Dordrecht, Netherlands

Regen, onweer en windstoten op komst: hoe hard wordt onze regio geraakt?

Noodweer treft Nederland maar wáár het zwaartepunt is, dat kan nog veranderen Rijkswaterstaat
Het is met vlagen lekker weer, maar écht zomer is het helaas nog een tijdje niet. De laatste paar dagen kwakkelt het weer met temperaturen en neerslag, en gister werd er code geel afgegeven in de regio. Vandaag is dat opnieuw het geval, omdat het aan het einde van de dag flink los kan gaan.
Joram Niese | 21 mei 2024 13:03 | Aangepast op 21 mei 2024 13:03
Het is volgens Rijnmond-weerman Ed Aldus lastig om op dit moment te voorspellen hoeveel regen er valt en waar dat zal zijn. "Dat weten we pas een paar uur van tevoren." Wat wel vast staat, is dat er regen gaat vallen. Dat gebeurt in de hele regio vanaf het einde van de middag en in de avond. Die regen is er sowieso, in meer of mindere mate. Maar wáár het zwaartepunt is, dat kan nog veranderen."

Door de regen- en hagelbuien kan er in korte tijd veel wateroverlast ontstaan, schrijft het KNMI die code geel heeft afgekondigd. De grond is namelijk enorm verzadigd en kan daardoor weinig water meer opnemen, zegt Aldus.

Onweersbuien
In de tweede helft van de middag krijgt eerst het zuiden van het land te maken met onweersbuien. In eerste instantie geen ramp voor onze regio, maar later verschuiven die buien naar het midden en westen van ons land, schrijft het KNMI. Aan het einde van de middag is onze regio aan de beurt. Er kan dan plaatselijk veel regen vallen in korte tijd, en ook windstoten, hagel en onweer kunnen even flink huishouden.

Los van de regen kunnen er ook hagelbuien zijn, met hagelstenen van ongeveer 2 centimeter. Ook windstoten tot 70 kilometer per uur zouden zomaar voor kunnen komen.

Omstandigheden
Code geel is slechts een waarschuwing en geen alarm, vertelt Aldus. "Code geel wordt zeker in de zomer vaker afgegeven. Wanneer er onweer is en mensen liggen bijvoorbeeld op een open plek met water, moet je wat beter opletten. Pas vanaf code rood spreken we van een weeralarm."

Waakzaam
Met code geel is het volgens het KNMI 'raadzaam' om op te letten, met name voor verkeersdeelnemers. Zo vertelde Aldus al eerder: "Het is goed om waakzaam te blijven, maar met een beetje inschattingsvermogen kom je ver. Als je ziet dat het hard hagelt en de weg wit is, doe je er natuurlijk goed aan om wat langzamer te rijden."

Het slechte weer tijdens code geel blijft ook in de nacht en zelfs tot morgenochtend aanhouden. Pas morgen in de middag laat de zon zich af en toe weer zien. De buien van morgen zijn gelukkig een stuk milder.

Dit artikel verscheen ook op de website van onze mediapartner Rijnmond.

Lees ook

Olde Keizer verdient contract bij FC Dordrecht, dat nog niet uitgewinkeld lijkt

Chiel Olde Keizer is de nieuwste contractspeler van FC Dordrecht. De linksback was de afgelopen weke...

Dordrechts Museum verwelkomt Italiaans kunststuk

Kunst uit Rome voor het Dordrechts Museum, dat een beschilderd bord van de Italiaanse kunstenaar Ant...

'Veelbelovende' eerste resultaten nieuwe inzamelmethode afval

De gemeente Papendrecht is tevreden over de eerste resultaten van de nieuwe manier van afvalinzameli...

Onderzoek naar huisvesting arbeidsmigranten op Nieuw Reijerwaard

De gemeente Ridderkerk heeft onderzoek gedaan naar de huidige en toekomstige huisvestingsbehoefte va...

Na vijf jaar filmen is nieuwe film over de Biesbosch af

Het begon allemaal met een bever. Documentairemaker Bas Kakes werkte vijf jaar geleden aan een film ...

Gemeente Ridderkerk reikt eerste ondernemerspenning uit

De eerste Ridderkerkse ondernemerspenning is vrijdag 12 juli 2024 uitgereikt aan Aardoom Hoveniers. ...