Dordrecht, Netherlands

Dordts armoedebeleid getoetst, gemeente is tevreden

Het armoedebeleid dat vorig jaar is ingevoerd, lijkt volgens de gemeente Dordrecht te werken. Dat blijkt uit onderzoek naar de effecten van de armoedebestrijding voor verschillende groepen. Wat wel direct opvalt, zijn de eisen die het onderzoek stelt aan de armsten van de samenleving.
Joram Niese | Redactie Streek 56 | 10 juli 2024 15:00 | Aangepast op 10 juli 2024 15:00
Voor de 'Minima Effectenrapportage' (MER) is van drie zaken uitgegaan, waardoor een groep mensen voor wie hulp het hardst nodig is mogelijk niet is meegenomen in het onderzoek. Zo moeten mensen 'zeer goed met geld kunnen omgaan, alle inkomensondersteuning aanvragen waar men recht op heeft en niet of zeer beperkt te maken hebben met persoonlijk onvermijdbare uitgaven', valt te lezen in het onderzoek.

Desondanks is de gemeente positief over de resultaten. Ze zijn van mening dat het extra budget dat ze hebben vrijgemaakt zijn vruchten afwerpt. Wethouder Peter Heijkoop zei onlangs: “We hebben de afgelopen tijd gewerkt aan een ruimhartig en solide beleid waardoor we structureel verbeteringen zien. Uit de resultaten blijkt dat ons armoedebeleid positief uitpakt. Maar we zijn er nog niet. Veel mensen blijven financieel kwetsbaar. Bovendien is het nieuwe kabinet minder ambitieus in het terugdringen van armoede, dus de lokale inzet blijft voor veel Dordtenaren heel belangrijk.”

Vooral de Dordtpas en het Persoonlijk Minima Budget (PMB) zijn voor de Dordtse minima een fijne regeling, zo blijkt. De landelijke uitkeringsregelingen zijn namelijk niet voldoende blijkt uit het onderzoek. Daarmee houden uitkeringsgerechtigden slechts 8 tot 44 euro per maand over als alle kosten eraf zijn gehaald. Met deze specifiek Dordtse regelingen houden zij meer geld per maand over.

Bestrijding
Iets anders waar de gemeente in investeert is armoedebestrijding. Ook preventie is hier onderdeel van. Zo wordt vanuit de gemeente hulp geboden aan mensen die schulden hebben en andere geldzaken. Niet alleen voor uitkeringsgerechtigden, maar ook voor mensen met 'gewoon' een laag inkomen.

Zo is er onder meer het initiatief 'Geldpraatje'. Hier kunnen mensen met geldzorgen gebruik van maken. Ze kunnen terecht bij bedrijven die het label dragen, en praten over hun geldzorgen. Heijkoop: “Belangrijk is dat inwoners alle regelingen gebruiken waarop ze recht hebben."

Volgens de wethouder geldt dat ook voor mensen die niet in bijstand zitten, maar wel een laag inkomen hebben. "Dat kan maandelijks een groot verschil maken", aldus Heijkoop. "Deze regelingen vormen een complex systeem. Bij het uitzoeken waar ze recht op hebben, kunnen zij op allerlei plekken in de stad hulp krijgen. Een (geld)praatje maken is de eerste stap op weg naar deze hulp."

Meest gelezen

Meisje gewond na aanrijding lijnbus

Redactie Streek 56 | 11 jul 2025 09:01

Big Rivers van start: zo zag de drukke eerste festivalavond eruit

Corrado Francke | Stijn van der Poel | 12 jul 2025 08:00

Lees ook

Zonder auto tóch door de milieustraat dankzij Conny: ‘Ik ben intens blij’

De Dordtse milieustraat is toegankelijk gemaakt voor bewoners zónder auto. En dat allemaal dankzij e...

Watertoren krijgt cultureel café: ‘Dit is een hele toffe locatie’

De watertoren van Zwijndrecht zal vanaf komend najaar publiek toegankelijk worden, met de mogelijkhe...

Leren lezen met Aap, Noot, Mies? 'Ik moest vaak nablijven!'

Een nieuwe tentoonstelling in het Nationaal Onderwijsmuseum plaatst Cornelis Jetses in de schijnwerp...

Buurman schiet te hulp bij beginnende woningbrand

Bij een huis in Ridderkerk heeft maandagmiddag korte tijd brand gewoed. De bewoners waren op dat mom...

Dagenlang geen treinverkeer op MerwedeLingelijn

Op de MerwedeLingelijn tussen Dordrecht en Geldermalsen rijden van woensdag 23 juli tot en met zonda...

Meer cruises op komst, maar: ‘We zijn niet alleen een parkeerplaats voor de molens’

De gemeente Dordrecht gaat in zee met cruiseschipmaatschappij Viking om meer riviercruiseschepen naa...