Het evenement leidt het jubileumjaar van De Hoop vrolijk in. Op locatie waren eetkraampjes, muziek, verschillende activiteiten en vooral veel gesprekken. “We vieren hoe groot we zijn geworden en hoeveel mensen we nu kunnen helpen”, vertelt Wietzes.
‘Veel veranderd, veel hetzelfde’
De Hoop is inmiddels een geregistreerde GGZ-instelling voor mensen met een verslaving, maar startte ooit als een idee in 1974 van een paar Dordtse kerken. Een groep mensen zet zich in voor verslaafden binnen de gemeenschap en weet een oud, vervallen fabriekspand op de kop te tikken, aan Hofje de Hoop.
“Wat begon met het helpen van 5 mensen in dat pandje, is uitgegroeid tot het helpen van minstens 6000 mensen per jaar”, vertelt Wietzes trots. Inmiddels heeft de Hoop ook locaties in Amersfoort, Houten, Rotterdam, Veenendaal en Vlissingen.
Toch is de mentaliteit van de organisatie niet veranderd, volgens Wietzes: “Vanaf het begin af aan begon De Hoop met mensen die veel liefde hadden voor god en voor anderen. Die passie zie je nu nog steeds bij mijn collega’s”.
Hoop voor de toekomst
Op het evenement was ook een ‘mensenbieb’ te vinden. Hier kwamen verschillende (oud) klanten en werknemers van De Hoop hun verhaal vertellen. De thema’s waren dakloosheid, samenredzaamheid, zorg bieden als behandelaar en jongeren met depressie. “Toen ik op straat woonde, was De Hoop mijn enige kans”, opent de eerste spreker. Veel van de sprekers zijn actief in contactgroepen die De Hoop organiseert.
Wietzes benadrukt dat het evenement ook was bedoeld om naar de toekomst te kijken, onder andere door meer contactgroepen op te zetten. “De GGZ lijsten zijn erg lang. Daarom proberen we mensen al te helpen voordat de behandeling start.” De hulp blijft nodig, dus op naar de honderd.