo goed als mogelijk worden voorkomen'

Een dodelijke explosie, zoals op de Schammenkamp in Rotterdam waarvan een drugslab mogelijk de oorza...

Deze vrijdag op TV Dordrecht: Op pad met Ad over een regering met de PVV en Geert Wilders

Het is inmiddels alweer ruim twee weken geleden dat de Nederlandse kiezers massaal op Geert Wilders ...

5 redenen waarom Geert Wilders overal in de regio de winnaar van de verkiezingen werd

Van de grote steden Rotterdam en Dordrecht tot de kleinere landelijke gemeenten in onze regio: overa...

Zaterdag in Studio De Witt: verkiezingen in Dordt, neerlandicus Casper Markesteijn en een heus Book Tok evenement in de bieb

In de radioshow van Ben Corino weer uitgebreid aandacht voor Dordtse zaken. Zo gaat het natuurlijk o...

Dordtse culturele en maatschappelijke organisaties uitgesproken over verkiezingsuitslag

De uitkomst van de Tweede Kamerverkiezingen houdt Nederland nog altijd in zijn greep. RTV Dordrecht ...

Stemmen op Dordtse school populair bij studenten, ziet ook de 'verkiezingsminister'

Deze Tweede Kamerverkiezingen is het voor het eerst is het mogelijk om te stemmen bij het Da Vinci C...