Dordrecht, Netherlands

Jonge honden maken het verschil bij FC Dordrecht: 'Zij waren hongerig'

Bartek Smolarczyk maakte indruk bij zijn basisdebuut René Kamps
FC Dordrecht weet na ruim twee maanden weer wat winnen is. De Schapenkoppen waren vrijdagavond te sterk voor Jong PSV (1-0) en stijgen een plekje op de ranglijst. "Ik heb gegokt op de jonge gasten die hongerig zijn", benadrukt trainer Michele Santoni. Eén van die 'jonge gasten': basisdebutant Bartek Smolarczyk.
Corrado Francke | 8 april 2023 11:25 | Aangepast op 8 april 2023 11:25
"I like the colours", reageert Smolarczyk op de parkeerplaats van FC Dordrecht op de vraag of hij zijn witte, sportieve bolide om wil ruilen voor de redactieauto van RTV Dordrecht. Na een laatste groet stapt de Pool toch maar zijn eigen auto in, op naar het appartement waar hij met zijn broertje Janek woont.

Het is het einde van een mooie avond voor de 19-jarige Pool, die voor het eerst aan de aftrap stond bij zijn club. "In het begin was het even stressvol, want anderhalf uur voor de aftrap hoorde ik van de trainer dat ik mocht spelen. In de afgelopen twee maanden heb ik vooral op de bank gezeten, dus het was een verrassing, maar ik denk dat ik het goed heb gedaan."

De Poolse verdediger, die ook op het middenveld uit de voeten kan, viel in positieve zin op door zijn kracht, slimmigheidjes en volwassenheid. "We hebben laten zien dat we niet onderaan de ranglijst horen en we vechten tot het einde van het seizoen", richt Smolarczyk zich vooral op de teamprestatie die FC Dordrecht leverde tegen de jonge Eindhovenaren.
Samuele Longo (rechts) was de doelpuntenmaker uit een corner van Jari Schuurman (links) René Kamps
Zelf moest hij het in de afgelopen maanden met invalbeurten doen, tot het treffen met Jong PSV. "De trainer vindt het ook belangrijk dat ik in de Onder 21 speel om wedstrijdritme te houden", aldus de Pool. "Maar vandaag ben ik heel blij dat ik in het eerste team gespeeld heb."

Smolarczyk was vorige zomer één van de versterkingen van FC Dordrecht. Hij maakte de overstap van Zabkovia Zabki, een club op het vijfde niveau in zijn geboorteland waar onder meer voormalig Pools international Artur Boruc in de jeugd keepte.

Een dag na zijn basisdebuut rijdt Smolarczyk ruim vijftienhonderd kilometer naar Polen, waar hij met zijn familie en vrienden Pasen gaat vieren. "In de afgelopen maanden kwamen zij af en toe deze kant op, maar het is een lange rit en de benzine is ook niet heel goedkoop", grapt hij. "Maar ik vind het belangrijk om veel mensen om me heen te hebben. Mijn teamgenoten helpen mij ook goed, dus daar ben ik blij mee."
Het grootste verschil tussen het voetbal in Polen en Nederland? "De intensiteit", antwoordt hij resoluut. "In Polen kun je de bal vijf keer aanraken voor je naar een teamgenoot speelt. Hier is dat moeilijker, want je moet al weten wat je gaat doen voor je de bal aanneemt."

Nu is hij hongerig naar meer. "We hebben gewonnen en speelden goed. Het laatste woord is aan de coach, maar ik denk dat ik het goed heb gedaan." Santoni vult aan: "Het is voor een trainer het mooiste wat er is als een jongen van 19 zijn basisdebuut maakt en bijna een vlekkeloze wedstrijd speelt."

De Dordt-trainer is zelf blij en opgelucht met de magere, maar verdiende overwinning. "Je wordt toch beoordeeld op de resultaten en daarna kwam 30 maart nog", wijst hij erop dat minstens vijf spelers te horen kregen dat er volgend seizoen geen plek meer voor hun. "Eigenlijk zou dat geen invloed moeten hebben, maar het blijven mensen."
Mathis Suray keerde na een blessure terug in de Dordtse basiself René Kamps
Smolarczyk was tegen Jong PSV de vervanger van Toine van Huizen, die te horen kreeg dat zijn toekomst nog onzeker is in afwachting van de beoogde samenwerking met Feyenoord. "Toine is gehaald als aanvoerder en hij heeft als professional zijn best gedaan in de trainingen, maar daar heeft hij nog moeite mee", licht Santoni zijn keuze toe.

Door de overwinning stijgt FC Dordrecht, weliswaar op doelsaldo, naar de achttiende plek op de ranglijst. Komende vrijdag wacht een uitduel bij MVV in Maastricht.

Lees meer over:

FC Dordrecht|

Lees ook

FC Dordrecht is zichzelf niet meer na openingsgoal: 'Niet het vermogen om door te zetten'

FC Dordrecht leek vrijdagavond in Eindhoven onderweg naar de derde uitzege op rij, maar door een dom...

FC Dordrecht geeft voor de derde keer dit seizoen in de slotfase een zege uit handen

FC Dordrecht heeft vrijdagavond op frustrerende wijze een zege uit handen gegeven bij FC Eindhoven. ...

Ode aan Duitse doelman in nieuwe 'Plucheplakkers'-aflevering

Journalisten Arco Bomgaars, Corrado Francke en Sjoerd de Vos blikten in de achtste aflevering van De...

FC Dordrecht is beter dan in vorige seizoenen, 'maar mentaal nog een stap maken'

Kwaliteit genoeg, maar 'de echte wil om te winnen' ontbreekt af en toe nog bij FC Dordrecht. Dat con...

FC Dordrecht moet tegen Jong AZ genoegen nemen met vierde thuisremise op rij

FC Dordrecht heeft vrijdagavond een punt overgehouden aan het thuisduel met Jong AZ. Aan de Krommedi...

Zege van FC Dordrecht in Oss niet groots, wel efficiënt: 'Soms moet je ook zo winnen'

Met een nipte zege in Oss speelde FC Dordrecht zich maandagavond het linkerrijtje van de Keuken Kamp...