Dordrecht, Netherlands

Scheidsrechter Danny Makkelie onder vuur na beslissing in PSV – Ajax

De Topper PSV – Ajax werd afgelopen zondag besloten door een discutabele beslissing van scheidsrechter Danny Makkelie.
Alexander Eleveld | 24 januari 2022 11:31 | Aangepast op 24 januari 2022 11:31
In de 74e minuut scoorde Ajax de 1-2. Een doelpunt dat de Amsterdammers uiteindelijk de drie punten opleverde en als bonus een bak met kritiek voor de scheidsrechters.

Steven Berghuis speelde de bal vanaf de middenlijn naar Daley Blind, die verderop tegen de zijlijn stond. Hij nam niet goed aan en verloor de bal. De bal leek over de lijn te gaan, maar de grensrechter liet doorspelen. Hierdoor kwam de bal uiteindelijk bij Noussair Mazraoui terecht en werd er gescoord.

Frustraties
Het leverde enorme frustraties op bij de Eindhovenaren. De VAR (Video Assistant Referee) keek er nog naar, maar ging mee met de beslissing van grensrechter Hessel Steegstra: het doelpunt werd geteld. PSV-trainer Roger Schmidt reageerde woest: “Geef de schaal maar vast aan Ajax”, zei hij na het besluit tegen de vierde man.

“Op het veld kan ik het niet zien, maar op beeld lijkt de bal inderdaad uit”, zei Makkelie na afloop tegenover de camera van de NOS. “Ik weet ook vanuit mijn vak dat als de bal over de lijn lijkt, dat niet altijd zo is. De bal heeft natuurlijk een bolling. Maar de VAR heeft geen beeld kunnen vinden waar het uitsluitende bewijs is.”

Eindverantwoordelijk
Officieel is de scheidsrechter eindverantwoordelijk, dus alle ogen zijn gericht op de Dordtenaar. Makkelie maakte de beslissing mee te gaan met de VAR en niet te gaan kijken: “In dit geval is het feitelijk. De bal is in of uit. De VAR kan het niet goed zien, dus ik zal dan precies hetzelfde zien. Het heeft niks met interpretatie te maken. Dit is overigens ook gewoon het protocol.”

Uiteindelijk bleek de beslissing cruciaal, want Ajax won de wedstrijd in het lege Philips Stadion en nam hiermee de koppositie over van PSV in de Eredivisie. Het was de teruggekeerde Brian Brobbey die de openingstreffer op zijn naam zette voor de Amsterdammers. PSV vocht terug en kwam in de 53e minuut op gelijke hoogte door een doelpunt van de Duitser Mario Götze. Ajax won met 1-2.

Lees ook

FC Dordrecht loopt zege op De Graafschap mis door blunderende scheidsrechter Kooij: 2-2

FC Dordrecht heeft vrijdagavond een punt overgehouden aan het duel met De Graafschap. De Dordtenaren...

Blunderende arbiter Joey Kooij de gebeten hond na De Graafschap – FC Dordrecht: ‘Ik heb hem aangeraden te gaan padellen’

Scheidsrechter Joey Kooij kan een bezoekje aan de Dordtse binnenstad maar beter even uitstellen. Vri...

Makkelie fluit Champions League-kraker

Danny Makkelie is door de UEFA aangesteld om komende woensdag de kraker tussen Real Madrid en het Fr...

Scheidsrechter Danny Makkelie krijgt leiding over Klassieker

Danny Makkelie is komende zondag scheidsrechter bij de klassieker Ajax-Feyenoord. Dat heeft de KNVB ...

Makkelie fluit bekerfinale PSV-Ajax

Weer een mooie klus voor de Dordtse scheidsrechter Danny Makkelie. De arbiter staat zondag op het ve...

FC Dordrecht oefent in voorbereiding tegen onder meer AA Gent, Excelsior en PEC Zwolle

FC Dordrecht oefent in de voorbereiding op het nieuwe seizoen tegen onder meer Excelsior, Almere Cit...