Het was dinsdag de eerste petitie die burgemeester Nanning Mol aannam tijdens zijn rol als burgervader van Dordrecht. Bij de petitie zat een doos met namen van inwoners die deze hadden ondertekend. “Het is een indrukwekkende hoeveelheid handtekeningen, een krachtig geluid. Ik ga dit onder de aandacht brengen van de gemeenteraad”, aldus burgemeester Mol.
‘Dordrecht kan niet achterblijven’
De aanleiding voor burgerinitiatief Rode Lijn Dordrecht was de beslissing van de gemeenteraad begin juni om de motie ‘We moeten opstaan’ niet in te stemmen. Hierin vroeg een gelegenheidscoalitie van de PvdA, VSP en GroenLinks aan de raad om als gemeente een afkeurend geluid te laten horen over de uithongering van de Palestijnse bevolking en kritiek te uiten over het gebrek aan internationale druk op Israël. De motie werd niet aangenomen.
Naast de petitie werd er dit weekend ook een protestmars gehouden die veel bekijks en aanwezigen trok. “Dat was een historische gebeurtenis”, aldus Duikers. Met het presenteren van de petitie wil Rode Lijn Dordrecht het onderwerp nogmaals aankaarten bij de gemeenteraad.
“Er zijn al vijfentwintig gemeenten die een scherp standpunt hebben ingenomen en brieven stuurden naar het Kabinet. Dordrecht kan niet achterblijven”, vertelt Duikers. Zij en haar mede-initiatiefnemers verwachten dat de gemeenteraad hier binnenkort nogmaals over zullen praten. “Kijk hoeveel mensen er kwamen en hebben getekend. Ik kan me niet voorstellen dat de gemeenteraad dit niet opnieuw gaat agenderen”.
Kijk hieronder onze reportage over het overhandigen van de petitie.