Dordrecht, Netherlands

Honderden mensen marcheren door Dordrecht als protest tegen Chemours

De demonstranten hebben spandoeken bij zich tegen Chemours © Rijnmond
"Vandaag is voor iedereen, door iedereen." Met muziek, spandoeken en veel spreekkoren wandelden zaterdagmiddag zeker vijfhonderd mensen van het centrum van Dordrecht naar het fabrieksterrein van Chemours. Dat had speciaal de parkeerplaats vrijgehouden. Honderden mensen lieten horen dat wat hen betreft de maat vol is met de uitstoot van PFAS.
Rijnmond | Redactie Streek 56 | 17 juni 2024 11:52 | Aangepast op 17 juni 2024 11:52
"Ik ben blij, heel erg blij. Ik zie heel veel mensen, heel veel verschillende groeperingen die duidelijk maken dat ze die PFAS-uitstoot zat zijn", zegt organisator Paul den Hartog vlak voordat de optocht vertrekt.

'Nul uit de pijp'
"Gezondheid raakt iedereen. Het is niet links of rechts, niet rijk of arm. Gezondheid is voor iedereen. We worden gelukkig ook gesteund door grote organisaties, zoals Greenpeace en Urgenda", vervolgt Den Hartog.

Ook maakt hij tegenover Rijnmond nog even duidelijk welke vier eisen ze richting Chemours hebben: "Nul uit de pijp (geen uitstoot meer, red.), ruim je eigen rotzooi op, betalen van gezondheidskundig onderzoek (naar de gevolgen van de uitstoot, red.) en schade compenseren." En hij is niet de enige die er zo over denkt.
Een van de leuzen van de actievoerders: 'Snoep verstandig, eet geen appel van Chemours' © Rijnmond
Geboortegrond
Tijdens de optocht roepen veel deelnemers ook "Nul uit de pijp" en "Sneeuwwitje met de vergiftigde appel." De politie begeleidt de stoet. Het overige verkeer wordt stilgezet als de demonstranten langs lopen. Het is een bonte stoet met deelnemers, qua leeftijd verdeeld over vier of vijf generaties. De jongsten nog in een kinderwagen, maar wel met kartonnen protestborden, en de oudsten ver in de zeventig.

Ook Leander (43) loopt mee. Hij heeft een bord bij zich met daarop de tekst 'Ga weg van mijn geboortegrond'. "Iedereen mag op mijn geboortegrond leven, maar niet degene die het verzieken. Ik maak me zorgen over de gezondheid van mensen", zegt hij.

Die zorgen begonnen al in de pubertijd: "Ik vond het een vreemd idee dat daar gifstoffen worden geloosd. Later ga je pas goed beseffen dat de efficiëntie van een bepaald product niet opweegt tegen de gezondheid van mensen."
Leander roept Chemours op weg te gaan van zijn geboortegrond © Rijnmond
Hij hoopt dat de demonstratie ertoe leidt dat het Dordtse chemiebedrijf besluit te stoppen met de uitstoot van PFAS. Ook Joly (60) hoopt het, maar heeft er een hard hoofd in: "Ik hoop dat de overheid en provincie gaan optreden, want van Chemours hoeven we niks te verwachten. Die gaan voor het grote geld."

Joly zegt dat ze sinds een jaar betrokken is bij de acties tegen Chemours. "Het is heel erg dat dit nodig is natuurlijk." Ook legt ze uit dat ze een kip heeft "en eieren die ik niet mag eten. Ik eet ze nog steeds, maar het wordt wel afgeraden."

Vorig jaar werd duidelijk dat eieren van hobbykippen uit de omgeving van Dordrecht soms zulke hoge concentraties PFAS bevatten dat het onveilig is om ze te eten.

Dit bericht kwam tot stand in samenwerking met onze mediapartner Rijnmond. De vaste streekverslaggever van Rijnmond schreef bovenstaand artikel, Streekomroep56 maakte een videoproductie over de protestmars. Die is hieronder te zien.

Lees meer over:

protestmars|Chemours|PFAS|

Meest gelezen

Nu wél mooi weer tijdens festival Brand Parkies in Dordrecht

Pim Takkenkamp | Redactie Streek 56 | 23 jul 2024 13:14

Fatbikebestuurder naar het ziekenhuis na ongeluk met auto

Redactie RTV Dordrecht | Joram Niese | 22 jul 2024 13:00

Lees ook

Cadeautje van Chemours: vier keer gratis zwemmen in Dordtse zwembaden

Chemours vergoedt deze zomer zwembadbezoeken voor mensen met de Dordtpas. Dat meldt het chemiebedrij...

Schoonmaakproef PFAS-moestuinen in Sliedrecht, Papendrecht en Molenlanden

De door Chemours aangekondigde proef om moestuinen rond het bedrijf van PFAS te ontdoen, gaat starte...

Fabriek van Chemours stoot tóch PFAS uit tijdens stroomstoring

De fabriek van Chemours heeft tóch PFAS uitgestoten tijdens de stroomstoring van afgelopen maandag. ...

Eieren van hobbykippen in regio vol PFAS: advies om ze niet te eten blijft staan

Eieren van hobbykippen in onze regio bevatten tussen de zes en duizend keer meer PFAS dan een gemidd...

Dordtse VVD wil proef met hennep bij sanering PFAS

PFAS is ook in Dordrecht en omgeving met behulp van industriële hennep uit de bodem te halen. Dat bl...

Zwemadvies Plas Merwelanden blijft negatief

Het wordt weer wat warmer, maar zwemmen in de Merwelanden zit er niet in. Zwemmen in de plas kan erv...