Dordrecht, Netherlands

Rekenkamercommissie: gemeente doet te weinig voor duurzaam wonen

De gemeente Dordrecht moet zich meer inzetten voor energiezuinige woningen. In het woonbeleid zijn hiervoor nauwelijks concrete plannen of voorstellen te vinden. Deat blijkt uit het onderzoek ‘Een goed huis voor iedereen?’ van de Rekenkamercommissie Dordrecht.
Marjolein Vos | 22 november 2022 11:09 | Aangepast op 22 november 2022 11:09
De Rekenkamercommissie doet uitgebreid onderzoek naar het woonbeleid van de gemeente. Er is nu specifiek gekeken de kwaliteit en duurzaamheid van huizen. De Rijksoverheid streeft in 2030 naar energieneutrale woningvoorraden. Huizen kunnen energiezuiniger worden door bijvoorbeeld betere isolatie en door het afsluiten van aardgas. Gemeenten moeten woningeigenaren daarbij meehelpen.

Dordrecht heeft samen met de zeven gemeente in de Drechtsteden een plan opgesteld voor verduurzaming in de komende jaren. Maar dat gaat volgens de Rekenkamercommissie niet ver genoeg. De hulp aan woningeigenaren bij het verduurzamen van hun woningen gebeurt ‘zeer beperkt’ op lokaal niveau. Dat moet anders, vindt de commissie; er zijn weliswaar doelen gesteld, maar die komen niet concreet en met duidelijke afspraken terug in het Dordtse woonbeleid.

De Rekenkamercommissie stelt dat er meetbare afspraken moeten worden gemaakt met woningcorporaties, die zelf ook vinden dat de gemeente sterker moet optreden om de particuliere woningvoorraad te verduurzamen. Verder kunnen huiseigenaren beter geholpen worden bij het aanvragen van subsidies, die bijdragen aan verduurzaming. De gemeente heeft in de afgelopen jaren twee subsidieregelingen uitgezet die woningeigenaren voor het uitvoeren van energiebesparende maatregelen, laat de commissie weten. Uit een door hen uitgevoerde kleine steekproef onder de bewoners blijkt dat zes op de tien bewoners geen duidelijk beeld heeft van de financieringsmogelijkheden die de gemeente biedt voor het doorvoeren van energiebesparende maatregelen.

Rol Rijksoverheid
Het College van B en W wijst als reactie onder meer op de rol van de Rijksoverheid, die landelijk prestatieafspraken heeft gemaakt met de VNG (Vereniging Nederlandse Gemeente), de Woonbond en Aedes (landelijke branchevereniging van woningcorporaties in Nederland) . “Het beleid ligt vast, afspraken tussen gemeente en woningcorporaties gaan meer over planning en uitvoering.” Het college heeft aangegeven in te zetten op een versnelde uitvoering van plannen voor energieneutraal wonen. Dordrecht heeft het voornemen om in 2040 klimaatneutraal te zijn.

Meest gelezen

De Dordtse Rommelroute staat voor de deur

Marjolein Vos | 16 sep 2023 10:00

Illegaal bordeel Vincent van Goghstraat gesloten

Redactie RTV Dordrecht | 20 sep 2023 12:41

Lees ook

Drechtsteden gebruiken maar 12 procent van geschikte daken voor zonnepanelen

Uit cijfers van de Regio Drechtsteden blijkt dat er in onze omgeving nog maar weinig gebruik wordt g...

Auto opladen in Dordrecht veel duurder dan in Amsterdam en Rotterdam

Uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat het in onze stad relatief veel kost om je elektrisch...

Gemeente Dordrecht wil oplossing voor vleermuisprobleem

Je woning isoleren zonder de vleermuis te beschermen. Het mag niet volgens de Wet Natuurbescherming....

Statiegeld op blik: op piekmomenten een plakboel, rommeltje en lange rijen

In de rij in de supermarkt en dan niet om je boodschappen af te rekenen, maar om je lege flessen en ...

Alle vuilniswagens in Dordrecht vanaf 2032 elektrisch: 'Wij willen een schone wereld'

Lawaaiige en vervuilende vuilniswagens: in 2032 zijn ze in Dordrecht en omstreken verleden tijd. Afv...

Teveel tuintegels? Gemeente haalt ze weer op

De temperatuur krabbelt langzaamaan weer wat omhoog en dat zorgt ervoor dat veel mensen weer aan de ...