Dordrecht, Netherlands

RIVM: eten uit moestuinen ongevaarlijk

Volgens het RIVM is het in principe veilig om gewassen te eten uit de moestuinen in Dordrecht, Papendrecht en Sliedrecht. Toch worden mensen in een straal van 1 km rond DuPont en Chemours geadviseerd met mate eigen groenten te consumeren.
Leo Roubos | 7 maart 2018 12:15 | Aangepast op 7 maart 2018 12:15
In groenten en fruit uit moestuinen verder dan een kilometer van de fabriek zijn de concentraties van GenX zo laag dat de gewassen veilig kunnen worden gegeten.

10 moestuinen

In totaal werden 10 moestuinen rond de fabriek van DuPont en Chemours onderzocht. In Dordrecht en Papendrecht op drie locaties en op vier in Sliedrecht. Er zijn daar monsters genomen van drie soorten groenten (blad-, knol- en vruchtgroenten). In alle moestuinen zijn sporen van GenX gevonden waarvan de hoeveelheid niet kon worden vastgesteld. In 14 % van de monsters rond de fabriek is GenX gevonden in meetbare hoeveelheden.

Hoogste

Op één locatie, minder dan 1 kilometer ten noordoosten van de fabriek, zijn hogere concentraties GenX in groenten als andijvie, bieten, selderij, sla en tomaten gevonden dan op de andere 9 locaties.

Deze hoogste concentraties zijn gebruikt om te berekenen of het veilig is groenten uit moestuinen te eten. “Daarbij is aangenomen dat mensen hun leven lang uitsluitend groenten uit hun eigen tuin eten. Onder deze worst-case omstandigheden overschreed de blootstelling van beide stoffen via voedsel de gezondheidskundige grenswaarden niet. Als de blootstelling onder deze grenswaarden blijft is deze veilig,” zo meldt het RIVM.

Er worden nog aanvullende grondmonsters uit de moestuinen geanalyseerd op de hoeveelheid GenX. Begin mei zijn hiervan de resultaten bekend. Dan moet blijken of de grond waarop de gewassen worden geteeld ook geschikt zijn voor moestuingebruik.

Gemeenten

Hoewel het niet onverwacht is dat de stoffen in de omgeving van de bedrijven worden aangetroffen, zijn de drie betrokken gemeenten toch geschrokken van deze uitkomsten en conclusies. Inwoners die, soms jarenlang, gezond en biologisch bezig zijn met het verbouwen van hun eigen groente, krijgen ongewenst mogelijk deze stoffen binnen. En nu geldt zelfs het advies om binnen 1 kilometer van het bedrijf de consumptie te matigen. “Dat is een heel vervelende boodschap voor onze inwoners.”


De gemeenten blijven erbij dat de uitstoot aan banden gelegd moet worden. “We vinden dat deze stoffen niet thuishoren in het milieu, niet in ons water, niet in ons voedsel. Het is aan de veroorzaker om dit op te lossen en de consequenties van hun handelen te dragen. De drie betrokken gemeenten hebben om die reden de bedrijven aansprakelijk gesteld.”

Meest gelezen

Nu wél mooi weer tijdens festival Brand Parkies in Dordrecht

Pim Takkenkamp | Redactie Streek 56 | 23 jul 2024 13:14

Fatbikebestuurder naar het ziekenhuis na ongeluk met auto

Redactie RTV Dordrecht | Joram Niese | 22 jul 2024 13:00

Bestelbus over de kop gevlogen op Galileïlaan in Dordrecht

Erik van Krimpen | Pim Takkenkamp | Redactie Streek 56 | 24 jul 2024 10:58

Lees ook

Boer Gijs uit Ridderkerk hoopt dat blauwtong zijn schapen niet treft

Het blauwtongvirus rukt op in Nederland, het aantal besmettingen onder vee is in minder dan een week...

Eigenaar zet winkelcentrum Sterrenburg in de etalage

Binnenkort zwaait iemand anders de scepter bij het Dordtse winkelcentrum Sterrenburg, dat door de hu...

Politie bezorgd over levensgevaarlijke situaties door drugslabs in woonwijken

De politie ziet het aantal levensgevaarlijke situaties rond drugslabs toenemen en maakt zich grote z...

Dordtenaar aangehouden wegens frauderen met kinderopvangtoeslag

Op woensdag 24 juli heeft de fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst een man uit Dordrecht aangeho...

Man uit Hardinxveld-Giessendam veroordeeld voor anabole steroïden, harddrugs en witwassen

Witwassen en het illegaal bezitten van anabole steroïden en harddrugs. Drie delicten die allemaal op...

Lichaam vermist persoon aangetroffen bij Kop van 't Land

De politie heeft donderdagmiddag in de Nieuwe Merwede het lichaam aangetroffen van een man die sinds...