Dordrecht, Netherlands

RIVM: eten uit moestuinen ongevaarlijk

Volgens het RIVM is het in principe veilig om gewassen te eten uit de moestuinen in Dordrecht, Papendrecht en Sliedrecht. Toch worden mensen in een straal van 1 km rond DuPont en Chemours geadviseerd met mate eigen groenten te consumeren.
Leo Roubos | 7 maart 2018 12:15 | Aangepast op 7 maart 2018 12:15
In groenten en fruit uit moestuinen verder dan een kilometer van de fabriek zijn de concentraties van GenX zo laag dat de gewassen veilig kunnen worden gegeten.

10 moestuinen

In totaal werden 10 moestuinen rond de fabriek van DuPont en Chemours onderzocht. In Dordrecht en Papendrecht op drie locaties en op vier in Sliedrecht. Er zijn daar monsters genomen van drie soorten groenten (blad-, knol- en vruchtgroenten). In alle moestuinen zijn sporen van GenX gevonden waarvan de hoeveelheid niet kon worden vastgesteld. In 14 % van de monsters rond de fabriek is GenX gevonden in meetbare hoeveelheden.

Hoogste

Op één locatie, minder dan 1 kilometer ten noordoosten van de fabriek, zijn hogere concentraties GenX in groenten als andijvie, bieten, selderij, sla en tomaten gevonden dan op de andere 9 locaties.

Deze hoogste concentraties zijn gebruikt om te berekenen of het veilig is groenten uit moestuinen te eten. “Daarbij is aangenomen dat mensen hun leven lang uitsluitend groenten uit hun eigen tuin eten. Onder deze worst-case omstandigheden overschreed de blootstelling van beide stoffen via voedsel de gezondheidskundige grenswaarden niet. Als de blootstelling onder deze grenswaarden blijft is deze veilig,” zo meldt het RIVM.

Er worden nog aanvullende grondmonsters uit de moestuinen geanalyseerd op de hoeveelheid GenX. Begin mei zijn hiervan de resultaten bekend. Dan moet blijken of de grond waarop de gewassen worden geteeld ook geschikt zijn voor moestuingebruik.

Gemeenten

Hoewel het niet onverwacht is dat de stoffen in de omgeving van de bedrijven worden aangetroffen, zijn de drie betrokken gemeenten toch geschrokken van deze uitkomsten en conclusies. Inwoners die, soms jarenlang, gezond en biologisch bezig zijn met het verbouwen van hun eigen groente, krijgen ongewenst mogelijk deze stoffen binnen. En nu geldt zelfs het advies om binnen 1 kilometer van het bedrijf de consumptie te matigen. “Dat is een heel vervelende boodschap voor onze inwoners.”


De gemeenten blijven erbij dat de uitstoot aan banden gelegd moet worden. “We vinden dat deze stoffen niet thuishoren in het milieu, niet in ons water, niet in ons voedsel. Het is aan de veroorzaker om dit op te lossen en de consequenties van hun handelen te dragen. De drie betrokken gemeenten hebben om die reden de bedrijven aansprakelijk gesteld.”

Meest gelezen

Man probeert vogel te pakken, valt uit boom en overlijdt

Annelot Bezemer | 24 sep 2022 11:43

VVD: Onderzoek overlast asielzoekers

Ruud Elmendorp | 20 sep 2022 17:06

Lees ook

Aantal IC-bedden Albert Schweitzer ziekenhuis blijft onveranderd tot na lockdown

Hoewel het aantal opnames van coronapatiënten in het Albert Schweitzer ziekenhuis iets afvlakt, bli...

Dordrecht zet in op maatschappelijk betrokken ondernemen, dít bedrijf doet dat al

Met het actieprogramma 'Ondernemen met Impact' wil de gemeente Dordrecht ondernemers stimuleren zich...

Dominantie in het veld gaat wielrenster Lucinda Brand niet vervelen

Het jaar 2021 stond voor wielrenster Lucinda Brand in het teken van winnen. Heel veel winnen. De ene...

Gevonden! Dit is de nieuwe barista van Het Vogelnest

Het Vogelnest zocht de afgelopen weken hard naar een nieuwe barista. Julia Teekens - bekend van het ...

Gezocht: Muzikanten voor het ToBe Solistenconcours

Muzikanten uit de regio kunnen zich vanaf nu aanmelden voor het ToBe Solistenconcours. De achtste ed...

Coronacijfers lopen ondanks lockdown toch weer op

Na een maand van dalende cijfers, stijgen ook in Dordrecht de besmettingen weer. Dat blijkt uit de d...