Dordrecht, Netherlands

Na drie jaar wachten eindelijk weer toeren tijdens Zwijndrecht-Zwijndrecht

Wielrenners van De Mol Foto: De Mol
Al 45 jaar lang organiseert de Dordtse Tourclub de Mol de tourklassieker van het jaar, namelijk ‘Zwijndrecht-Zwijndrecht’. Een tocht van het Nederlandse Zwijndrecht naar de Belgische gelijknamige plaats nabij Antwerpen. De afgelopen twee jaar gooide de coronapandemie roet in het eten, maar eindelijk gaat het dit jaar weer door.
Jordy Nijenhuis | 12 mei 2022 21:37 | Aangepast op 12 mei 2022 21:37
Niet tientallen, maar enkele honderden doen zaterdag 28 mei mee en hebben aan het einde van de dag zo’n 220 kilometer in de benen. En dat is een fantastisch gevoel, weet ook Anne Marie Goossens, wielrenner en ook voorzitter van de club:

“Zwijndrecht-Zwijndrecht is een van de laatste grote begeleide pelotonstochten in het land Ik vind het een machtig gezicht om zo'n groot peloton door het landschap te zien gaan. Je ontmoet de hele dag veel verschillende mensen die dezelfde hobby hebben als jijzelf en die op hun manier een prestatie aan het leveren zijn. Dat is enorm gezellig”

In 2020 en 2021 ging de tocht niet door vanwege de coronapandemie. En dat was voor vele een domper. “De afgelopen twee jaren is er hard gewerkt om de rit plaats te laten vinden maar beide keren werd het op het laatste moment afgeblazen door de coronamaatregelen. Enorm jammer, dus ik ben heel blij dat het nu wél lukt. Zeker omdat we om ons heen zien dat veel fietsevenementen toch moeite hebben om weer op te krabbelen.”

De oorsprong van de wielertocht gaat terug naar het jaar 1978. Jan Jongman, de bedenker van deze tocht, kwam met het idee door een voorval van een Belgische vrachtwagenchauffeur. Deze moest zijn lading lossen in Zwijndrecht nabij Antwerpen in België, maar toen bleek dat hij bij het bedrijf van Antwerpen in het “verkeerde” Nederlandse Zwijndrecht stond.
Wielrenners en Belgische politie Foto: De Mol
“Ik denk dat mijn eerste Zwijndrecht-Zwijndrecht in 1996 was. Ik heb bijna elk jaar wel meegereden sindsdien, dus dit zal ongeveer de 20ste keer zijn. Het mooie aan deze tocht is dat de hele route voor je wordt afgezet. Je hoeft dus nergens te stoppen en nergens wachten voor een stoplicht en verkeer, zegt Goossens.

“De begeleiding van auto's en motoren maken het nog specialer. Zeker in België waar de motoragenten je het gevoel geven dat jij even een echte wielerprof bent. Er rijden vanaf de Belgische grens zo’n 12 motoragenten mee.”Wil je ook mee doen met je racefiets je kan je nog inschrijven via de website van de Wielersportbond via fietssport.nl. Met de fietstocht wordt geld ingezameld voor stichting KIKA.

Lees meer over:

Wielrennen|Klassieker|België|

Meest gelezen

Oud-nieuwslezer TV Dordrecht Sieto Zeeman (66) overleden

Redactie RTV Dordrecht | 18 apr 2024 15:35

Aanhangwagen gekanteld op A15, bijna anderhalf uur vertraging

Corrado Francke | MerweRTV | 15 apr 2024 11:57

Lees ook

Goede Doelen Molentocht: in actie voor Diabetesvereniging Nederland

Speciaal voor de sportieve én recreatieve fietser organiseert DTC (Dordtse Toer Club) De Mol ook dit...

Lucinda Brand blikt vooruit op eerste Wielerfestival

Veldrijdster Lucinda Brand was vrijdag nog druk in de weer voor het eerste Wielerfestival dat dit we...

Lucinda Brand knap derde bij debuut in Parijs-Roubaix

De Dordtse wielrenster Lucinda Brand is zaterdagmiddag knap derde geworden bij haar debuut in de Fra...

Dominantie in het veld gaat wielrenster Lucinda Brand niet vervelen

Het jaar 2021 stond voor wielrenster Lucinda Brand in het teken van winnen. Heel veel winnen. De ene...