Leerorkest Drechtsteden bestaat sinds 2017 en zorgt ervoor dat kinderen 32 weken lang één uur per week muziekles krijgen op school. De laatste jaren geven de kinderen ook een gezamenlijk afsluitend concert.
'Een groot gemis'
“Sinds een maand is het definitief dat de Dordtse scholen gaan stoppen met de muzieklessen”, vertelt een teleurgestelde Lucienne van der Lans, voorzitter van stichting Leerorkest Drechtsteden. Het gaat om basisscholen Don Bosco, John F. Kennedy Bossstraat, Mondriaan, De Griffioen en Fontein Krispijn.
De overkoepelende onderwijsorganisaties waar de scholen onder vallen willen de komende jaren meer de focus leggen op taal en rekenen legt Van der Lans uit. "De individuele scholen hebben dus zelf geen keus.”
De totale bijdrage van alle deelnemende Dordtse scholen per jaar aan het Leerorkest is tussen de 150.000 en 300.000 euro, afhankelijk van het aantal deelnemende klassen. Dat geld willen de scholen nu dus anders besteden. “De muzieklessen worden gezien als nevenactiviteit en als afleiding”, aldus Van der Lans.
Volgens Van der Lans is het verdwijnen van de muzieklessen voor de kinderen een groot gemis. “Muziek verbetert de sociale vaardigheden bij kinderen. Je moet namelijk samenspelen en samenwerken. En vaak zie je ook dat de buitenbeentjes van de klas ineens heel goed zijn in een instrument bespelen, waardoor ze weer aansluiting vinden bij de groep. Ook horen we van leerkrachten dat sommige leerlingen rustig worden van muziek, terwijl ze in andere lessen erg druk zijn.”
‘Moeilijke situatie’
Volgens haar zijn er veel docenten en leerlingen die het ‘erg jammer’ vinden. “Maar het is een moeilijk verhaal", vertelt Van der Lans "De schoolorganisaties geven aan dat er van het geld ook een extra leerkracht voor taal en rekenen kan worden aangenomen. En dat er meer dingen voor afleiding zorgen op school, zoals sporten." De muziek delft dan het onderspit.
Bij de stichting zijn 30 muziekdocenten actief. “Dat zijn allemaal zzp’ers die straks op een andere manier hun uren moeten gaan vullen. Verder zijn we aan het bedenken wat we gaan doen met de instrumenten. Een deel daarvan gaat naar opvanglocaties voor Oekraïners, en een deel naar de school in Zwijndrecht waar we nog wel gewoon muziekles blijven geven”, aldus de voorzitter.
Laatste editie
Donderdagavond was de laatste editie van het gezamenlijke slotconcert nog een ‘groot succes’. 135 leerlingen van vijf verschillende scholen lieten toen in muziekcentrum Fidus hun kunsten zien aan het publiek.
“Donderdag zag ik al die kinderen blij zijn en muziek maken, terwijl de ouders trots toekijken. Het zijn voornamelijk gezinnen die normaal niet snel in aanraking komen met muzieklessen, dat wordt ze nu afgenomen.”
"We zijn momenteel met andere scholen bezig om ervoor te zorgen dat het wel weer op andere scholen komt. We zijn allemaal creatief genoeg om oplossingen te vinden”, besluit Van der Lans.