Dordrecht, Netherlands

De dag van de waarheid voor FC Dordrecht: 'We willen vier, vijf plekken hoger eindigen'

FC Dordrecht trapt vrijdagavond het nieuwe seizoen af met een thuiswedstrijd tegen Roda JC. Zowel trainer Michele Santoni als aanvoerder Toine van Huizen zijn voorzichtig met een doelstelling te benoemen, maar willen zeker wat plekken omhoog vergeleken de ranglijst vorig jaar. "We moeten om de prijzen spelen en niet om het meedoen."
Corrado Francke | 5 augustus 2022 10:30 | Aangepast op 5 augustus 2022 10:02
De ervaren Van Huizen zag de club veel verbetering tonen in de tweede seizoenshelft vorig jaar. "Ook hebben we een redelijk tot goede voorbereiding gehad, dus met het vertrouwen zit het wel goed."

Wat is er dan mogelijk op de ranglijst? "Daar doe ik niet aan mee", lacht Van Huizen. "Natuurlijk moet je doelstellingen hebben, want het zou raar zijn als ik zeg dat we strijden tussen plek 17 en 20. Dan kan ik beter stoppen. Op basis van de statistieken van vorig jaar hoop ik dat we in de buurt komen bij de tweede seizoenshelft. Dan ziet het er positief uit."

Concreet: Van Huizen hoopt in de buurt te komen van de play-offsplekken, Santoni wil vier of vijf plekken hoger eindigen dan de zeventiende plek van vorig seizoen.
De voorbereiding van de Schapekoppen was in ieder geval totaal anders dan een seizoen eerder. "Vorig jaar moesten we op nul beginnen en proberen een team te creëren in zes weken voorbereiding", beschrijft Santoni. "Dit jaar zijn we alleen verder aan het bouwen waar we vorig seizoen gebleven zijn."
Dat vindt Santoni ook een plezierige manier van werken. "Makkelijker wil ik niet zeggen, maar het gaat nu wel allemaal vanzelf. Het is niet dat je constant het karretje moet trekken."

Formatie
De Dordtenaren zijn van een 4-3-3 formatie overgestapt op een 3-4-3 systeem. "Ik kijk niet echt naar systemen", is de 42-jarige trainer duidelijk. "Men denkt dat het veel aanvallender is dan 4-3-3, maar als je het moeilijk hebt kun je heel makkelijk 5-4-1 gaan staan met dezelfde poppetjes. Al is niks heilig.
Santoni ziet de tegenstander van vrijdagavond, Roda JC, als een mooie graadmeter. "Dat is eigenlijk de enige tegenstander die ons vorig jaar twee keer enorm in de problemen heeft gebracht." Van Huizen vult aan: "We moeten gebrand zijn om dat recht te zetten."
Jerailly Wielzen, Mauro Savastano en aanwinst Boubakar Camara horen vrijdagavond bij de elf basisspelers. Santoni moet nog één keuze maken, want of de woensdag gepresenteerde spits Samuele Lungo aan de wedstrijd begint, is nog niet duidelijk. "Hij is er net bij, dus we gaan geen gekke dingen doen. Als hij wil invallen, gaat Pepijn Doesburg starten."

Een andere verrassende basisspeler is Jop van der Avert. Het jonge talent Devon Koswal begint daarom op de bank. "Jop heeft het zelf afgedwongen. Wij evalueren elke dag wat we zien op het veld en in de wedstrijden. Hij heeft een stabiele indruk achtergelaten en is bewust van het feit dat we anders spelen. Hij staat er fitter en beter voor, dus voor ons is het een logische keuze."

Malhory Noc en Elso Brito zijn twee potentiële basisspelers, maar beginnen tegen Roda JC nog als wissel. "Ik moet zorgen dat ik negentig minuten lang een fit elftal op het veld heb. Een aantal jongens zijn door blessures in de afgelopen weken nog niet zover", wijst hij onder meer op het duo. Ruggero Mannes en Stijn Meijer zijn door knieblessures nog lang uitgeschakeld, Jaymillio Pinas verwacht over zo'n vier tot zes weken weer op het veld te staan.

Lees meer over:

FC Dordrecht|

Meest gelezen

Spartelbadje de Paddenstoel staat (weer) droog

Marie Frenay | 16 aug 2022 14:31

Motorrijder vliegt tien meter door de lucht bij ongeluk

Stephanie Roggekamp | 11 aug 2022 17:00

Lees ook

Santoni voelt gerechtigheid na winst in Helmond: ‘Valt een keertje aan de goede kant’

Opluchting overheerst bij FC Dordrecht. De club was vrijdagavond met 1-2 te sterk voor Helmond Sport...

FC Dordrecht komt terug tegen Almere City en beloont teruggekeerde supporters met punt: 2-2

FC Dordrecht heeft vrijdagavond op knappe wijze een punt gepakt tegen directe concurrent Almere City...

FC Dordrecht lijdt kleine nederlaag tegen Telstar na goal in slotkwartier

FC Dordrecht heeft vrijdagavond een kleine nederlaag geleden in de Keuken Kampioen Divisie. Op bezoe...

FC Dordrecht oefent in voorbereiding tegen onder meer AA Gent, Excelsior en PEC Zwolle

FC Dordrecht oefent in de voorbereiding op het nieuwe seizoen tegen onder meer Excelsior, Almere Cit...

Waarom Benjamin Reemst niet voor ADO Den Haag, maar FC Dordrecht koos

Trainer Michele Santoni zag zijn FC Dordrecht woensdagmiddag “stapjes vooruit zetten” met de 3-1...

Valse start voor FC Dordrecht: 'Goals geven we op een belachelijke manier weg'

Gezelligheid, een lekker voetbalweertje en veel bier: supporters van FC Dordrecht waren vrijdagavond...