De proef start volgend jaar met twintig jong volwassenen in de leeftijd van 18 tot 27 jaar. De sociale dienst koopt al hun schulden op, zodat ze met nog maar één schuldeiser –de sociale dienst- te maken hebben.
"Met de maatregel moet worden voorkomen dat de schulden van deze jongeren verder uit de hand lopen”, zegt portefeuillehouder Werk en Inkomen Peter Heijkoop, “Als er meer overzicht en rust komt in hun financiële situatie, kunnen de jongeren hun energie weer richten op het vinden van werk of het volgen van een opleiding."
Als de schulden te groot zijn, vindt gedeeltelijke schuldsanering plaats. Bij een schuldsanering onderhandelt de sociale dienst met de schuldeisers over het afkoopbedrag van de vorderingen. Daardoor volgen er geen verdere incasso- en invorderingsmaatregelen. Binnen drie jaar zijn de deelnemers schuldenvrij.
Daarnaast wordt nauw samengewerkt met scholen, de Dienst Gezondheid & Jeugd, sociale teams en andere hulpverleners om achterliggende problematiek aan te pakken.
Het aantal jongeren met schulden is de afgelopen jaren toegenomen. Volgens het onderzoek "Jongeren en Geld" van het Nibud uit 2014 heeft één op de vijf jongeren betalingsachterstanden of schulden. Ze hebben meer moeite om zich te concentreren op school of op het werk. Financiële zorgen en schulden zijn ook een belangrijke oorzaak dat jongeren met een uitkering geen baan kunnen vinden.
De proef vindt plaats op verzoek van de Drechtraad die daar in juli al om vroeg. Het experiment duurt 3,5 jaar. Na het eerste jaar worden de resultaten al besproken.