Het gaat om de periode tussen december 2025 en juli 2026. Er wonen bijna negenhonderd Oekraïeners op de locatie aan de Spuiboulevard. Hoeveel van deze inwoners Dordrecht in die periode zelf kan opvangen is nu nog niet duidelijk.
Hulpvraag
Het verzoek vanuit Dordrecht is gestuurd naar Alblasserdam, Gorinchem, Hendrik-Ido-Ambacht, Hoeksche Waard, Molenlanden, Papendrecht, Sliedrecht en Zwijndrecht.
Hen is gevraagd om uiterlijk 10 mei met een reactie te komen op de hulpvraag. Het college benadrukt in de brief de noodzaak: “Dordrecht heeft de afgelopen tijd een extra grote stap gezet in de regionale opvang van Oekraïeners. Wij rekenen erop dat u zich geroepen voelt nu een extra stap te zetten.”
Vertraagde flexwoningen
Er worden op zes plekken in Dordrecht flexwoningen gebouwd waar de huidige bewoners van CrownPoint naartoe zullen verhuizen. Als de flexwoningen af zijn, is er plek voor 1157 mensen. De bouwprojecten zijn echter zodanig vertraagd dat Dordrecht de deadline van 1 december, wanneer alle bewoners CrownPoint moeten verlaten, niet gaat halen.
“Planningen staan onder druk doordat projecten meer vragen dan van tevoren was ingeschat”, aldus een woordvoerder van de gemeente. Dit gaat over de projecten op de locaties Cornelis Evertsenstraat, de Cornelis Trompweg, de Vlijkade, de Laan van Riga en het Rudyard Kipling-erf.
Op meerdere van deze locaties zijn er buiten onverwachte ontwikkelingen in de bouw, ook juridische kwesties geweest met omwonenden. Dit vertraagt de bouwplannen. “Op alle locaties zijn we in gesprek met directe omgeving en betrokkenen. De projecten zijn dus nog in ontwikkeling”, aldus de woordvoerder.
Het voormalige Schippersinternaat aan de Burgemeester de Raadtsingel kan wel al in de zomer gebruikt worden. Daar kunnen 150 mensen wonen.
Het is nog niet duidelijk hoeveel vluchtelingen elke gemeente is gevraagd om tijdelijk te huisvesten. Hendrik-Ido-Ambacht is in ieder geval gevraagd om vijftig plaatsen te reserveren, gaf een woordvoerder van de gemeente aan.