Dordrecht, Netherlands

Sliedrechtse kappersdochter doet oproep aan Rutte: 'Wij willen een blij gezin'

Willem den Bleker en zijn dochter MerweTV
‘De koek is op’, dat signaal horen we de afgelopen week steeds meer. Niet alleen voor de horeca en de cultuursector, maar volgens Willem den Bleker, eigenaar van Haarmode Willem in Sliedrecht, geldt dat ook voor de kappers en andere ondernemers. “Al onze centjes zijn op. Vandaar de noodkreet.” Hij deed bij onze mediapartners MerweRTV en RTV Papendrecht zijn verhaal.
Dennis Koorevaar | 24 januari 2022 10:22 | Aangepast op 24 januari 2022 10:22
Willem is werkzaam sinds 1998, en heeft in de Drechtsteden meerdere zaken, waaronder Alblasserdam, Papendrecht, Sliedrecht en Hardinxveld-Giessendam. “Met superlieve collega’s die allemaal hun stinkende best doen,” vertelt Willem.

Zijn jongste dochter, Babette, heeft een mail gestuurd naar de omroepen. “Ik wil dat iedereen weet dat het heel erg is en dat er echt iets moet veranderen. Het doet pijn om te zien wat er gebeurt. We moeten nu zorgen dat er voor mijn vader, maar eigenlijk voor alle kappers, meer steun moet komen.” Babette vertelt dat haar vader wel steun krijgt, maar dat is volgens haar niet genoeg. En dus besloot zij aan de bel te trekken.
'Positief denken'
“Tijdens de eerste lockdown had ik nog het idee dat het wel goed zou komen,” gaat Willem verder. “Zeker met een gezond bedrijf, en nog wat spaargeld achter de hand. Dan nog schrik je wel van wat er gebeurt. Positief denken. Zo zitten we in elkaar.” Toen de mogelijkheid ervoor was vroeg hij steun aan bij de overheid. Daarna kwam de volgende lockdown, die volgens Willem heel lang duurde. “Van andere ondernemers hoorde ik: ‘Willem, dat gaat niet lang goed zo!’. Ik vroeg mij af waar dat dan aan zou liggen. Vervolgens moest ik aan mijn pensioenpotje komen, want anders zou ik het niet redden.” Niet snel daarna volgden ook Willem zijn spaargeld
Bij de derde en laatste lockdown kreeg ook Willem het benauwd. “Moet ik nog verder de schuld in? Met alle gevolgen van dien. Thuis gaat het natuurlijk ook alleen maar over narigheid.”

'We zijn aan het verzuipen'
De Sliedrechtse kapper is creatief en geeft het niet zomaar op. Een vriend van hem kocht een huisje, waar hij dan tegen een vergoeding wat kon klussen. “Ik ben best handig, dus dat kwam wel goed. Daarna kon ik weer wat salarissen betalen. Zo ver is het nu. Het water staat ons niet meer aan de lippen, maar we zijn aan het verzuipen.”
Willem geeft aan dat minister-president Mark Rutte aan het begin van de coronacrisis zou hebben geroepen dat er geen ontslagen zouden hoeven vallen. “Ik denk dat de werkelijkheid heel anders in elkaar steekt. Er wordt geroepen: ‘We moeten dit met elkaar doen!’ Maar hoe dan? Al mijn vaste lasten gaan door en ik ben hierna nog wel jaren aan het betalen.” Mede daarom heeft Den Bleker zijn tarieven omhoog gegooid. “Dus ook de consument is hier de dupe van.”

De kapper wordt regelmatig op straat aangesproken met de vraag hoe het met hem gaat. Hij weet dan niet wat hij moet antwoorden. “Mensen zeggen: ‘Je krijgt toch steun’, ‘Het gaat goed, kom op!’. Maar als ik dan vertel hoe het zit, dan schrikken de mensen.”

De tegemoetkoming staat op 30%, vertelt Willem. “Stel dat ik dan een ton aan onkosten heb, moet ik 70.000 euro zelf ophoesten. Na vijf, zes maanden is dat een keer op.”
Willem heeft wel een idee hoe het kabinet de ondernemers tegemoet zou kunnen komen. “Kijk met terugwerkende kracht naar de mogelijkheden om het voor ons weer leuk te maken. Het personeel had bijvoorbeeld geparkeerd kunnen worden bij het UWV. Had voor huurbazen een potje beschikbaar gemaakt. Dan hadden we allemaal verder kunnen gaan waar we gestopt waren.

Oproep
“We zijn al twee jaar braaf, maar voor ons is de koek op!” Babette doet tot slot een oproep aan de minister-president: “Beste meneer Rutte, kom eens een kopje koffie drinken. Zodat u kunt luisteren naar het verhaal van mijn vader. Hopelijk heeft u daar dan een oplossing voor. Want wij willen weer een blij gezin. Dit is niet oke, en wij hebben hier veel last van. Niet alleen wij, maar alle ondernemers.”
Bron: Dit artikel is afkomstig van MerweTV / RTV Papendrecht

Lees meer over:

Papendrecht|Kapper|Sliedrecht|

Meest gelezen

Lees ook

Dilemma voor bewoners Sperwerflat Sliedrecht: cv-ketel vervangen of voorgoed van het gas af?

De Sperwerflat in Sliedrecht gaat tijdens hun jaarlijkse Vereniging van Eigenaren-vergadering (VvE) ...

Jan en Esther leerden elkaar kennen op Twitter en nu zijn ze getrouwd

Polarisatie, verhitte discussies, protesten en bedreigingen: het hoort er allemaal bij op het social...

Kappers gaan demonstreren, maar niet in Dordt

Door heel Nederland gaan donderdag 30 december kappers demonstreren. Doel: extra coronasteun en het ...

PVV-leider Geert Wilders naar vergadering voor raadsleden en bewoners van Sliedrecht over komst asielzoekerscentrum

PVV-leider Geert Wilders zit donderdagavond bij een vergadering van het Sliedrechtse college met raa...

Storing aan Baanhoekbrug, tot tien uur geen treinen tussen Dordrecht en Sliedrecht

Een storing aan de Baanhoekbrug donderdagmorgen zorgt ervoor dat er tot tien uur geen treinen rijden...

Via Cultura Live: in gesprek met Margreet van Driel

In de nieuwe aflevering van Via Cultura Live, die woensdagavond te zien is op TV Dordrecht, maken w...