Dordrecht, Netherlands

Gemeentegrond gevonden voor tientallen seniorenwoningen in Amstelwijck

De gemeente Dordrecht heeft haar ogen laten vallen op een stuk eigen grond in Amstelwijck. Op die grond zouden dertig tot vijftig woningen voor senioren moeten komen. Het moet gaan om een sociale woonvorm waarbij de bewoners meer naar elkaar omkijken.
Trevyn van Houwelingen | Redactie Streek 56 | 10 juli 2024 11:00 | Aangepast op 10 juli 2024 11:00
Een sociale woonvorm voor ouderen is in een aantal andere steden al gerealiseerd, zo zijn er in Gouda en Zwolle al meerdere zogeheten Knarrenhofjes te vinden. Ook private initiatieven schieten uit de grond, zo wordt er in Dubbeldam gewerkt aan zestien woningen aan de Prupublishnuslaan. Vanwege een gebrek aan beschikbare grond voor de woningbouw was het vinden van een locatie op gemeentegrond in Dordrecht echter lastig.

Knarrenhof
De verantwoordelijke wethouder Maarten Burggraaf zegt daarover het volgende: “We zijn nu twee jaar bezig met het vinden van een geschikt stuk grond. Knarrenhof had zo haar wensen, daaraan konden de stukken grond die wij beschikbaar stelden niet altijd voldoen.” Voor seniorenwoningen zijn die eisen bijvoorbeeld goed bereikbare voorzieningen en een locatie met weinig overlast in een maatschappelijk betrokken wijk.

Margreet Weber is initiatiefneemster voor een Knarrenhof in Dordrecht. Twee jaar geleden begon zij met haar lobby om een sociale woonvorm voor ouderen naar de stad te krijgen. Ze vertelt: “Met een groep vriendinnen die ik ken van de tennis bij DLTC Thialf zijn we gaan kijken naar een woonvorm waarbij we samen konden wonen. Daarbij kwamen we het initiatief van het Knarrenhof tegen en we hebben meteen contact gezocht met de landelijke stichting.” Vanuit de stichting is er daarna advies geboden en meegekeken naar de verschillende stukken grond die de gemeente aanbood.

Naast het sociale aspect van samen ouder worden zit er volgens Weber nog een groot voordeel aan sociale woonvormen voor ouderen: “Het levert naast de voordelen voor ouderen, leuker oud worden en minder mantelzorg voor de kinderen, ook een hele hoop extra woonruimte op.”

Doorstroom
Vaak wonen ouderen nog in grote gezinswoningen. Door deze mensen een kleinere woning met meer zorg voor elkaar aan te bieden komen die oude woningen weer op de markt. Die doorstroom leidt tot een rimpeleffect waarbij meerdere huishoudens stappen kunnen zetten in hun wooncarrière.

Overigens is nog helemaal niet zeker of op de locatie in Amstelwijck wel een Knarrenhof komt. De gemeente reserveert de grond voor ouderenwoningen, maar meerdere initiatieven kunnen plannen indienen om aanspraak te maken op de grond. Zo is er in Dordrecht nog een vergelijkbaar initiatief van Woongenootschap Dordrecht. Pas nadat alle ideeën zijn bekeken en afgewogen wordt door de gemeente besloten wie er aan de slag mag op de grond.

Bekijk hieronder een reportage die wij maakten over dit onderwerp.

Lees ook

Belang van ouderenwoningen is groot, maar nog moeilijk te realiseren

Gelijkvloers kunnen wonen met mensen die naar je omkijken. Daar is veel vraag naar voor mensen die o...

Eerste palen van nieuwe Papendrechtse buurt grond in geslagen

Zes palen moesten woensdagmiddag in de grond worden geslagen op het bouwterrein voor de nieuwe buurt...

Project Binnenrijk moet gebrek aan koopwoningen in Ridderkerk tegengaan

De woningnood in onze regio is hoog. In het grootstedelijk gebied van Rotterdam moeten tot 2030 ruim...

Tweede bouwfase nieuwe Zwijndrechtse wijk begint binnenkort

De woningnood in onze regio is hoog. Er moeten tot 2030 ruim 25.000 woningen bijgebouwd worden. Dit ...

Flink aantal nieuwe woningen voor starters en senioren in Hendrik-Ido-Ambacht

De woningnood in onze regio is hoog. Er moeten tot 2030 ruim 25.000 woningen bijgebouwd worden. In H...

Hoe is het wonen in een nieuwbouwwijk? 'Beetje op een eiland, maar dicht bij de stad!'

Nog een paar kavels en dan is het helemaal af: de nieuwe Dordtse wijk Stadswerven. Deze week wordt m...