Dordrecht, Netherlands

Van Brito tot Longo: dit zijn de aanwinsten van FC Dordrecht deze transferzomer

Elso Brito (nummer 28) viert een Dordtse goal met Samuele Longo Rene Kamps
De transferdeadline is voorbij en dus is duidelijk welke spelers van FC Dordrecht het moeten gaan doen de komende maanden. De winterse transferperiode begint immers op 3 januari 2023. Van Elso Brito en Samuele Longo tot Jacky Donkor en Stijn Meijer: dit zijn alle verschuivingen aan de Krommedijk van afgelopen zomer.
Corrado Francke | 1 september 2022 19:40 | Aangepast op 1 september 2022 19:40
Wie de meeste aandacht kreeg bij zijn presentatie, is toch wel Samuele Longo. De 30-jarige Italiaan speelde namelijk bij meerdere bekende clubs in zowel Spanje als in zijn geboorteland. Met zijn komst speelde FC Dordrecht in op de flinke blessure van spits Stijn Meijer. Inmiddels is de eerste goal van Longo een feit. Dat gebeurde in de 2-1 zege op Jong FC Utrecht.

De vertrokken buitenspelers Jacky Donkor en Christian Conteh waren vorig seizoen twee van de smaakmakers in het elftal van Michele Santoni. Dat duo vervangen is geen gemakkelijke opgave. Aan Boubakar Camara en Malhory Noc de taak hen te doen vergeten. De Fransen werden opgepikt bij RC Lens en US Boulonge. Noc is echter geblesseerd en zijn herstel duurt nog tot ongeveer november. Camara maakte met zijn techniek en snelheid al wel een goede indruk in de tot nu toe gespeelde competitieduels.

In maart werd duidelijk dat Pepijn Doesburg de eerste aanwinst voor het nieuwe seizoen zou worden. De nog jonge, maar sterke aanvaller maakte de overstap van Sparta Rotterdam. Pim Doesburg, zijn opa, is recordhouder in het aantal eredivisieduels: 687 om precies te zijn. De jongere Doesburg moet het voorlopig doen met invalbeurten bij FC Dordrecht.

Meer kwaliteit op de linksbackpositie was al voor de zomer een wens van de club. Die versterking kwam er met Elso Brito, die na een jaar bij het Poolse Wigry Suwalki aan de Krommedijk belandde. Hiervoor speelde hij bij onder meer Go Ahead Eagles, Telstar en Excelsior. Met een assist in het duel met Jong FC Utrecht liet hij al wat van zijn toegevoegde waarde zien.

Ruggero Mannes was de gedoodverfde favoriet voor de rechtsbackpositie dit seizoen. Maar ook hij raakte geblesseerd. De Dordtenaren moesten op zoek naar een vervanger, en die werd gevonden met Vincent Schippers. Zijn debuut tegen De Graafschap was een succes, want de strijdlustige verdediger maakte al na vijf minuten een goal.

Verdedigende middenvelder Ersin Zehir viel in het tweede seizoensdeel vorig jaar op in positieve zin, maar koos toch voor een ander avontuur. Benjamin Reemst kwam transfervrij over van ADO Den Haag en liet zich in de eerste competitiewedstrijden al zien. In de voorbereiding legde hij uit waarom hij bij FC Dordrecht tekende

In het doel was er ook versterking nodig. Liam Bossin is nog steeds de onbetwiste nummer één, maar ook Trevor Doornbusch hoopt dit seizoen op minuten onder de lat. Waar veel testkeepers afgelopen zomer teleurstelden, voldeed de in Haarlem geboren Doornbusch wel aan de criteria bij FC Dordrecht en kreeg daarom een contract.

De moeilijkste Dordt-speler om uit te spreken voor voetbalcommentatoren is misschien wel Bartek (ook wel ‘Bartlomiej’) Smolarczyk. De 19-jarige Poolse middenvelder kwam goed voor de dag in oefenduels en ondertekende begin augustus een driejarig contract.

Ook Feyenoorder Aliou Baldé is een van de nieuwe namen aan de Krommedijk, maar hij komt op huurbasis bij FC Dordrecht spelen. Woensdag werd zijn komst wereldkundig gemaakt.

Naast deze nieuwelingen zijn er ook nog vertrekkers:
  • Stijn Meijer werd op ‘deadline day’ gepresenteerd bij PEC Zwolle als nieuwe spits. Voor FC Dordrecht een aderlating, want Meijer was vorig seizoen nog clubtopscorer met elf doelpunten.
  • Jacky Donkor had als enige speler van vorig seizoen een vertrekwens ingediend. Excelsior gunde hem een stap naar de eredivisie, waarin hij begin deze maand zijn debuut maakte.
  • Het drietal Pascu, Tim Hölscher en Bradley Vliet wist eind maart dat de club in de zomer afscheid van ze zou nemen. Pascu is bij competitiegenoot Almere City beland en scoorde daar bij zijn debuut al na drie minuten. Hölscher heeft onderdak gevonden bij SV Eintracht Nordhorn op het zesde niveau in Duitsland, Vliet speelt op het hoogste Canadese niveau bij Cavalry FC.
  • Ook de wegen van FC Dordrecht en Emir Biberoglu scheidden. De linkspoot voetbalt nu bij Iskenderunspor in zijn geboorteland Turkije.
  • Jurian Hobbel, die op amateurbasis uitkwam voor FC Dordrecht, maakt nu zijn minuten bij derdedivisionist SteDoCo in Hoornaar. In de zondagvariant van de derde divisie is Thomas Schalekamp te vinden, die bij Unitas uit Gorinchem voor de goals moet zorgen.
  • De 31-jarige middenvelder Kevin Vermeulen had ook weinig uitzicht op speeltijd. Nu is hij een van de vaste waarden bij Kozakken Boys uit Werkendam, een niveautje lager acterend dan de Schapenkoppen.
  • Doelman Joey Koorevaar kreeg vorig jaar meer gele kaarten dan speelminuten. In de zomer is hij naar Jong Sparta vertrokken. Derde doelman Max van Herk was in de voorbereiding op proef bij TOP Oss, maar Twitter verraadt dat hij bij het spelersplatform Prestige Sports voor het laatst in actie is geweest.
  • FC Dordrecht had afgelopen halfjaar drie huurlingen in huis: Ersin Zehir, Seydine N’Diaye en Christian Conteh. Zehir speelt nu in Turkije bij Tuzlaspor, N’Diaye bij het Portugese SC Covilha. Conteh, afgelopen halfjaar gehuurd van Feyenoord, komt nu in actie voor Dynamo Dresden op het derde niveau in Duitsland.

Met 23 contractspelers, huurling Aliou Baldé en wat aanvulling uit de jeugd hervat FC Dordrecht het seizoen. In vier duels heeft de ploeg vier punten verzameld en staat daarmee twaalfde in de Keuken Kampioen Divisie.

Lees meer over:

FC Dordrecht|

Meest gelezen

Oud-nieuwslezer TV Dordrecht Sieto Zeeman (66) overleden

Redactie RTV Dordrecht | 18 apr 2024 15:35

Brandbrief aan Blue Amigo: zorg voor een alternatief!

Redactie RTV Dordrecht | 19 apr 2024 17:00

Lees ook

FC Dordrecht tien duels ongeslagen na zege op TOP Oss

FC Dordrecht heeft vrijdagavond de ongeslagen reeks verlengd naar tien wedstrijden. Thuis tegen TOP ...

Aftellen naar Tour de France Femmes is begonnen: 'Laat de stad geel kleuren'

De Tour de France Femmes komt steeds dichterbij. Op 13 augustus begint de tweede etappe van het wiel...

Waar eindigt het KKD-sprookje van FC Dordrecht? 'Dit smaakt naar veel meer'

FC Dordrecht blijft comfortabel op de roze wolk zitten en mag dromen van promotie naar de eredivisie...

FC Dordrecht declasseert NAC en verzekert zich van dikverdiende play-offplek

FC Dordrecht heeft zich voor het eerst sinds het seizoen 2017/2018 verzekerd van deelname aan de pla...

Minder FC Dordrecht-fans naar NAC na bekladding supporterscafé

Supporters van FC Dordrecht mogen vanavond niet meer met de auto naar het uitduel bij NAC Breda. Die...

FC Dordrecht dendert door richting de play-offs: 'Moeten het niveau heel hoog houden'

Met een 2-1 zege op De Graafschap bewees FC Dordrecht ook vrijdagavond bij de beste ploegen in de Ke...