In totaal komen er 580 mensen naar het asielzoekerscentrum. Die groep bestaat uit een onbekend aantal alleenstaande minderjarige vluchtelingen (amv'ers). De gemeente moet die mensen opvangen, maar het COA wilde daar graag een aparte locatie voor. Die kon binnen de gemeentegrenzen alleen niet gevonden worden, waardoor het opnemen van amv'ers in het azc de enige overgebleven optie is.
Bezwaarschrift
Mocht dat niet doorgaan, wil de gemeente voorkomen dat ze alsnog elders 50 amv'ers op moet vangen en heeft daarom een bezwaarschrift ingediend. Volgens het stadsbestuur is het aannemelijk dat de gemeente niet gedwongen zal worden tot extra opvang vanwege eerdere uitspraken van asielminister Marjolein Faber (PVV).
Als de amv'ers wél komen, is dat een doorn in het oog van buurtbewoners. Zij zeggen niet op de hoogte te zijn geweest van de plannen en eisen dat eerdere besluiten worden teruggedraaid.
Inspraakmoment
Dinsdag spraken twee buurtbewoners tijdens een vergadering met een aantal raadsleden. Tientallen andere bewoners woonden de vergadering bij, waarbij emoties op een aantal momenten hoog opliepen. Eén van de insprekers, Richard Markesteijn, is er klaar mee. Hij denkt na over een rechtszaak en kondigde aan de zaak mogelijk te gaan vertragen.
Sinds de eerste aankondiging van het stadsbestuur over de bouw van een asielzoekerscentrum op het DistriPark, ligt de gemeente in de clinch met omwonenden van buurtschap Tweede Tol. De gemeente wilde voorsorteren op de aankomende spreidingswet, buurtbewoners maakten zich zorgen over de veiligheid van hun kleine gemeenschap. In de daaropvolgende jaren hebben bewoners steeds weer het gevoel gekregen niet gehoord te zijn door de gemeente.
Bouwstop
Richard van der Elst sprak dinsdag ook. Hij kwam iets minder fel uit de hoek, maar riep de raad op "de trein die deze raad zelf op de rails heeft gezet" te doen stoppen. Namens bewoners benadrukte Van der Elst dat zij niet tegen opvang zijn, maar dat het gebrek aan luisterend oor van de gemeente hen dwingt actie te ondernemen. Van der Elst sluit af met de woorden: "Waarom komen de gemeenteraadsleden die hiervoor hebben gestemd niet op voor hun eigen inwoners? Dien een motie in waarin u een bouwstop eist.’’
Die bouwstop gaat er waarschijnlijk niet komen. De Dordtse gemeenteraad stemde eerder al in met de bouw van het centrum en ook het COA is ondertussen al begonnen aan de bouw. In februari 2026 moeten de eerste bewoners hun intrek nemen.