Het wordt een verzameling van verhalen en voorwerpen, waarmee Dordtenaren zelf een kijkje geven in het leven tijdens een pandemie. Medewerkers van het Dordrechts Museum en het archief gaan interviews afnemen met Dordtenaren die werken in vitale beroepen en getroffen sectoren, zoals de horeca.
Ook is het verhalenproject van Frits Baarda over de ervaringen van de bewoners van de Hoge Nieuwstraat onderdeel van de verzameling.
Stadsarchivaris Teun de Bruijn roept alle Dordtenaren op om bij te dragen aan dit project: "vereeuwig je verhaal in de geschiedenis van de stad". Hoe heeft de coronacrisis jouw leven beïnvloed? Of welke gevolgen ervaar je van het 'nieuwe normaal'?
"Naast de berichten die het nieuws halen zijn er talloze andere verhalen over de coronacrisis die niet bekend worden, maar het vertellen meer dan waard zijn", legt conservator Marianne Eekhout uit. "Als we die bewaren, dan is dat van blijvende waarde voor onze kinderen, kleinkinderen en de generaties daarna. Maar ook voor historici en andere onderzoekers die later willen weten hoe wij in 2020 deze pandemie beleefd hebben en hoe we er mee omgegaan zijn."
Het archief vraagt Dordtenaren om verhalen en voorwerpen in te sturen voor de tentoonstelling 'Ode aan Dordrecht', die bestaat ter ere van 800 jaar stadsrechten. Hier krijgen dus ook een aantal mooie en ontroerende coronaverhalen uit de Coronacollectie een plaats.
De foto's, filmpjes, teksten of voorwerpen kunnen worden gestuurd naar studiezaal@dordrecht.nl