Dordrecht, Netherlands

Motorcrosstalent Lotte van Drunen (15) wil ook van de mannen winnen

Van Drunen in gesprek met de NOS NOS
Lotte van Drunen is pas vijftien jaar, maar is nu al de snelste motorcrossvrouw van Nederland. De Sliedrechtse mengt zich dit jaar voor het eerst in de strijd om de wereldtitel bij de vrouwen en rijdt de, ondanks haar leeftijd, de sterren van de hemel.
NOS | 1 juni 2023 10:07 | Aangepast op 1 juni 2023 10:07
Met nog twee wedstrijden voor de boeg staat Van Drunen derde in de titelstrijd. Achter de Nieuw-Zeelandse Courtney Duncan en zesvoudig wereldkampioen Kiara Fontanesi uit Italië.

Alle ogen op Van Drunen
Bij de volgende grand prix, op 20 augustus in Arnhem, zullen alle ogen dus op Van Drunen zijn gericht. Ze debuteert dit seizoen in de WMX, de hoogste klasse voor vrouwen en rijdt tegen concurrenten die gemiddeld tien jaar ouder zijn.

De eerste de beste manche waaraan ze meedeed, in de Grand Prix van Sardinië, won ze. Ook in Zwitserland pakte ze een manche en bij het Europees kampioenschap, waarin Van Drunen ook actief is, won ze vorige week overtuigend de wedstrijd in Polen.

Winnen is Van Drunen wel gewend. "De afgelopen jaren heb ik veel bij de jongens gereden en ook veel van ze gewonnen. Dit jaar ben ik overgestapt naar de dames. In het EK ben ik onverslaanbaar en in het WK al twee mancheoverwinningen, dat is geweldig op mijn leeftijd", zegt ze in gesprek met de NOS.
Lotte van Drunen maakte op 4-jarige leeftijd haar eerste meters NOS
Ze werd op haar vierde door haar vader op een crossmotor gezet en volgde daarna het voorbeeld van haar drie crossende broers. De hele familie van Drunen zet zich in voor Lotte, die dit seizoen onder de hoede is genomen door de Japanse motorfabrikant Kawasaki en wordt getraind door voormalig motocrosser Marc de Reuver.

"Een meisje dat crost, is sowieso al apart. En dat je zo jong al begint al helemaal. Maar ik denk dat het de enige manier is om ver te komen in je sport", zegt vader Jurriën van Drunen, die zich 'opoffert' voor de ambities van zijn dochter. "Anders zou het ook niet gaan. We zijn er allemaal heel druk mee. Voor mij als vader is het al een paar jaar een fulltime baan."

Shoppen of stappen
Zijn dochter zit nog gewoon op school. Is ze daar niet, dan is Van Drunen het liefst op het circuit te vinden. Shoppen of op stap gaan, zoals haar leeftijdgenoten in 4-havo, hoeft voor haar niet. "Daar ben ik niet mee bezig. Als ik 's ochtends wakker word, is het eerste dat ik aan mijn vader vraag, waar we die dag gaan trainen."

Haar ultieme droom is om bij de mannen mee te kunnen rijden, zoals de Italiaanse Fontanesi al eens in de MX2 deed. Van Drunen reed vorig seizoen een toptienklassering in het Belgische Lommel, in het Europees kampioenschap 125 cc bij de mannen.

"Er is nog nooit een vrouw geweest die in het WK bij de mannen in de punten heeft gereden. Tussen de jongens heb ik al titels gewonnen, dan moet het bij de mannen ook kunnen."

Dit artikel verscheen ook bij de NOS.

Lees meer over:

Lotte van Drunen|motorcross|

Meest gelezen

Oud-nieuwslezer TV Dordrecht Sieto Zeeman (66) overleden

Redactie RTV Dordrecht | 18 apr 2024 15:35

Brandbrief aan Blue Amigo: zorg voor een alternatief!

Redactie RTV Dordrecht | 19 apr 2024 17:00

Lees ook

Motorcrosser Van Drunen (16) wint beide manches in WMX Sardinië

Lotte van Drunen heeft een dubbelslag geslagen bij de WMX op Sardinië. De 16-jarige motocrosser uit ...

Motorcrosster Van Drunen (16) start WK-seizoen met podiumplek

Lotte van Drunen is het nieuwe seizoen in het WK motorcross voor vrouwen (WMX) begonnen met een podi...

Sliedrechtse Lotte van Drunen (15) nieuwe leidster in WK motorcross

Lotte van Drunen is de nieuwe leidster in het wereldkampioenschap motorcross. De 15-jarige Sliedrech...

Motorcrosstalent Van Drunen (15) maakt indruk met tweede plek bij WK-start

De Sliedrechtse motorcrosster Lotte van Drunen is het wereldkampioenschap voor dames (WMX) uitsteken...