Dordrecht, Netherlands

Zeven marathons in zeven dagen voor KiKa

Voor een groot deel van Nederland is één marathon uitlopen al een zware opdracht, maar vermenigvuldig dat aantal eens met zeven en doe het binnen een week. Deze schier onmogelijke opdracht voor de normale sterveling gaat Niels van Heteren uit Papendrecht proberen te voltooien, maar wel met een doel: zoveel mogelijk geld ophalen voor KiKa.
Trevyn van Houwelingen | 26 mei 2023 10:21 | Aangepast op 26 mei 2023 10:21
Van Heteren is een ultraloper, dat is een term om hardlopers te beschrijven die extreem lange afstanden afleggen. Om een conditie op te bouwen die goed genoeg is om de afstanden aan te kunnen die Niels aflegt is geduld nodig, en veel regelmaat. Hij loopt in goede weken bijna tachtig kilometer per week, in mindere weken zit dat getal tussen de dertig en vijftig. Een aangeboren hardlooptalent helpt natuurlijk ook mee.

Challenges
De zeven keer zeven marathons van Niels zijn onderdeel van een langer traject, waarin hij zichzelf een aantal challenges heeft gesteld. Zo liep hij in december 2022 al eens 7 halve marathons in een week en rondde hij in april de Rotterdam Marathon af in minder dan 2:45 uur. Volgende week gaat hij dus zeven marathons in een week lopen, en daarmee is hij er nog niet.

Twee maanden later doet hij mee aan een trailmarathon van 58 kilometer, waarbij de loper niet over wegen loopt, maar door een bospaadje. In september loopt het raadslid uit Papendrecht casueel nog even honderd kilometer op een dag tijdens de ultraloop in Winschoten en een maand later hoopt hij aan de start te staan van de Ironman van Barcelona, een triathlonwedstrijd.

Al deze evenementen moeten er bij elkaar voor zorgen dat Niels conditioneel zo getraind mogelijk kan beginnen aan zijn ultieme uitdaging: het uitlopen van de New York marathon in minder dan 2:30 uur. Even ter vergelijking, de limiet voor olypmische kwalificatie op het onderdeel marathon in Nederland ligt op 2:08 uur. Tijdens deze marathon zal van Heteren natuurlijk in het feloranje KiKa-shirt te bewonderen zijn.

Bezige bij
Niels zit naast zijn sportleven ook niet stil. Hij is duo-raadslid voor D66 in de raad van Papendrecht en daarnaast ondernemer. Sinds 2011 is hij co-eigenaar van Mitra de Nieuwe Bourgondier, een drankspeciaalzaak en proeflokaal aan de Veerpromenade in Papendrecht. Daar is hij dan ook nog eens één van de heren die de proeverijen in goede banen leidt.

Maar het gaat van Heteren niet om zijn eigen prestaties, in ieder geval niet bij het hardlopen: “Ik ben elke dag dankbaar dat ik dit kan doen en inmiddels 30 zorgeloze gezonde jaren achter de rug heb. Maar er zijn ook kinderen die dat geluk niet hebben. Daarom wil ik mij voor hen gaan inzetten. Door de challenges te gaan doen waar ik mentaal en fysiek ga afzien wil ik de strijd tegen kanker gaan symboliseren, al besef ik mij heel goed dat ik de strijd tegen kanker nooit volledig zou kunnen symboliseren.”

Sponsoring
Zelf heeft Niels geen nare ervaring gehad met kanker, maar dat weerhoudt hem niet om geld op te halen voor anderen die kampen met de ziekte. Met zijn acties hoopt van Heteren anderen te inspireren om te gaan doneren en in een tijd van onzekerheid en verharding toch positieve energie te verspreiden. Op het moment van schrijven staat de teller op de sponsorsite van Niels op bijna €2200,- en daar mag van Niels nog veel meer bij komen.

Wij houden zijn prestaties in ieder geval nauwlettend in de gaten, en spraken hem bij zijn onderneming tijdens zijn training voor zijn marathonweek. Die reportage zie je hieronder.

Meest gelezen

Kapotte slagbomen Papendrechtse brug veroorzaken lange file op N3

Corrado Francke | Coen Theuwis | 27 mrt 2024 15:13

Bewoners zijn problemen in Dordts woonzorgcentrum zat: 'Het is een drama'

Corrado Francke | Coen Theuwis | 22 mrt 2024 17:38

Lees ook

Schuurbrand in Papendrecht door fietsaccu

Een schuur van een woning aan de Douwes Dekkerlaan in Papendrecht is donderdagmorgen helemaal uitgeb...

Protest in Papendrecht: 'Stop landwinningsproject Boskalis op de Filipijnen'

Baggeraar Boskalis moet onmiddelijk stoppen met zijn werkzaamheden in de baai van Manilla in de hoof...

Riwal halve marathon steeds populairder bij hardlopers

Bijna 1100 lopers verschenen afgelopen zaterdag aan de start van de Riwal halve marathon. Daarmee wa...

Gaat Boskalis weg uit Papendrecht? Toekomst in Nederland onzeker

Het Papendrechtse baggerbedrijf Boskalis gaat een deel van het hoofdkantoor verplaatsen naar Abu Dha...

Taakstraf voor aanvoerder nadat kampioenswedstrijd helemaal uit de hand loopt

Wat een mooie kampioenswedstrijd had moeten worden, eindigde eind 2022 in Sportcentrum Papendrecht i...

Vluchtelingen verhuizen naar nieuwe opvanglocatie in Papendrecht

Aan de Poldermolen 8 in Papendrecht worden vanaf deze week 85 vluchtelingen opgevangen. 50 van hen v...