Julian leerde op school over barmhartigheid, waaronder het zorgen voor mensen in armoede en zonder huis. Sindsdien spreekt hij zich uit en schreef hij zelfs een rap over dit onderwerp, waarvan zinnen gebruikt zijn in het manifest. Julian: “Mensen, vooral kinderen, hebben een plek nodig om thuis te zijn, te kunnen koken, eten, slapen. Eigenlijk gewoon een plek om te leven.” Hij verduidelijkt dat één op de vijf daklozen, nog kind is.
Maar er is nog een reden dat de jongen zich, ondanks zijn jonge leeftijd, al zoveel om dak- en thuislozen geeft. Zijn oom Jean-Paul woont al sinds zijn zestiende op straat. Het raakt hem hoe zijn neefje voor dak- en thuislozen opkomt. “Ik vind het geweldig! Echt, ik word er ontroerd van om iemand van die leeftijd te zien die de situatie rondom dak- en thuislozen zo goed doorheeft en er ook wat aan wil doen. Dat het nu mijn neefje is, staat daar los van.”
Nieuwe huisvestingsverordening
De overhandiging van het manifest is in aanloop naar de besluiten van de gemeenteraad rondom een nieuwe huisvestigingsverordening. Volgens deze nieuwe regels kunnen dak- en thuislozen voorrang vragen voor een woning. Maar Verandergroep Woonregels merkt op dat de nieuwe regels niet sluitend zijn. “In de regel komt het er op neer, dat alleen voorrang voor mensen die in een instelling verblijven wordt verruimd. Zoals een Blijf van mijn Lijf huis, Leger des Heils. Voor hen wordt de regel iets versoepeld”, aldus Mirjam van den Hoek van de Verandergroep.
Er is een – volgens de Verandergroep– aanzienlijke groep dak- en thuislozen die niet bij zo’n organisatie zit. Wanneer zij bijvoorbeeld in een camper of bij vrienden of familie thuis wonen, krijgen zij geen voorrang. Maar, woningschaarste is uiteindelijk het grootste probleem. “We moeten keuzes maken. Als we iemand voorrang geven, dan lijdt daar weer iemand anders onder", aldus woonwethouder Wim van der Kruijf. "We vergaderen op 27 mei over die nieuwe verordening", en in het najaar komt de situatie over dak- en thuislozen aan de orde in de gemeenteraad.
Julian weet wel waar de gemeente een begin kan maken met het neerzetten van meer woningen. “Bij mijn moeder in de buurt komt een nieuw parkje. Ik vraag me dan af waarom ze daar geen huizen neerzetten", legt hij uit. "Ook staat er heel veel leeg, daar passen ook appartementen in. Of alleenstaande ouderen die hun woning willen splitsen helpen om dat te realiseren. Al weet ik wel dat dat heel veel geld kost.”
Bekijk hieronder de bijbehorende reportage: