Het college van B&W wil dit besluit nemen omdat ze zien dat er met de Drechthopper binnen Dordrecht kleine afstanden worden gereden. Volgens hen kunnen scootmobielgebruikers deze afstanden ook met hun scootmobiel afleggen, waardoor er op voorrijkosten van de Drechthopper kan worden bezuinigd.
'Het zal maar gieten' Margret Stolk (VSP) is het hier niet mee eens: “Mensen met een scootmobiel moeten ten alle tijden gebruik kunnen blijven maken van de Drechthopper.” Zij heeft een amendement ingediend om dit aan te passen in de beleidsplannen. “Want in een scootmobiel ben je kwetsbaar, heb je soms last van slecht weer en ouderen durven ’s avonds niet meer de straat op”.
VSP is niet de enige partij die zich negatief uitspreekt over de mogelijke bezuiniging. “In de meeste gevallen kan je met de scootmobiel gewoon van A naar B, maar het zal maar gieten met regen en je hebt een afspraak bij de dokter”, zegt Franciske van Vugt van CDA. . Van Vugt heeft een motie ingediend om hier een uitzondering voor te maken. Het zou dan gaan om een vast aantal kilometer per jaar.
Net zo duur als de bus Niet alleen scootmobielrijders, maar alle gebruikers van de Drechthopper krijgen te maken met bezuinigingen. Zo moeten ritten 24 uur van tevoren aangegeven worden. Dat is momenteel nog maar 4 uur. Hierdoor zouden ritten samengevoegd kunnen worden, wat weer geld bespaart. Ook worden de tarieven gelijkgesteld met het OV-tarief. Het opstaptarief wordt daarmee verhoogt van 0,65 euro naar 1,12 euro.
Deelscootmobielen
Het college van B&W kijkt naast deze bezuiniging ook nog naar andere aspecten. Zo willen ze dat mensen een eigen bijdrage gaan betalen als ze een scootmobiel in bruikleen nemen van de gemeente. Ook moeten er deelscootmobielen komen – tegen een lager tarief - voor mensen in een complex van een woningscorporatie.
Voor de VSP is ook dit een struikelblok. Wanneer de scootmobiel namelijk al in gebruik is, kan jij nergens heen. “Je bent natuurlijk nooit meer vrij om te gaan of staan waar je wil. Laat iedereen gewoon deelnemen in de maatschappij”, zegt Stolk.
In een commissievergadering op dinsdag 8 juli gaf de wethouder aan de zorgen te snappen. Ze wil kijken of het mogelijk is in de uitwerking om de suggestie van het CDA voor een vast aantal kilometers mee te nemen.