Onze regio is volgende week bijzonder goed vertegenwoordigd in de Grand Départ van de Tour voor vrouwen. De eerste etappe gaat maandag van Rotterdam naar Den Haag. Via Schiedam en Vlaardingen doet het peloton de nieuwe Blankenburgverbinding aan, die in december pas echt open gaat voor verkeer. In de nieuwe Maasdeltatunnel zijn de eerste punten te verdienen voor de bolletjestrui.
Start op Energieplein
De tweede etappe start op het Energieplein in Dordrecht en finisht na passages door Papendrecht, Ridderkerk, Barendrecht en Rhoon op de Boompjes in Rotterdam. De derde etappe, net als de tweede op dinsdag 13 augustus, is een tijdrit van 6,3 kilometer. Over de Coolsingel, het Hofplein, de Erasmus- en Willemsbrug en met wederom finish op de Boompjes.
Vooral de start van de tweede etappe wordt voor Brand, die in hartje Dordrecht woont, bijzonder. "Dat maak je maar één keer mee", zegt de renster. "Het is al bijzonder dat de Tour buiten Frankrijk start, maar dat het dan ook nog in onze eigen regio is maakt het echt heel gaaf. We rijden letterlijk een rondje rond mijn huis."
Brand rijdt al ruim vijftien jaar mee op het hoogste niveau, maar stond nog maar één keer aan de start van de Tour. De reden? Een echte Tour de France voor vrouwen is er jarenlang niet geweest. Dromen van starten in Dordrecht deed Brand daarom niet. "Toen ik heel jong was, was er nog een soort van Tour. Daarna is die er jarenlang niet geweest."
Ambassadeur
Nu is de Tour dus terug. En is Brand meer dan alleen renster. Ze is ook ambassadeur namens de gemeente Dordrecht. "We hebben de afgelopen weken geprobeerd om mensen die niets met fietsen hebben te besmetten met de fiets. En ik wil samen met de gemeente het mooie en unieke van onze stad laten zien, tot ver buiten Dordrecht en Nederland."
"Dordrecht is een stad die soms dorps aanvoelt. Je komt altijd mensen tegen die je kent, de stad heeft veel mooie oude straten en bovendien heel veel geschiedenis, die belangrijk is voor hoe Nederland nu functioneert. We liggen ook op een eiland, dus zullen nooit vastgroeien aan een andere stad. Dat is in Nederland ook uniek."
Via challenges voor scholen en bedrijven proberen Brand en de gemeente zoveel mogelijk Dordtenaren uit de auto en op de fiets te krijgen. Opgenomen challenges welteverstaan, want fysiek aanwezig zijn is voor Brand niet te doen. Of ze rijdt een koers, of ze zit op hoogtestage in Andorra. Allemaal om vanaf maandag te kunnen vlammen.
"Mijn persoonlijke ambities zijn niet supergroot, want dat laat het parcours niet toe", zegt Brand. "Als team willen we een goed klassement rijden en een etappe winnen. In de vlakke etappes doe ik mijn werk in de sprinttrein voor Elisa Balsamo, in de etappes met meer klimwerk moet ik de leiders zoveel mogelijk ontlasten. Dat geeft veel voldoening."
En dus moet Brand tijdens de start in haar Dordrecht vooral in het gareel. "Voor mijn eigen shine moet ik gewoon heel hard rijden in de tijdrit door Rotterdam. En wie weet is er later in de Tour een dag dat ik mee kan in een ontsnapping tot de finish."
Brand finishte maandag in de eerste etappe, tussen Rotterdam en Den Haag, op plek 90. De overwinning ging naar Charlotte Kool, die morgen dus in de gele leiderstrui aan de start staat.
Deze publicatie verscheen ook op de website van onze mediapartner Rijnmond.